Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1169

Брюксел, 24 септември 2010 г.

Нощ на европейските изследователи: Научната фантастика се превръща в реалност

Готови за телепортиране! Над 200 прояви са предвидени днес в целия Европейски съюз като част от организираната за шеста поредна година „Нощ на европейските изследователи“, имаща за цел да популяризира възможностите за професионално развитие в областта на науката и научните изследвания. Очаква се около 500 000 души да вземат участие в тези прояви, които варират от дискотечна прожекция на виртуална екосистема до възпроизвеждане в лабораторни условия на възникването на мълния, преминавайки през изследването на научните факти и въображаемите явления, които стоят в основата на телепортацията и невидимостта. Почитателите на „Стар трек“ и „Хари Потър“ вероятно ще се изненадат да научат, че дематериализирането на техните герои не е непременно чиста фантазия.

Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу заяви: „Нощта на европейските изследователи“ изважда на показ работата на стотици блестящи учени, работещи в областта на научноизследователската и новаторската дейност в европа. Да се осигури подкрепа за научноизследователската работа и да се породи у повече млади европейци интерес към научната кариера са въпроси от ключово значение за бъдещата конкурентоспособност на ЕС в глобализирания свят и за обезпечаване на устойчивия растеж и новите работни места, от които Европа спешно има нужда.“

Европейският комисар по въпросите на изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин, от своя страна, заяви: „Нощите на европейските изследователи са шанс за всеки да види какво вдъхновение и въображение черпят европейските изследователи, когато става дума да се стимулира напредъкът в най-различни области, като се започне с модата и се стигне до съдебната медицина. Прояви като днешната — много повече от политическите речи — показват на хората, че науката е нещо много стойностно, че тя променя всекидневния живот на всеки от нас и, освен всичко друго, може да бъде и забавление.“

Посетителите на проявите, организирани из цяла Европа в нощта на европейските изследователи, ще имат рядката възможност да боравят със свръхмодерно научно оборудване, да се срещнат с научни изследователи и да присъстват на смайващи научни експерименти, които придават живот на света на науката. Над 600 музея, университетски градчета и лаборатории ще отворят вратите си за посетители.

Ето и малко повече информация за стотиците прояви, организирани из цяла Европа:

Италия — Планетариумът в Рим ще приветства с „добре дошли“ верните почитатели на „трекърите“ и на Хари Потър. Научните принципи, стоящи в основата на телепортацията и невидимостта, не са чиста фантазия: италианските изследователи ще разяснят къде в момента се намира тънката граница между научна фантастика и осезаеми научни изследвания.

  • Полша — Учените от Краковския технологичен университет ще симулират възникването на мълния в лаборатория за високо напрежение.

  • Обединеното кралство — Лондонският природоисторически музей организира специални обиколки на свои иначе недостъпни за външни посетители кътчета. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до самородни образци и да вземат участие в експерименти и дискусии с научни изследователи по голям диапазон от теми, като се започне с най-новите способи за проследяване на метеорити и се стигне до издирвателната дейност на криминологичния екип на музея.

  • Германия — В Хамбург симфоничният оркестър „Феликс Менделсон“ ще обедини природни звуци и картини в самородно музикално произведение, което ще направи така, че да се докоснете до красотата на биологичното разнообразие. Проф. Клеманс Малих ще дирижира 80 млади музиканти, с което ще подчертае тяхната ангажираност с опазването на застрашените видове.

  • Испания — в Кралската ботаническа гардина „Хуан Карлос“ в Мадрид ще бъде използвана биотопна бактерия за генериране на електричество и за активиране на iPod устройство, от което ще звучи Хенделовата „Музика на водата“. Планирани са също дискусии по теми от областта на научната фантастика, като например темата за противопоставянето между човека и машините.

  • Белгия — Един диджей ще използва биоразнообразието за да привлече посетителите на танцувалната площадка в Двореца на изкуствата в Брюксел. Мястото на събитието ще бъде превърнато във виртуална екосистема, съставена от видове от Северно море, африканските речни басейни и брюкселски градски пространства.

  • Унгария — Младите хора в Будапеща ще имат възможност да проследят приключенията на смела героиня, която си служи със смеси от различни химически съединения в борбата си със зъл магьосник. Танцувални и модни спектакли в двореца Барабас ще допълнят театралното представление на Фондацията за приложни изследвания „Bay Zoltán“.

  • Франция — Музеят за изящни изкуства и археология в Безансон ще бъде сцена на футуристичен спектакъл.

Пълната програма можете да намерите в приложение.

Кратка предистория

Първата Нощ на европейските изследователи бе организирана през 2005 г. Оттогава насам броят на страните, участващи в тази инициатива, се удвои, като броят на участващите градове се увеличи десетократно. Миналата година 450 000 души взеха участие в проявите, организирани в рамките на Нощта на европейските изследователи.

Европейският съюз подкрепя Нощта на европейските изследователи по линия на програма „Хора“. За проявите през 2010 г. е предвиден бюджет в размер на 3,5 милиона евро.

Организацията на Нощта на европейските изследователи се ръководи от Изпълнителната агенция за научни изследвания (REA).

Действията по програма "Мария Кюри" ще допринесат през 2011 г. за професионалното развитие на научни изследователи с бюджет в размер на 772 милиона евро.

Интернет връзки

Програма на проявите в рамките на Нощта на изследователите в Европа:

http://ec.europa.eu/research/researchersnight/

Стратегия „ЕС 2020“: http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm

Програма „Хора“ – Седма рамкова програма за научи изследвания:

http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm

Действия по програма „Мария Кюри“: http://ec.europa.eu/mariecurieactions

Изпълнителна агенция за научни изследвания: http://ec.europa.eu/research/rea/


Side Bar