Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1169

Brussel, 24 September 2010

Europese nacht van de onderzoekers: sciencefiction wordt sciencefaction

Beam me up, Scotty! Vandaag vinden in de Europese Unie meer dan 200 activiteiten plaats in het kader van de zesde nacht van de onderzoekers, die mensen moet aanzetten een loopbaan in wetenschap of onderzoek te kiezen. Naar verwachting zullen deze activiteiten ongeveer 500 000 bezoekers trekken. Op het programma staan onder meer een disco in een virtueel ecosysteem, in het laboratorium opgewekte bliksemschichten en een verkenning van feiten en fictie met betrekking tot teleportatie en onzichtbaarheid. Fans van Star Trek en Harry Potter zullen zich wellicht verbazen dat de verdwijntrucs van hun helden niet noodzakelijkerwijs alleen maar fantasie zijn.

Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, zegt hierover het volgende: "De Europese nacht van de onderzoekers vestigt de aandacht op het werk van honderden briljante wetenschappers die zich in Europa met onderzoek en innovatie bezighouden. Alleen wanneer wij het onderzoek ondersteunen en meer Europese jongeren voor een wetenschappelijke loopbaan weten te interesseren, zal de EU in onze gemondialiseerde wereld concurrerend kunnen blijven en zullen de duurzame groei en banen die voor haar zo noodzakelijk zijn, kunnen worden gerealiseerd."

Commissaris voor onderzoek, innovatie en wetenschap Máire Georghegan-Quinn voegt hieraan toe: "De nacht van de onderzoekers is voor iedereen een kans om te zien hoe onderzoekers in Europa met inspiratie en verbeeldingskracht op een groot aantal gebieden, van de modewereld tot de forensische sector, de vooruitgang sturen. Veel beter dan politieke redevoeringen laten evenementen als dit zien dat wetenschap belangrijk is. Wetenschap kan het leven van alledag veranderen en is ook gewoon leuk."

Bij de activiteiten in het kader van de Europese nacht van de onderzoekers zullen bezoekers gelegenheid hebben onderzoekers te ontmoeten en geavanceerde onderzoeksapparatuur te bedienen, terwijl fascinerende demonstraties de wetenschapswereld aanschouwelijk maken. Meer dan 600 musea, universiteiten en laboratoria zullen hun deuren voor het publiek openen.

Een greep uit de honderden evenementen in heel Europa:

  • Italië – het planetarium in Rome verwelkomt "Trekkies" en Harry Potterfans. Teleportatie en onzichtbaarheid zijn gebaseerd op wetenschappelijke beginselen die niet uitsluitend aan de fantasie zijn ontsproten: Italiaanse onderzoekers leggen uit waar het huidige onderzoek ophoudt en sciencefiction begint.

  • Polen – wetenschappers van de AGH Universiteit voor wetenschap en technologie in Krakau wekken een elektrische storm op in een hoogspanningslaboratorium.

  • Verenigd Koninkrijk – het Natural History Museum in Londen organiseert speciale rondleidingen achter de schermen. Bezoekers kunnen echte specimens manipuleren en deelnemen aan demonstraties en discussies met onderzoekers over een breed scala van onderwerpen, bijvoorbeeld de nieuwste technieken voor het volgen van meteorieten en het speurderswerk van het forensisch team van het museum.

  • Duitsland – het Felix Mendelssohn Jugendsinfonieorchester uit Hamburg voegt natuurlijke geluiden en beelden samen tot een uniek muziekstuk om de aandacht te vestigen op de schoonheid van de biodiversiteit. Professor Clemens Malich dirigeert 80 jonge musici, die op deze wijze uiting geven aan hun steun voor het behoud van bedreigde soorten.

  • Spanje – in de Koninklijke Botanische Tuin Juan Carlos I in Madrid worden vijverbacteriën gebruikt om elektriciteit op te wekken voor een iPod die de watermuziek van Händel speelt. Op het programma staan ook discussies over onderwerpen die met sciencefiction verband houden, zoals de relatie tussen mens en machine.

  • België – in de Bozar in Brussel zal een dj biodiversiteit gebruiken om bezoekers op de dansvloer te lokken. De discoruimte zal een virtueel ecosysteem zijn met soorten uit de Noordzee, Afrikaanse rivieren en het stedelijk milieu van Brussel.

  • Hongarije – jongeren in Boedapest kunnen de avonturen van een moedige heldin volgen die met eigengemaakte chemische verbindingen een boze tovenaar bestrijdt. Naast deze theaterproductie van de Bay Zoltán Foundation for Applied Research zullen in de Villa Barabas dansvoorstellingen en modeshows plaatsvinden.

  • Frankrijk – het museum voor schone kunsten en archeologie in Besançon is het toneel voor een futuristisch draaiboek.

Hieronder vindt u een lijst van alle activiteiten.

Achtergrond

De eerste Europese nacht van de onderzoekers vond in 2005 plaats. Het aantal deelnemende landen is sindsdien verdubbeld en het aantal deelnemende steden vertienvoudigd. Afgelopen jaar trok de Europese nacht van de onderzoekers 450 000 bezoekers.

De nacht van de onderzoekers wordt gesteund uit het programma “Mensen" van de Europese Unie. Voor de activiteiten in 2010 is 3,5 miljoen euro uitgetrokken.

Het beheer is in handen van het Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA).

Door middel van de Marie Curieacties wordt steun verleend voor loopbaanontwikkeling in de onderzoekssector. In 2011 is hiervoor 772 miljoen euro beschikbaar.

Links

Activiteitenkalender voor de Europese nacht van de onderzoekers in heel Europa:

http://ec.europa.eu/research/researchersnight/

EUROPA 2020-strategie: http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm

Programma Mensen van het 7e kaderprogramma voor onderzoek:

http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm

Marie Curieacties: http://ec.europa.eu/mariecurieactions

Uitvoerend Agentschap Onderzoek: http://ec.europa.eu/research/rea/


Side Bar