Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1292

Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΕ και η Νότια Κορέα υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ κ. Karel De Gucht, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών κ. Steven Vanackere ως εκπρόσωπος της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ο Κορεάτης υπουργός Εμπορίου κ. Kim Jong-hoon υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣυμΕΕ) μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Κορέας. Αυτή η ΣυμΕΕ είναι η πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων που έχει συνάψει από καταβολής της η ΕΕ και η πρώτη με ασιατική χώρα. Η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την εφαρμογή της συμφωνίας και είναι μία από τις κύριες εκδηλώσεις της συνόδου κορυφής ΕΕ-Νότιας Κορέας που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος De Gucht δήλωσε τα εξής: «Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια για βελτίωση των εμπορικών δεσμών μας. Θα δώσει πραγματική ώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο. Αυτή η πολυδιάστατη και καινοτομική συμφωνία είναι σημείο αναφοράς για το τι θέλουμε να επιτύχουμε με άλλες εμπορικές συμφωνίες. Η αντιμετώπιση των πιο δύσκολων μη δασμολογικών φραγμών στο διεθνές εμπόριο μπορεί να μειώσει το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ίδιο αν όχι και σε μεγαλύτερο βαθμό από την κατάργηση των εισαγωγικών δασμών.»

Το κείμενο της ΣυμΕΕ μονογραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Νότια Κορέα στις 15 Οκτωβρίου 2009. Έκτοτε, το κείμενο της συμφωνίας μεταφράστηκε στα κορεατικά και σε 21 γλώσσες της ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη υπογράψει τη ΣυμΕΕ ενόψει της σημερινής επίσημης τελετής της υπογραφής.

Η ημερομηνία έναρξης της προσωρινής εφαρμογής θα είναι η 1η Ιουλίου 2011, εφόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει εγκρίνει τη ΣυμΕΕ και θα έχει εκδοθεί ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εφαρμογή της διμερούς ρήτρας διασφάλισης της ΣυμΕΕ μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να επικυρώσουν τη συμφωνία με βάση τη δική τους νομοθεσία και τις δικές τους διαδικασίες.

Σχετική μελέτη εκτιμά ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει νέες εμπορικές συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών αξίας 19,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ, ενώ άλλη μελέτη υπολογίζει ότι θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου ΕΕ-Νότιας Κορέας μέσα στην επόμενη 20ετία σε σύγκριση με σενάριο χωρίς την ύπαρξη ΣυμΕΕ. Με τη συμφωνία θα καταργηθούν ουσιαστικά όλοι οι εισαγωγικοί δασμοί μεταξύ των δύο οικονομιών, καθώς και πολλοί μη δασμολογικοί φραγμοί. Η συμφωνία θα απαλλάξει τους ενωσιακούς εξαγωγείς βιομηχανικών και γεωργικών αγαθών προς τη Νότια Κορέα από την καταβολή δασμών. Όταν καταργηθούν εντελώς οι δασμοί, οι εξαγωγείς της ΕΕ θα εξοικονομούν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ήμισυ αυτού του ποσού θα εξοικονομηθεί ήδη από την ημέρα που θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία.

Η ΣυμΕΕ θα δημιουργήσει επίσης πρόσβαση σε νέες αγορές στους τομείς των υπηρεσιών και των επενδύσεων και θα αποτελέσει μοχλό για σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως η διανοητική ιδιοκτησία, οι συμβάσεις προμηθειών, η πολιτική ανταγωνισμού και το εμπόριο, η βιώσιμη ανάπτυξη.

Γενικότερο πλαίσιο

Η αξία του εμπορίου αγαθών μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας το 2009 ήταν ύψους περίπου 54 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΕ παρουσιάζει σήμερα έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών με τη Νότια Κορέα, αν και οι τάσεις δείχνουν ότι η νοτιοκορεάτικη αγορά προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Σε αγαθά όπως τα χημικά προϊόντα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα βιομηχανικά μηχανήματα, τα υποδήματα, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, τα μη σιδηρούχα μέταλλα, ο σίδηρος και ο χάλυβας, τα δερμάτινα και γούνινα είδη, τα προϊόντα ξυλείας, τα κεραμικά προϊόντα και τα προϊόντα υαλουργίας η ΕΕ σημειώνει σταθερό εμπορικό πλεόνασμα. Κατά παρόμοιο τρόπο, για τα γεωργικά προϊόντα η Νότια Κορέα είναι μία από τις πολυτιμότερες εξαγωγικές αγορές παγκοσμίως για τους αγρότες της ΕΕ, με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Στις υπηρεσίες, η ΕΕ έχει πλεόνασμα ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Νότια Κορέα, καθώς το 2008 οι εξαγωγές ήταν αξίας 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι εισαγωγές έφτασαν τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τους δασμούς, η Νότια Κορέα και η ΕΕ θα καταργήσουν το 98,7% των δασμών επί της εμπορικής αξίας τόσο των βιομηχανικών όσο και των γεωργικών προϊόντων εντός 5 ετών από την έναρξη ισχύος της ΣυμΕΕ. Έως τη λήξη των μεταβατικών περιόδων θα καταργηθούν οι δασμοί επί σχεδόν όλων των προϊόντων, με λίγες μόνο εξαιρέσεις στον γεωργικό τομέα. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη κάλυψη εμπορικών συναλλαγών που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο μιας ΣυμΕΕ που διαπραγματεύτηκε η ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό σημείωμα για τη ΣυμΕΕ μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=624&serie=371&langId=en

10 βασικά οφέλη της ΣυμΕΕ μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2010/october/tradoc_146695.pdf

Εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Νότιας Κορέας:
http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/korea/

Το κείμενο της συμφωνίας: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=443&serie=273&langId=en

Βασικά στοιχεία της συμφωνίας - «Σύντομος οδηγός για τη ΣυμΕΕ μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας»:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2009/october/tradoc_145203.pdf


Side Bar