Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/101169

Bryssel den 24 september 2010

Europeiska forskarkvällen – när science fiction blir verklighet

Ikväll hålls den europeiska forskarkvällen med mer än 200 evenemang över hela EU. Omkring 500 000 människor förväntas delta i evenemangen, som omfattar allt ifrån ett virtuellt ekosystemdiskotek till laboratorieframställd inomhusbelysning och utforskning av myten och verkligheten bakom teleportering och osynlighet. Star Trek- och Harry Potter-fantaster blir kanske förvånade när de får reda på att det inte nödvändigtvis är rena fantasin när deras hjältar plötsligt går upp i rök. Europeiska forskarkvällen, som nu anordnas för sjätte året i rad, är tänkt att locka människor att välja en karriär inom vetenskap och forskning.

– Europeiska forskarkvällen lyfter fram det arbete som utförs av hundratals framstående vetenskapsmän som arbetar med forskning och innovation i EU. Att stödja forskning och få fler europeiska ungdomar intresserade av att välja en karriär inom vetenskap är centralt för att EU framöver ska kunna upprätthålla sin konkurrenskraft i en globaliserad värld, och för att skapa den hållbara tillväxt och de arbetstillfällen som behövs i EU, säger Androulla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom.

– Under forskarkvällen kan alla ta del av hur europeiska forskare med inspiration och uppfinningsrikedom driver utvecklingen framåt inom allt ifrån mode till kriminalteknik. Det är evenemang som dessa som – i mycket högre grad än politiska tal – visar människor att vetenskapen har betydelse, att den påverkar vårt dagliga liv och att vetenskap är roligt, säger Máire Geoghegan-Quinn, EU-kommissionär med ansvar för forskning, innovation och vetenskap.

Under den europeiska forskarkvällens olika evenemang runtom i Europa kommer besökarna att få chansen att hantera sofistikerad forskningsutrustning, träffa forskare och se fascinerande experiment som gör vetenskapen levande. Över 600 museer, universitet och laboratorier kommer att hålla öppet hus för allmänheten.

Här är exempel på några av de hundratals evenemang som anordnas över hela Europa:

  • Italien – Roms Planetarium är platsen för alla Star Trek- och Harry Potter-fantaster. Där kommer italienska forskare att visa att de vetenskapliga principerna bakom teleportering och osynlighet inte bara är ett påhitt, och förklara var gränsen idag går mellan science fiction och konkret forskning.

  • Polen – Forskare från det naturvetenskapliga och tekniska AGH-universitetet i Krakόw kommer att skapa oväder inuti ett högspänningslaboratorium.

  • Storbritannien – Londons naturhistoriska museum anordnar särskilda rundvandringar bakom kulisserna. Besökare får känna på riktiga museiföremål och delta i vetenskapliga demonstrationer. De har också möjlighet att prata med forskare om ämnen som sträcker sig alltifrån den senaste tekniken för att spåra meteoriter till det detektivarbete som utförs av museets rättsvetenskapliga team.

  • Tyskland – I Hamburg kommer Felix Mendelssohn-symfoniorkestern att spela ett unikt musikstycke och med hjälp av ljud och bilder samtidigt visa hur vacker naturen är. Professor Clemens Malich kommer att dirigera 80 unga musiker som stöder bevarandet av utrotningshotade arter.

  • Spanien – I den kungliga botaniska trädgården Juan Carlos I i Madrid kommer man att använda nedbrytande bakterier från dammarna för att alstra elektricitet till en iPod som spelar Händels Water Music. Det kommer också att hållas diskussioner om science fiction-relaterade ämnen, t.ex. maskiner kontra människor.

  • Belgien – En diskjockey kommer att använda den biologiska mångfalden för att locka besökare till dansgolvet på Palais des Beaux-Arts i Bryssel. Det hela kommer att äga rum i ett virtuellt ekosystem med arter från Nordsjön, afrikanska floder och stadsmiljön i Bryssel.

  • Ungern – I Budapest kommer ungdomar att kunna följa en modig hjältinna i ett äventyr där hon bekämpar en elak trollkarl med hjälp av kemiska föreningar. Bay Zoltán-stiftelsen för tillämpad forskning kommer att erbjuda en teaterföreställning, som kompletteras av dansuppvisning och modevisning i Barabas-villan.

  • Frankrike – På konst- och arkeologimuseet i Besançon kan man se tillbaka på dagens värld med framtidens ögon.

Nedan finns en länk till hela programmet.

Bakgrund

Den första europeiska forskarkvällen anordnades 2005. Sedan dess har antalet deltagande länder fördubblats, och antalet städer som medverkar har tiodubblats. I fjol hade de olika evenemangen under europeiska forskarkvällen 450 000 besökare.

EU stöder europeiska forskarkvällen genom programmet Människor. Budgeten för 2010 års evenemang är 3,5 miljoner euro.

Europeiska forskarkvällen anordnas av genomförandeorganet för forskning.

Stöd till karriärutveckling inom forskning ges genom Marie Curie-åtgärderna med en budget på 772 miljoner euro för 2011.

Länkar

Program för den europeiska forskarkvällen i hela Europa:

http://ec.europa.eu/research/researchersnight/

Europa 2020-strategin: http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm

Programmet Människor – Sjunde ramprogrammet för forskning:

http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm

Marie Curie-åtgärder: http://ec.europa.eu/mariecurieactions

Genomförandeorganet för forskning: http://ec.europa.eu/research/rea/


Side Bar