Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/10/ 121

Brüsszel, 2010. február 3.

Állami támogatások: a Bizottság átmenetileg engedélyezi, hogy Magyarország korlátozott összegű, 15 000 EUR-ig terjedő támogatást nyújtson egyes mezőgazdasági termelőknek

Az Európai Bizottság az állami támogatás szabályainak megfelelően olyan magyar támogatási programot engedélyezett, amely a jelenlegi gazdasági válság miatt nehézségekkel küzdő termelőket összesen mintegy 18,2 millió EUR (5000 millió HUF) összeghez juttatná. Az új program szerinti támogatás 2010. december 31-ig nyújtható, formája pedig közvetlen támogatás, kedvező kamatozású kölcsön, kamattámogatás és kezességvállalás lehet. A magyar támogatási programra az „Ideiglenes közösségi keretrendszer a finanszírozási lehetőségek elérésének támogatására irányuló állami támogatási intézkedésekhez a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságban” című bizottsági közlemény módosításának alkalmazása ad módot, eszerint ugyanis az elsődleges mezőgazdasági termelők korlátozott összegű támogatásban részesíthetők.

A magyar támogatási program az elsődleges mezőgazdasági termelés alágazatainak mindegyikében alkalmazható a termelőkre, feltéve, hogy azok 2008. július 1-jén (vagyis a válság kezdete előtt) még nem küzdöttek nehézségekkel. A program korlátozott időre, 2010. december 31-ig szól, és Magyarország azon korábbi intézkedéseit egészíti ki, amelyek szintén az ideiglenes válsághelyzeti keretrendszer alkalmazásán alapulnak.

Az új magyar támogatási program a módosult ideiglenes válsághelyzeti keretrendszer valamennyi feltételét teljesíti. Így a magyar hatóságok többek között bizonyítékot szolgáltattak arról, hogy az intézkedés szükséges, arányos, és alkalmas arra, hogy Magyarország gazdaságának valamely súlyos zavarát orvosolja. Az Európai Bizottság tehát arra a megállapításra jutott, hogy a program az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja alapján jóváhagyható.

A Bizottság határozata N 679/09 hivatkozási számon teljes terjedelmében elérhető lesz a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján, az állami támogatások nyilvántartásában ( State Aid Register ).


Side Bar