Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1169

Bryssel, 24. syyskuuta 2010

Tutkijoiden yössä tieteistarinoista tulee totta

Beam me up! Sädetä minut! Tänään järjestettävä Suomen Tutkijoiden yö on osa kuudetta vuotuista European Researchers’ Night -tapahtumasarjaa. Eri puolilla Euroopan unionia järjestetään yli 200 tapahtumaa, joissa esitellään tieteen ja tutkimuksen alalla tehtävää työtä. Noin puolen miljoonan kävijän odotetaan saapuvan tapahtumiin, joissa mm. tanssitaan virtuaalisessa ekosysteemidiskossa, synnytetään salama sisällä laboratoriossa ja tutkitaan tieteellisesti teleportaation ja näkymättömyyden taustalla olevaa faktaa ja fiktiota. Star Trek- ja Harry Potter -fanit saattavat hämmästyä kuullessaan, että heidän sankariensa katoamistemput eivät välttämättä olekaan pelkkää fantasiaa.

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou kertoo Euroopan tutkijoiden yön olevan näyteikkuna tutkimuksen ja innovoinnin alalla työskentelevien satojen lahjakkaiden tutkijoiden työhön. ”Euroopassa on tuettava tutkimusta ja saatava nuoret kiinnostumaan tieteistä, jotta EU pysyy kilpailukykyisenä globaalistuneessa maailmassa ja pystyy luomaan kestävää kasvua ja kipeästi kaivattuja työpaikkoja.”

”Tutkijoiden yössä ihmisillä on tilaisuus nähdä, miten eurooppalaiset tutkijat innostuksellaan ja mielikuvituksellaan vievät kehitystä eteenpäin monenlaisilla aloilla muodista rikostutkimukseen”, toteaa tutkimus-, innovointi- ja tiedeasioista vastaava komissaari Máire Geoghegan-Quinn. ”Tämänkaltaiset tapahtumat tuovat poliittisia puheita paljon paremmin esiin sen, kuinka tärkeää ja hauskaa tiede on – ja kuinka se muuttaa jokapäivästä elämäämme.”

Tapahtumien osallistujat pääsevät kokeilemaan tutkimuksen huippulaitteita, tapaamaan tutkijoita ja nauttimaan kiehtovista esityksistä, jotka herättävät tieteen maailman eloon. Yli 600 museota, yliopistoa ja laboratoriota avaa ovensa yleisölle.

Kohokohtina eri puolilla Eurooppaa järjestettävien tapahtumien joukosta mainittakoon seuraavat:

  • Italia – Rooman planetaario toivottaa tervetulleiksi kaikki trekkarit ja potteristit. Teleportaation ja näkymättömyyden taustalla vaikuttavat tieteelliset periaatteet eivät ole pelkää mielikuvitusta: italialaiset tutkijat selittävät, missä nykyään kulkee scifin ja konkreettisen tutkimuksen raja.

  • Puola – Krakovalaisen teknillisen AGH-yliopiston tutkijat synnyttävät myrskyn suurjännitelaboratoriossa.

  • Yhdistynyt kuningaskunta – Lontoon luonnonhistoriallisessa museossa järjestetään kierroksia kulissien taakse. Vierailijat voivat käsitellä aitoja näyttelyesineitä, osallistua havaintoesityksiin ja keskustella tutkijoiden kanssa monenlaisista aihepiireistä, kuten uusimmasta tekniikasta meteoriittien jäljittämisessä tai museon rikosteknisen tiimin salapoliisintyöstä.

  • Saksa – Hampurissa Felix Mendelssohn -sinfoniaorkesteri yhdistää luontonääniä ja -kuvia musiikkiesitykseensä, jolla halutaan tuoda esiin luonnon monimuotoisuuden kauneutta. Professori Clemens Malich johtaa 80:tä nuorta muusikkoa, jotka haluavat tukea uhanalaisten lajien säilymistä.

  • Espanja – Madridin kuninkaallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa tuotetaan lammen bakteerien avulla sähköä, jonka voimin iPod soittaa Händelin Vesimusiikkia. Ohjelmassa on myös tieteisfiktioaiheisia keskusteluja mm. koneiden ja ihmisten suhteesta.

  • Belgia – Brysselin Bozar-kulttuurikeskuksessa tiskijukka käyttää hyväkseen luonnon monimuotoisuutta houkutellakseen vierailijat tanssilattialle. Paikalle on luotu virtuaalinen ekosysteemi, joka käsittää lajeja Pohjanmereltä, afrikkalaisista joista ja Brysselin kaupunkiympäristöstä.

  • Unkari – Budapestin nuoriso seuraa rohkean sankarittaren seikkailuja tämän taistellessa kemiallisin yhdistein pahaa velhoa vastaan. Barabás-kartanossa järjestetään tanssi- ja muotinäytöksiä, jotka täydentävät soveltavan tutkimuksen Zoltán Bay -säätiön teatteritapahtuman.

  • Ranska - Besançonin taide- ja arkelogiamuseo toimii futuristisen esityksen näyttämönä.

Jäljempänä on linkki täydelliseen ohjelmaan.

Taustaa

Euroopan tutkijoiden yö järjestettiin ensi kerran vuonna 2005. Sittemmin osallistuvien maiden määrä on kaksinkertaistunut ja kaupunkien kymmenkertaistunut. Viime vuonna kävijöitä oli 450 000.

Euroopan unionin tukee tapahtumaa Ihmiset-ohjelmasta. Vuoden 2010 tapahtumabudjetti on 3,5 miljoonaa euroa.

Euroopan tutkijoiden yötä hallinnoi tutkimuksen toimeenpanovirasto (REA).

Tutkimuksen alan uranäkymiä tuetaan Marie Curie ‑toimilla, jotka saavat rahoitusta 772 miljoonaa euroa vuonna 2011.

Linkit

Euroopan tutkijoiden yön euroopanlaajuinen ohjelma:

http://ec.europa.eu/research/researchersnight/

EU 2020 -strategia: http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm

Ihmiset-ohjelma – tutkimuksen 7. puiteohjelma:

http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm

Marie Curie -toimet: http://ec.europa.eu/mariecurieactions

Tutkimuksen toimeenpanovirasto: http://ec.europa.eu/research/rea/


Side Bar