Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1291

Bruxelles, 6 octombrie 2010

Combaterea exporturilor ilegale de lemn: Uniunea Europeană și Camerun își unesc eforturile în vederea garantării provenienței legale a produselor din lemn importate în UE

Astăzi, Uniunea Europeană a semnat acordul de parteneriat voluntar cu Camerun, cel mai important exportator african de produse din lemn către UE. Din luna iulie 2012, toate transporturile cu produse din lemn, din Camerun către UE, vor trebui să fie însoțite de o licență care să demonstreze că acestea conțin lemn și produse din lemn de proveniență legală. Acest acord exprimă angajamentul comun puternic de a eradica exploatarea forestieră ilegală și sprijină reforma în curs inițiată de Camerun în vederea unei bune administrări a sectorului forestier și a dezvoltării. În ceea ce privește consumatorii europeni, aceștia vor fi siguri că produsele din lemn, cum ar fi mobila, importate din Camerun sunt de proveniență legală.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: „Acest acord reprezintă un pas major în lupta noastră împotriva exploatării forestiere ilegale și va contribui la dezvoltarea economică și la reducerea sărăciei în Camerun. Acordul răspunde totodată așteptărilor din ce în ce mai mari ale Europei cu privire la verificarea legalității produselor din lemn. Acesta va fi în beneficiul consumatorilor europeni deoarece aceștia vor putea fi siguri că lemnul provenit din Camerun pe care îl cumpără este de proveniență legală”.

Negocierea acordului între Camerun și UE a început în 2007 și s-a bazat pe implicarea activă a societății civile și a reprezentanților sectorului privat. Deja este în curs de elaborare un sistem de trasabilitate a lemnului național.

Exploatarea forestieră ilegală are un impact devastator asupra pădurilor globului și asupra oamenilor a căror existență se bazează pe resursele pe care acestea le furnizează. Răspunsul Uniunii Europene în vederea soluționării exploatării forestiere ilegale a fost stabilit în planul din 2003 privind aplicarea legislației în domeniul forestier, guvernanța și schimburile comerciale. Elementul fundamental al acestei politici îl reprezintă acordul voluntar de parteneriat dintre UE și țările exportatoare de lemn.

Camerun este una din principalele țări exportatoare de lemn din bazinul fluviului Congo, care reprezintă a doua dintre cele mai mari păduri tropicale ale globului. 80% din lemnul din Camerun este exportat în UE.

Cel mai important exportator african de lemn tropical de esență tare în Europa intenționează să instituie un sistem național în vederea asigurării respectării prevederilor legale în ceea ce privește producția de lemn, care să includă toate tipurile de lemn și de produse din lemn care sunt comercializate în UE, dar și pe piața internă și pe piețele din afara UE. Uniunea Europeană va garanta, în același timp, accesul nerestricționat pe întreaga sa piață pentru toate produsele din lemn care provin din Camerun și care au fost verificate din punct de vedere al legalității. Aceste sisteme de control mai puternic vor permite, de asemenea, Republicii Camerun să stopeze despădurirea ilegală și degradarea care contribuie la schimbările climatice.

Ministrul camerunez responsabil cu pădurile și fauna sălbatică, Elvis Ngolle Ngolle, a semnat acordul din partea Republicii Camerun. Acesta este al treilea, dintr-o serie de acorduri bilaterale care sunt negociate între UE și țările producătoare de lemn (au fost semnate acorduri cu Republica Congo în cursul acestui acest an și cu Ghana în 2009).

Informații pentru presă:

Întâlnirea cu presa va fi organizată după ceremonia de semnare, care va avea loc miercuri, 6 octombrie 2010. Ziariștii vor primi detalii în cadrul unei comunicări separate.

Pentru informații suplimentare:

Mai multe informații referitoare la inițiativa privind aplicarea legislației în domeniul forestier, guvernanța și schimburile comerciale sunt disponibile pe site-ul internet al DG Dezvoltare.

A se vedea, de asemenea, MEMO/10/474

Site-ul internet al comisarului Piebalgs


Side Bar