Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1169

Bruselj, 24. septembra 2010

Noč evropskih raziskovalcev: od znanstvene fantastike do znanstvenih dejstev


Prežarči me gor! Danes se bo po celi Evropski uniji odvijalo več kot 200 dogodkov v okviru šeste letne „noči evropskih raziskovalcev“, ki je namenjena promoviranju znanstvenih in raziskovalnih poklicev. Pričakuje se, da bo približno 500 000 ljudi obiskalo dogodke, kot so na primer projekcija virtualnega ekosistema v diskoteki, reprodukcije strel v laboratorijih ali pa odkrivanje znanstvenih dejstev in fantastike, na katerih temeljijo teorije o prežarčenju in nevidnosti. Ljubitelje Star Treka in Harryja Potterja bodo presenetile ugotovitve, da izginjanje njihovih junakov ni nujno plod domišljije.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je povedala: „V noči evropskih raziskovalcev bo svoje delo predstavilo več sto nadarjenih znanstvenikov, ki so vključeni v evropske raziskave in inovacije. V globaliziranem svetu sta podpora za raziskave in povečanje zanimanja mladih Evropejcev za znanstvene poklice ključnega pomena za konkurenčnost EU v prihodnosti ter pri ustvarjanju trajnostne rasti in oblikovanju delovnih mest, ki jih Evropa zelo potrebuje.“

Komisarka za raziskave, inovacije in znanost Máire Geoghegan-Quinn je povedala: „Noči raziskovalcev ponujajo priložnost, da si javnost ogleda, kako evropski raziskovalci uporabljajo navdih in domišljijo pri spodbujanju napredka na različnih področjih, kot sta na primer moda ali sodna medicina. Takšni dogodki veliko bolj kot politični govori ljudem prikazujejo, da je znanost pomembna, da spreminja vsakodnevno življenje in je hkrati zabavna.“

Obiskovalci dogodkov noči evropskih raziskovalcev po celi Evropi bodo imeli priložnost preizkusiti vrhunsko raziskovalno opremo, srečati raziskovalce in uživati v zanimivih predstavitvah, ki jim bodo približale znanost. Za javnost bo vrata odprlo več kot 600 muzejev, študentskih naselij in laboratorijev.

Nekaj pomembnejših dogodkov izmet več stotih, ki so bili organizirani po celi Evropi:

  • Italija – v Rimski planetarij bodo povabljeni „Trekiji“ in ljubitelji Harrya Potterja. Znanstvena dejstva, na katerih temeljita prežarčenje in nevidnost nista samo plod domišljije: italijanski raziskovalci bodo razložili, kje je trenutno meja med znanstveno fantastiko in oprijemljivimi raziskavami.

  • Poljska – Znanstveniki z Univerze za znanost in tehnologijo v Krakovu bodo v visokonapetostnem laboratoriju ustvarili nevihto.

  • Združeno kraljestvo – Londonski muzej naravne zgodovine je pripravil posebne oglede prostorov, ki niso namenjeni javnosti. Obiskovalci bodo lahko v roke vzeli prave primerke ter sodelovali v predstavitvah in razpravah z raziskovalci o temah, kot so najnovejše tehnike za sledenje meteoritov in detektivsko delo muzejske forenzične ekipe.

  • Nemčija – V Hamburgu bo simfonični orkester Felix Mendelssohn zaigral posebno skladbo z glasovi in slikami iz narave, da bi prikazal lepoto biološke raznovrstnosti. Pod taktirko profesorja Clemensa Malicha bo 80 mladih glasbenikov tako izrazilo svojo podporo ohranitvi ogroženih živalskih vrst.

  • Španija – Na kraljevem botaničnem vrtu Juan Carlos I v Madridu se bodo vodne bakterije uporabile za proizvajanje elektrike in vklop iPoda, ki bo zaigral Händlovo Vodno glasbo. Načrtovane so tudi razprave o znanstvenofantastičnih temah, kot na primer boj med stroji in ljudmi.

  • Belgija – DJ bo s predstavitvijo biološke raznovrstnosti privabil obiskovalce na plesišče Palače lepih umetnosti v Bruslju. Prizorišče bo virtualni ekosistem z vrstami iz Severnega morja, afriških rek in bruseljskih urbanih prostorov.

  • Madžarska – Mladi v Budimpešti bodo lahko spremljali dogodivščine pogumne junakinje, ki meša kemijske spojine za boj proti hudobnemu čarovniku. Po gledališki predstavi Sklada Baya Zoltána za uporabne raziskave bosta na sporedu še plesna predstava in modna revija v dvorcu Barabas.

  • Francija – V Besançonu bo v Muzeju lepih umetnosti in arheologije uprizorjena futuristična gledališka igra.

Celoten program je priložen spodaj.

Ozadje

Prva noč evropskih raziskovalcev je bila organizirana leta 2005. Od takrat se je število sodelujočih držav v tej pobudi podvojilo, število sodelujočih mest pa povečalo za desetkrat. Lani se je dogodkov noči evropskih raziskovalcev udeležilo 450 000 ljudi.

Evropska unija podpira noč evropskih raziskovalcev prek programa „Ljudje“. Proračun za dogodke za leto 2010 znaša 3,5 milijona evrov.

Noč evropskih raziskovalcev upravlja Izvajalska agencija za raziskave (REA).

Razvoj raziskovalne poklicne poti je podprt s Programom dejavnosti Marie Curie, za katerega bo leta 2011 na voljo proračun v višini 772 milijonov evrov.

Povezave

Program dogodkov za „noč raziskovalcev“ po celi Evropi:

http://ec.europa.eu/research/researchersnight/

Strategija Evropa 2020: http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm.

Program „Ljudje“ – 7. okvirni program za raziskave:

http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm.

Program dejavnosti Marie Curie: http://ec.europa.eu/mariecurieactions

Izvajalska agencija za raziskave: http://ec.europa.eu/research/rea/


Side Bar