Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1169

Bruxelles, den 24. september 2010

Den europæiske forskernat: Science fiction bliver til virkelighed

"Beam me up!" Der bliver i dag gennemført over 200 arrangementer i hele EU som led i den sjette årlige europæiske forskernat, som har til formål at fremme karrierer inden for videnskab og forskning. Det forventes, at ca. 500 000 mennesker vil deltage i arrangementerne, der omhandler emner lige fra økosystem-diskotek til indendørs belysning frembragt på et laboratorium og en undersøgelse af den videnskab - fup eller fakta - der ligger bag teleportering og usynlighed. Fans af Star Trek og Harry Potter bliver måske overraskede over at få at vide, at deres heltes forsvindingsnumre ikke nødvendigvis er rent opspind.

Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, udtalte: "Den europæiske forskernat giver eksempler på hundredvis af strålende videnskabsfolks arbejde inden for europæisk forskning og innovation. Det er af afgørende betydning for EU's konkurrenceevne fremover i den globaliserede verden og for den bæredygtige vækst og jobskabelse, som EU har et så trængende behov for, at der ydes støtte til forskning og til at få flere unge europæere interesseret i en karriere i videnskabens verden."

EU-kommissæren med ansvar for forskning, innovation og videnskab, Máire Geoghegan-Quinn, sagde: "Forskernatten giver alle en mulighed for at se de europæiske forskeres inspiration og fantasi være med til at opnå fremskridt inden for alle områder fra mode til retsvidenskab. Det er den slags arrangementer - meget mere end politiske taler - der viser folk, at videnskaben er vigtig, at videnskaben forandrer dagligdagen, og at videnskab er sjovt."

Gæsterne til arrangementerne på den europæiske forskernat vil i hele Europa få mulighed for at styre sofistikeret forskningsudstyr, møde forskere og opleve nye fascinerende demonstrationer, der får videnskabens verden til at stå levende frem. Over 600 museer, universiteter og laboratorier har åbent hus.

Eksempler på de hundredvis af arrangementer, der gennemføres i hele Europa:

  • Italien – Roms planetarium byder velkommen til fans af Star Trek og Harry Potter. De videnskabelige principper bag teleportering og usynlighed er ikke ren fantasi: Italienske forskere vil forklare, hvor grænsen i dag går mellem science fiction og håndgribelig forskning.

  • Polen – Videnskabsfolk fra det naturvidenskabelige og tekniske universitet AGH i Krakόw vil skabe et uvejr i et højspændingslaboratorium.

  • Det Forenede Kongerige - Londons Natural History Museum har arrangeret særlige rundture bag kulisserne. Gæsterne kan få ægte museumsgenstande mellem hænderne og deltage i demonstrationer og debatter med forskere om så forskellige emner som de nyeste metoder til sporing af meteoritter og museets retsvidenskabelige teams detektivarbejde.

  • Tyskland – I Hamburg vil Felix Mendelssohn-symfoniorkestret spille et originalt stykke musik kombineret med lyde og billeder fra naturen for at øge bevidstheden om skønheden ved arternes mangfoldighed. Professor Clemens Malich dirigerer 80 unge musikere, og formålet er at give udtryk for støtte til bevarelsen af truede arter.

  • Spanien – I den kongelige botaniske have Juan Carlos I i Madrid vil man anvende vandrensende bakterier til at skabe elektricitet, der driver en iPod, som spiller Händels Water Music. Der bliver også debatter om science fiction-relaterede emner, som f.eks. maskine vs. menneske.

  • Belgien – En dj vil bruge biodiversitet til at få gæsterne ud på dansegulvet i Palais des Beaux-Arts i Bruxelles. Det vil foregå i et virtuelt økosystem med arter fra Nordsøen, afrikanske floder og Bruxelles' byrum.

  • Ungarn – Unge mennesker i Budapest kan følge en modig heltindes eventyr, hvor hun bruger blandinger af kemiske forbindelser til at bekæmpe en ond troldmand. Teaterforestillingen, som Bay Zoltán-stiftelsen for anvendt forskning står for, bliver suppleret med dans og modeshow i Barabas-villaen.

  • Frankrig – På kunst- og arkæologimuseet i Besançon kan man med fremtidens øjne se tilbage på nutiden.

Det samlede program kan ses ved at følge linket nedenfor.

Baggrund

Den første europæiske forskernat foregik i 2005. Siden er antallet af lande, der deltager i initiativet blevet fordoblet, og antallet af involverede byer er tidoblet. Sidste år deltog 450 000 mennesker i arrangementer på den europæiske forskernat.

Den Europæiske Union yder støtte til den europæiske forskernat via programmet "Mennesker". Arrangementerne i 2010 har et budget på 3,5 mio. EUR.

Den europæiske forskernat ledes af Forvaltningsorganet for Forskning.

Via Marie Curie-aktioner gives der støtte til udvikling af forskerkarrierer for 772 mio. EUR i 2011.

Links

Program for den europæiske forskernat i hele Europa:

http://ec.europa.eu/research/researchersnight/

EU 2020-strategien: http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm

Programmet "Mennesker" – det 7. rammeprogram for forskning:

http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm

Marie Curie-aktioner: http://ec.europa.eu/mariecurieactions

Forvaltningsorganet for Forskning: http://ec.europa.eu/research/rea/


Side Bar