Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1285

Bruxelles, 4 octombrie 2010

Comisarul Piebalgs propune creșterea cu 10% a finanțării Fondului global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei (GFATM)

Mâine, Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, va participa la cea de a treia conferință privind contribuțiile voluntare în vederea reconstituirii Fondului global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei, care se va desfășura la New York. După două săptămâni de la reuniunea plenară la nivel înalt a ONU privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM), Fondul global solicită reconstituirea resurselor acestuia pentru perioada 2011-2013. Dacă va fi aprobată, contribuția UE la Fondul global ar putea să fie majorată cu cel puțin 10% pentru 2011 – 2013, ajungând la 330 de milioane de euro.

Înaintea conferinței, Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a declarat: „Acum două săptămâni, la lucrările sumitului ONU privind ODM-urile, statele lumii s-au angajat să facă din «obiectivele» de dezvoltare ale mileniului o «realitate». Astăzi avem ocazia să materializăm angajamentele noastre în acțiuni. Obținerea unei rate mai înalte de creștere economică incluzivă în țările în curs de dezvoltare în vederea atingerii ODM-urilor nu se poate realiza fără o populație sănătoasă. UE va continua să sprijine Fondul global în lupta împotriva acestor maladii mortale.”

În cadrul conferinței, comisarul Piebalgs va face cunoscut angajamentul Comisiei Europene de a-și majora contribuția financiară la Fondul global. Propunerea este supusă aprobării autorităților bugetare ale UE și ale Grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP). În prezent, Comisia contribuie cu 100 de milioane de euro pe an pentru perioada 2008 – 2010.

Comisia Europeană este membru fondator al Fondului global. Din 2002, aceasta îi acordă un puternic sprijin politic și financiar. Din 2002 până în 2010, Comisia Europeană a contribuit cu 972,5 milioane de euro în total, fapt care o situează pe locul cinci între donorii importanți ai fondului (după SUA, Franța, Italia și Japonia). În aceeași perioadă, Uniunea Europeană a contribuit cu peste 9 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 52% din resursele GFATM.

De asemenea, UE a adoptat, la 10 mai 2010, concluziile privind rolul acesteia în ceea ce privește sănătatea mondială, în vederea promovării unei viziuni puternice a UE, a unei voci și acțiuni comune în domeniul sănătății mondiale, precum și în vederea sprijinirii unor surse de finanțare inovatoare pentru sectorul sănătății, pentru a se înregistra progrese în atingerea ODM-urilor legate de sănătate.

Context

GFATM este un mecanism mondial de finanțare instituit în 2001 ca o reacție la nivel internațional la situațiile de urgență din lume cauzate de cele trei maladii contagioase. Din 2002 până în 2009, Fondul global a angajat 19,3 miliarde de dolari destinați unui număr de 572 de granturi în 144 de țări și a furnizat 10,3 miliarde de dolari beneficiarilor granturilor (53%). Acesta a oferit tratament pentru HIV/SIDA unui număr de 2,5 milioane de persoane, tratament pentru tuberculoză pentru 6 milioane de persoane și a distribuit 104 milioane de plase tratate cu insecticide pentru paturi, în vederea prevenirii malariei.

Pentru mai multe informații puteți consulta:

Site-ul internet al DG Dezvoltare referitor la combaterea HIV/SIDA, tuberculozei și malariei:

http://ec.europa.eu/development/policies/9interventionareas/humandev/humandevhealth3_en.cfm

Site-ul comisarului pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar