Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1285

Bruselj, 4. oktobra 2010

Komisar Piebalgs predlaga 10-odstotno povečanje financiranja Svetovnega sklada za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji

Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs bo jutri v New Yorku sodeloval na konferenci za tretje prostovoljne prispevke v Svetovni sklad za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji. Dva tedna po plenarnem zasedanju Združenih narodov na visoki ravni o razvojnih ciljih tisočletja Svetovni sklad poziva k novim prispevkom za obdobje 2011–2013. Če bodo odobreni, se bo prispevek EU v Svetovni sklad povečal za vsaj 10 % za obdobje 2011–2013 in tako dosegel 330 milijonov evrov.

Pred konferenco je evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs povedal: „Pred dvema tednoma se je svet na plenarnem zasedanju Združenih narodov o razvojnih ciljih tisočletja zavezal, da bo cilje spremenil v realnost. Danes lahko zaveze spremenimo v dejanja. Večje in vključujoče rasti v državah v razvoju ter s tem razvojnih ciljev tisočletja ne moremo doseči brez zdrave populacije. Evropska unija bo še naprej podpirala Svetovni sklad v boju proti tem smrtonosnim boleznim.“

Med konferenco bo komisar Piebalgs najavil zavezo Evropske komisije za povečanje svojega finančnega prispevka v Svetovni sklad. Predlog morajo nato potrditi proračunski organi EU in skupine AKP (afriške, karibske in pacifiške države). Komisija sedaj za obdobje 2008–2010 prispeva 100 milijonov evrov letno.

Evropska komisija je ustanovna članica Svetovnega sklada ter ga politično in finančno močno podpira že od leta 2002. Od leta 2002 do 2010 je Evropska komisija skupno prispevala že 972,5 milijona evrov, kar pomeni, da je peta največja donatorka tega sklada za ZDA, Francijo, Italijo in Japonsko. V istem obdobju je Evropska unija prispevala več kot 9 milijard USD ali 52 % sredstev Sklada.

Evropska unija je 10. maja 2010 prav tako sprejela sklepe o svoji vlogi na področju svetovnega zdravja, da bi tako promovirala močno vizijo EU, skupen glas in skupno delovanje na področju svetovnega zdravja ter podporo inovativnim virom financiranja, s katerimi bi zdravstveni sektor lahko napredoval v smeri doseganja razvojnih ciljev tisočletja na področju zdravja.

Ozadje

Svetovni sklad za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji je svetovni mehanizem financiranja, ki je bil leta 2001 vzpostavljen kot del mednarodnega odziva na izredne razmere na svetovni ravni, ki so jih povzročile te tri nalezljive bolezni. V obdobju 2002–2009 je Sklad dodelil 19,3 milijarde USD za 572 donacij v 144 državah ter izplačal 10,3 milijarde USD prejemnikom donacij (53 %). Več kot 2,5 milijona ljudem, okuženim z virusom HIV je omogočil zdravljenje, prav tako 6 milijonom ljudem s tuberkulozo. Za preprečevanje malarije je razdelil 104 milijone posteljnih mrež, obdelanih z insekticidom.

Več informacij:

Spletišče GD za razvoj o boju proti aidsu, tuberkulozi in malariji:

http://ec.europa.eu/development/policies/9interventionareas/humandev/humandevhealth3_en.cfm

Spletišče evropskega komisarja za razvoj Andrisa Piebalgsa:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar