Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1285

Brüsszel, 2010. október 4.

Piebalgs biztos 10 %-kal növelné a HIV/AIDS, tuberkulózis és malária elleni küzdelmet célzó globális alap (GFATM) finanszírozását

Andris Piebalgs, európai fejlesztési biztos részt fog venni a HIV/AIDS, tuberkulózis és malária elleni küzdelmet célzó globális alap feltöltése céljából New Yorkban holnap megrendezésre kerülő harmadik önkéntes donorkonferencián. A Globális Alap két héttel az ENSZ millenniumi fejlesztési célokkal foglalkozó magas szintű plenáris ülését követően a 2011–2013-as forrásainak feltöltésére szólít fel. A 2011–2013 közötti időszakra nézve az EU Globális Alaphoz való hozzájárulása – ha jóváhagyásra kerül – 330 millió euróra emelkedhet, ami legalább 10 %-os emelkedést jelentene.

Andris Piebalgs, európai fejlesztési biztos a konferenciát megelőzően kifejtette: „Két héttel ezelőtt, az ENSZ millenniumi fejlesztési célokkal foglalkozó csúcstalálkozóján a világ kötelezettséget vállalt arra, hogy „valósággá” teszi a millenniumi fejlesztési „célokat”. Most lehetőséget kapunk arra, hogy kötelezettségvállalásainkat tettekre váltsuk. Egészséges népesség hiányában a fejlődő országokban egyszerűen lehetetlen nagyobb és inkluzív növekedést elérni, ami viszont elengedhetetlen a millenniumi fejlesztési célok eléréséhez. Az EU továbbra is támogatni fogja az eme halálos betegségek elleni küzdelmet célzó globális alapot.”

A konferencia során Piebalgs biztos be fogja jelenteni az Európai Bizottság azon kötelezettségvállalását, amelynek értelmében növeli a Globális Alaphoz való hozzájárulását. A javaslatot még jóvá kell hagynia az EU költségvetési hatóságainak, illetve az afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni térség országainak (AKCS). A Bizottság jelenlegi, 2008-2010 közötti időszakra vonatkozó hozzájárulása évi 100 millió euró.

Az Európai Bizottság a Globális Alap alapító tagjaként 2002 óta erőteljes politikai és pénzügyi támogatásról tett tanúbizonyságot. A Bizottság 2002 és 2010 között összesen 972,5 millió euróval járult hozzá az alaphoz, amivel (az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország és Japán után) az alap ötödik legnagyobb donorjának számít. Az Európai Unió ugyanezen időszakban több mint 9 milliárd dollárral támogatta a Globális Alapot, ami a GFATM-források 52 %-ának felel meg.

Az EU 2010. május 10-én következtetéseket fogadott el a globális egészségügy terén betöltött szerepéről, hogy e területen ezúton is előmozdítsa a szilárd európai elképzeléseket, az egységes véleményt és a közös fellépéseket, valamint fokozza az egészségügyi ágazat finanszírozását szolgáló innovatív forrásokat, hogy így is közelebb kerüljön az egészségüggyel kapcsolatos millenniumi fejlesztési célok eléréséhez.

Előzmények

A GFATM egy olyan 2001-ben létrehozott globális finanszírozási mechanizmus, mely a három fő fertőző betegség által okozott világméretű veszélyhelyzetre adott nemzetközi válasz részeként született. A Globális Alap a 2002–2009 közötti időszakban 144 országban 572 program számára 19,3 milliárd dollár összegben vállalt kötelezettséget, és 10,3 milliárd dollárt folyósított a kedvezményezetteknek (53 %). Az alapnak köszönhetően 2,5 millió ember részesülhetett HIV/AIDS-kezelésben, 6 millió személyt kezeltek tuberkulózissal, valamint a malária megelőzéséért vívott harc keretében 104 millió rovarirtó szerrel kezelt szúnyoghálót osztottak ki.

További információ:

A Fejlesztési Főigazgatóság honlapjának a HIV/AIDS-re, a tuberkulózisra és a maláriára vonatkozó oldala:

http://ec.europa.eu/development/policies/9interventionareas/humandev/humandevhealth3_en.cfm

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar