Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1291

Brüsszel, 2010. október 6.

Küzdelem a fatermékek illegális kivitele ellen: Az Európai Unió és Kamerun összefog az EU-ba behozott fatermékek legális eredetének biztosítása érdekében

Az Európai Unió a mai napon önkéntes partnerségi megállapodást írt alá Kamerunnal, az EU-ba irányuló fatermékek legjelentősebb exportőrével. Legkésőbb 2012 júliusáig a Kamerunból az Európai Unióba irányuló valamennyi faterméknek olyan engedéllyel kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a szállítmányok jogszerű forrásból származó fát és faterméket tartalmaznak. Ez a megállapodás erős közös kötelezettségvállalást fejez ki az illegális fakitermelés felszámolása mellett, és támogatja Kamerunnak az erdészeti ágazat helyes irányítását és a fejlődést célzó, folyamatban lévő reformjait. Az európai fogyasztók pedig biztosak lehetnek majd abban, hogy a Kamerunból behozott fatermékek, mint például a bútorok, jogszerű forrásból származnak.

Andris Piebalgs a fejlesztésért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „Ez a megállapodás óriási előrelépést jelent az illegális fakitermelés elleni küzdelmünkben, valamint hozzájárul a gazdasági fejlődéshez és a szegénység enyhítéséhez Kamerunban. A megállapodás egyúttal válasz a fatermékek legális eredetének ellenőrzésével szembeni egyre nagyobb elvárásokra Európában. Ez azt jelenti az európai fogyasztók számára, hogy a Kamerunból származó összes fatermék vásárlásakor biztosak lehetnek abban, hogy azok legális eredetűek.”

A megállapodáshoz vezető tárgyalások 2007-ben kezdődtek és a civil társadalom, valamint a magánszféra képviselőinek aktív részvételén alapultak. A nemzeti fatermék-nyomonkövetési rendszer már kidolgozás alatt áll.

Az illegális fakitermelésnek pusztító hatása van a világ erdeire és azokra a népekre, amelyek megélhetését az erdők biztosítják. Az Európai Unió válaszát az illegális fakitermelés megszüntetésére a 2003-ban kiadott erdészeti jogszabályok végrehajtására, az erdészeti irányításra és a fatermékek kereskedelmére vonatkozó uniós cselekvési tervben határozták meg. Ennek a politikának az EU és a faexportáló országok közötti önkéntes partnerségi megállapodás a sarokköve.

Kamerun az egyik fő faexportáló ország a Kongó-medencében, amely a világ második legnagyobb trópusi erdejét alkotja. Kamerun fatermékeinek 80%-át az EU-ba exportálják.

Afrika legnagyobb Európába szállító trópusi keményfa exportőre nemzeti rendszert szándékozik létrehozni, hogy biztosítsa a jogszabályok betartását a fakitermelés során, amely kiterjed minden, az EU-nak eladott fatermékre, de a hazai piacon, valamint az uniós piacon kívül értékesített termékekre is. Az Európai Unió egyúttal garantálni fogja a piacához való korlátlan hozzáférést valamennyi Kamerunból behozott, legális eredetű fatermék számára Ezek a szigorúbb ellenőrző rendszerek képessé teszik Kamerunt arra is, hogy megállítsa az illegális erdőirtást és erdőpusztulást, amely hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Kamerun nevében Elvis Ngolle Ngolle, az erdőkért és vadvédelmi ügyekért felelős miniszter írta alá a megállapodást. Ez a harmadik azon kétoldalú megállapodások sorában, amelyekről tárgyalások folynak az EU és a fakitermelő országok között (megállapodásokat írtak már alá az idén a Kongói Köztársasággal, valamint 2009-ben Ghánával.

A sajtó tájékoztatása

Az ünnepélyes aláírás után sajtótájékoztatót tartanak 2010. október 6-án, szerdán. Az újságírók a részletekről külön közleményben kapnak tájékoztatást.

További információk

Az erdészeti jogszabályok végrehajtásáról, az irányításról és a fatermékek kereskedelméről szóló kezdeményezéssel kapcsolatban további információk a Fejlesztési Főigazgatóság honlapján találhatók.

Lásd még: MEMO/10/474

Piebalg biztos honlapja


Side Bar