Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1285

Bryssel, 4. lokakuuta 2010

Komissaari Piebalgs ehdottaa 10 % lisärahoitusta aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjunnan maailmanlaajuiseen rahastoon

Euroopan kehitysyhteistyökomissaari Andris Piebalgs osallistuu huomenna aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjunnan maailmanlaajuisen rahaston kolmanteen avunantajien konferenssiin New Yorkissa. Sen tarkoituksena on kartuttaa rahaston varoja vapaaehtoisilla avustuksilla vuosiksi 2011–2013. Jos ehdotus hyväksytään, EU:n rahoitusosuutta voidaan nostaa ainakin 10 prosentilla vuosiksi 2011–2013, jolloin EU:n osuus olisi 330 miljoonaa euroa.

EU jatkaa maailmanlaajuisen rahaston tukemista aidsin, tuberkuloosin ja malarian kukistamiseksi. Kaksi viikkoa sitten järjestetyssä vuosituhattavoitteita käsittelevässä YK:n huippukokouksessa maailma sitoutui tekemään tavoitteista todellisuutta. Nyt on kehitysyhteistyökomissaari Andris Piebalgsin mukaan aika siirtyä sitoumuksista toimintaan myös terveyden alalla. Vuosituhattavoitteita ei saavuteta kehitysmaissa ilman talouden kasvua eikä talous kasva ilman terveitä kansalaisia.

Komissaari Piebalgs ilmoittaa konferenssissa Euroopan komission sitoumuksesta lisätä rahoitusosuuttaan aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjunnan maailmanlaajuiseen rahastoon. Sitä koskeva ehdotus on EU:n budjettivallan käyttäjien sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän hyväksyttävänä. Vuosina 2008–2010 komission osuus on ollut 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Euroopan komissio on rahaston perustajajäsen. Se on antanut rahastolle vankkaa poliittista ja taloudellista tukea jo vuodesta 2002. Komissio on myöntänyt rahastoon yhteensä 972,5 miljoonaa euroa vuosina 2002–2010, minkä ansiosta se on rahaston viidenneksi suurin avunantaja (USA:n, Ranskan, Italian ja Japanin jälkeen). Samanaikaisesti Euroopan unioni on myöntänyt rahastoon yli 9 miljardia Yhdysvaltain dollaria, mikä on 52 prosenttia rahaston varoista.

Euroopan unionin neuvosto antoi päätelmät EU:sta ja globaalista terveydestä 10. toukokuuta 2010. EU:n tavoitteena on tuoda esiin näkemyksensä maailman terveyskysymyksistä sekä tukea innovatiivisia rahoituslähteitä, jotta terveydenhuollossa edistytään terveyttä koskevien vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa.

Taustaa

Aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjunnan maailmanlaajuinen rahasto on globaali rahoitusmekanismi, joka perustettiin vuonna 2001 osana kansainvälistä ratkaisua kolmen tartuntataudin aiheuttamaan maailmanlaajuiseen hätätilaan. Vuosina 2002–2009 rahasto varasi 19,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria 572 avustuskohteeseen 144 maassa ja maksoi avustusten saajille 10,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria (53 %). Yli 2,5 miljoonaa ihmistä on saanut hoitoa HIV:hen/aidsiin, 6 miljoonaa ihmistä on saanut tuberkuloosia ehkäisevää hoitoa ja 104 miljoonaa hyönteismyrkyllä käsiteltyä moskiittoverkkoa on jaettu malarian ehkäisemiseksi.

Lisätietoja:

Kehitysyhteistyön pääosaston verkkosivut HIV:n/aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjunnasta:

http://ec.europa.eu/development/policies/9interventionareas/humandev/humandevhealth3_en.cfm

Euroopan kehitysyhteistyökomissaarin Andris Piebalgsin verkkosivut:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar