Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1169

Bruxelles, 24 septembrie 2010

Noaptea cercetătorilor europeni: de la științifico-fantastic la fapt științific

Activează teleportarea! Peste 200 de evenimente vor avea loc astăzi pe teritoriul Uniunii Europene în cadrul celei de-a șasea „Noapte a cercetătorilor europeni”, organizată anual în scopul promovării carierelor în domeniul științific și al cercetării. În jur de 500 000 de persoane sunt așteptate la aceste evenimente printre care se numără o discotecă în cadrul unui ecosistem virtual, reproducerea în laborator a fulgerelor și explorarea elementelor științifice – fapt și ficțiune – care se află în spatele teoriilor cu privire la teleportare și invizibilitate. Fanii Star Trek și Harry Potter ar putea rămâne surprinși la auzul veștii că disparițiile spectaculoase ale eroilor lor nu sunt neapărat doar fantezie pură.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret a declarat: „Noaptea cercetătorilor europeni oglindește munca a sute de oameni de știință străluciți care s-au implicat în cercetare și inovare în Europa. Viitorul competitivității în UE într-o lume globalizată și crearea creșterii durabile și a locurilor de muncă de care Europa are nevoie urgent se bazează pe susținerea cercetării și pe sensibilizarea tinerilor europeni cu privire la alegerea unei cariere în domeniul științific.”

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Noaptea cercetătorilor reprezintă o șansă pentru fiecare de a vedea cum cercetătorii din Europa aduc inspirație și imaginație în stimularea progresului în diverse domenii, de la modă la medicină legală. Evenimente ca acesta – mai mult decât discursurile politice – ne arată că știința este importantă, că știința schimbă viețile noastre de zi cu zi și că știința este distractivă.”

Vizitatorii evenimentelor din cadrul Nopții cercetătorilor europeni care se vor desfășura în întreaga Europă vor avea șansa de a mânui echipamente sofisticate de cercetare, de a întâlni cercetători și de a se bucura de demonstrații care trezesc la viață lumea științei. Peste 600 de muzee, campusuri universitare și laboratoare își vor deschide ușile pentru a întâmpina publicul.

Recomandări din sutele de evenimente care au fost organizate peste tot în Europa:

  • Italia – Planetariul de la Roma îi va întâmpina pe fanii înflăcărați ai filmelor Star Trek și Harry Potter. Principiile științifice care stau la baza teleportării și invizibilității nu țin doar de domeniul fantasticului: Cercetătorii italieni vor explica unde se trage linia în prezent între științifico-fantastic și cercetarea propriu-zisă.

  • Polonia – Oamenii de știință din cadrul Universității de știință și tehnologie AGH din Cracovia vor crea o furtună în interiorul unui laborator de înaltă tensiune.

  • Regatul Unit – Muzeul de istorie naturală din Londra a organizat vizite speciale ale unor săli inaccesibile publicului. Vizitatorii pot mânui specimene reale și pot participa la demonstrații și discuții cu cercetători pe teme variate precum ultimele tehnici de urmărire a meteoriților și munca de detectiv a echipei de medici legiști ai muzeului.

  • Germania – În Hamburg, orchestra simfonică Felix Mendelssohn va integra sunete și imagini din natură într-o piesă muzicală sui generis pentru a sensibiliza publicul cu privire la frumusețea biodiversității. Profesorul Clemens Malich va dirija un grup de 80 de tineri muzicieni pentru a sublinia sprijinul lor pentru ocrotirea speciilor pe cale de dispariție.

  • Spania – În grădina botanică regală Juan Carlos I din Madrid, bacterii de biotop vor fi utilizate pentru a genera electricitate și pentru a activa un iPod care va cânta Muzica apelor compusă de Händel. Sunt planificate și dezbateri pe teme științifico-fantastice, cum ar fi mașinile împotriva oamenilor.

  • Belgia – Un DJ va folosi biodiversitatea pentru a atrage vizitatorii pe ringul de dans din Palatul artelor frumoase (Palais des Beaux-Arts) de la Bruxelles. Acest loc se va transforma într-un ecosistem virtual care va îmbina speciile din marea Nordului, râurile africane și spațiile urbane din Bruxelles.

  • Ungaria – Tinerii din Budapesta vor urmări aventurile unei eroine pline de curaj care amestecă compuși chimici pentru a învinge un vrăjitor rău. Spectacolele de dans și de modă din Casa Barabas vor completa reprezentația teatrală a Fundației Bay Zoltán pentru cercetare aplicată.

  • Franța – Muzeul de artă și arheologie din Besançon va constitui scena unui spectacol futurist.

Programul complet vă este pus la dispoziție mai jos.

Contextul

Prima Noapte a cercetătorilor europeni a fost organizată în 2005. De atunci, numărul de țări participante la această inițiativă s-a dublat, iar numărul orașelor implicate a crescut de zece ori. Anul trecut, 450 000 de persoane au participat la evenimentele din cadrul Nopții cercetătorilor europeni.

Uniunea Europeană susține Noaptea cercetătorilor europeni prin intermediul programului „Oameni”. Pentru evenimentele din 2010 a fost alocat un buget de 3,5 milioane EUR.

Noaptea cercetătorilor europeni este gestionată de Agenția Executivă pentru Cercetare.

Acțiunile Marie Curie vor susține dezvoltarea carierelor de cercetători cu ajutorul unui buget de 772 milioane EUR în 2011.

Linkuri

Programul evenimentelor din cadrul Nopții cercetătorilor pe întreg teritoriul Europei:

http://ec.europa.eu/research/researchersnight/

Strategia UE 2020: http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm

Programul „Oameni” – al șaptelea program cadru de cercetare:

http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm

Acțiunile Marie Curie: http://ec.europa.eu/mariecurieactions

Agenția Executivă pentru Cercetare: http://ec.europa.eu/research/rea/


Side Bar