Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/10/1196

Bruxelles, 29 septembrie 2010

Ajutor de stat: Comisia închide investigația privind o garanție de stat în contextul Cadrului temporarpentru întreprinderea română de produse chimice Oltchim

Comisia Europeană a închis investigația privind o garanție de stat în favoarea întreprinderii de produse chimice Oltchim, după ce guvernul român a informat Comisia că această garanție nu a fost acordată.

Comisia Europeană a inițiat, în noiembrie 2009, o investigație aprofundată în domeniul ajutorului de stat (a se vedea IP/09/1748), ca urmare a unor îndoieli că garanția care urma să fie emisă pentru un credit bancar în favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari întreprinderi de produse chimice din România, ar îndeplini condițiile stabilite în Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat menite să sprijine accesul întreprinderilor la finanțare pe perioada crizei financiare. Investigația a fost declanșată ca urmare a unei plângeri conform căreia statul ar fi acordat garanția pentru a acoperi 80% dintr-un credit bancar de 62 de milioane de euro destinat Oltchim în vederea achiziționării Arpechim, un furnizor aflat în dificultate.

Întrucât, între timp, autoritățile române au informat că garanția nu a fost acordată, Comisia nu poate continua investigația.

Cadrul temporar a fost instituit după falimentul Lehman Brothers, întrucât criza financiară declanșată îngreunase accesul întreprinderilor la finanțare (a se vedea IP/08/1993 și MEMO/08/795). Una dintre principalele condiții impuse de normele cadrului temporar aplicabil ajutoarelor de stat destinate economiei reale este că întreprinderile beneficiare trebuie să fie, în esență, solide. În cazul în care o întreprindere are dificultăți care datează dintr-o perioadă anterioară crizei, iar statul membru dorește să îi vină în ajutor, normele de ajutor de stat adecvate sunt Orientările privind salvarea și restructurarea întreprinderilor.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz C 36/2009 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul internet al DG Concurență. State Aid Weekly e-News conține lista noilor decizii referitoare la ajutoarele de stat publicate pe internet și în Jurnalul Oficial.


Side Bar