Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1177

Bruxelles, 27 septembrie 2010

Ziua europeană a turismului promovează itinerariile culturale din UE

Comisia Europeană, Parlamentul European, statele membre și Consiliul Europei sunt pregătite să coopereze mai intens în privința promovării „itinerariilor culturale”. Acesta este mesajul transmis de către principalii actori ai scenei europene din sectorul turismului, azi, la Bruxelles, unde Comisia celebrează Ziua europeană a turismului cu ocazia Zilei mondiale a turismului. De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona la data de 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană are un nou rol, acela de a promova competitivitatea în cadrul sectorului turismului din UE, dezvoltarea lui sustenabilă și calitativă, precum și vizibilitatea Europei ca destinație turistică aparte.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil de industrie și antreprenoriat, a afirmat: „Avem nevoie să menținem industria turismului din Europa în avangarda soluțiilor inovatoare. Conceptul de itinerarii culturale contribuie la diversificarea ofertei de turism european. Ea corespunde unei cereri în creștere din partea turiștilor de a descoperi noi destinații și alte culturi. În acest context, Comisia – în acord cu noul tratat, cel de la Lisabona – poate juca un rol important în coordonarea politicilor naționale și în creșterea impactului acestora”.

”Itinerariile culturale vă vor purta într-o călătorie care este presărată cu principiile fundamentale ale Europei: drepturile omului, democrație culturală, diversitate culturală, identitate, dialog și schimb reciproc” a afirmat comisarul Androulla Vassiliou, responsabilă de educație, cultură, multilingvism și tineret.

Itinerariile culturale europene reprezintă un produs turistic paneuropean cu adevărat autentic. Itinerariile culturale, tema ediției din acest an a Zilei europene a turismului, pot fi dezvoltate în continuare într-un pachet cuprinzător, spre beneficiul industriei de profil și, totodată, al europenilor. De asemenea, ele ar putea reduce aglomerarea turiștilor în câteva destinații, precum și turismul sezonier, propunând un nou model de turism și consolidând cetățenia UE prin descoperirea patrimoniului nostru comun. Exemple de astfel de itinerarii includ traseul cortinei de fier, itinerariul fenician, itinerariul măslinilor, Via Francigena și altele. (A se vedea Memo/10/446 pentru o privire de ansamblu completă asupra tuturor itinerariilor discutate azi).

Conferința de azi reunește numeroși membri ai Parlamentului European, președinția belgiană, miniștri responsabili de turism din câteva state membre, reprezentanți ai unor diverse autorități regionale din UE și ai Comisiei Europene – toți manifestându­și voința de a contribui la promovarea și dezvoltarea în continuare a itinerariilor culturale.

Uniunea Europeană poate contribui la diversificarea ofertei de turism și la încurajarea fluxurilor intraeuropene de turiști, prin dezvoltarea produselor de turism tematic la scară europeană.

Cu ocazia conferinței, vicepreședintele Tajani a mediat discuții între câteva state membre ale UE, care au semnat următoarele două memorandumuri de înțelegere pentru adoptarea în comun a unor inițiative în domeniul turismului:

  • Italia și Franța, cărora în curând li s-ar putea alătura Regatul Unit și Elveția, au semnat un memorandum prin care se angajează să creeze o strategie comună pe termen lung pentru protejarea și promovarea itinerariilor culturale, începând cu „Via Francigena”, un vechi itinerariu de pelerinaj de la Canterbury la Roma.

  • Spania, Italia și Franța au convenit, de asemenea, cu privire la „Pasiunea Europeană”, sloganul de promovare în comun a ofertei lor de turism în țările BRIC.

Informații suplimentare cu privire la itinerariile culturale:

MEMO/10/446

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/index_en.htm

http://www.coe.int/t/dc/files/Events/itineraires/default_en.asp


Side Bar