Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1168

Bruxelles, 24 septembrie 2010

Comisia Europeană sprijină digitalizarea cinematografelor din Europa

Comisia Europeană a anunțat azi o nouă strategie destinată să sprijine cinematografele din Europa să treacă la utilizarea mijloacelor digitale și să le încurajeze să proiecteze mai mult filme produse în Europa, asigurând astfel un spectru de opțiuni mai larg pentru cinefili. Costul echipamentelor digitale este prohibitiv pentru multe cinematografe mici, strategia Comisiei stabilind opțiuni de sprijin financiar care includ ajutoare de stat și fonduri din Fondul european de dezvoltare regională și programul EU MEDIA, care sprijină industria cinematografică. Una dintre oportunitățile create de trecerea la mijloacele digitale este aceea de a crește fezabilitatea convertirii filmelor produse în primii ani de producție cinematografică pentru a le conserva pentru generațiile viitoare.

D-na comisar Androulla Vassiliou, responsabilă de domeniul educației și culturii, a afirmat: „Revoluția digitală a transformat modul în care industria cinematografică produce, distribuie și proiectează filme. Aceste modificări creează oportunități mari pentru cinematografia din Europa. Tehnologia digitală poate reduce costurile de distribuție și poate crește numărul și diversitatea filmelor europene proiectate în întreaga lume. Sper că vom constata în curând beneficiile tehnologiei digitale în toate cinematografele europene, inclusiv în rândul celor independente și de artă care caracterizează rețeaua europeană, unică, de cinematografe.”

În Europa, adoptarea tehnologiei digitale este încetinită de costul conversiei și de diversele necesități ale cinematografelor. Un proiector digital nou și un server costă aproximativ 75 000 de euro, o investiție mare pentru micii operatori de cinematografe.

Din 2007, Comisia a pus la dispoziție 25 de milioane de euro ca sprijin prin programul MEDIA pentru inițiative vizând cinematografe digitale și pentru alte proiecte inovatoare. Comisia plănuiește să lanseze un nou plan la finalul anului 2010, care va contribui cu încă 4 milioane de euro la digitalizare, destinate cinematografelor care proiectează în principal filme europene.

Cinematografele de artă din regiunea poloneză Malopolska, din regiunile Nord, Centru și Alentejo ale Portugaliei și din landul german Saxonia Inferioară au primit sprijin din Fondul european de dezvoltare regională pentru a trece de la celuloid la digital. Unele regiuni din Franța plănuiesc de asemenea să utilizeze fonduri FEDER în acest scop.

Pe lângă abordarea aspectelor financiare, strategia Comisiei urmărește:

  • profite de oportunitățile oferite de standardizare;

  • realizeze tranziția la digital cât mai rapid posibil pentru a evita costul producerii de filme în paralel pe suport de celuloid și pe suport digital, precum și un sistem de distribuție/proiectare dublu;

  • mențină și să intensifice diversitatea proiecțiilor europene în cinematografele digitalizate;

  • investească în cercetare, echipamente și instruire profesională pentru a impulsiona conservarea patrimoniului cinematografic.

Informații generale

Vizionarea de filme la cinematograf este la fel de populară ca întotdeauna în Uniunea Europeană, cu 981 de milioane de bilete vândute în 2009 – cifră în creștere față de cele 925 de milioane de bilete vândute în 2008 (sursă: Observatorul Audiovizual European).

Încasările totale din vânzarea de bilete în 2009 s-au ridicat la suma de 6,3 miliarde de euro – o creștere de 12% față de 2008. Cota de piață a industriei europene a reprezentat 27% din totalul încasărilor din vânzarea de bilete.

Cu toate că numărul filmelor produse și distribuite în UE depășește cu mult numărul de filme produse în afara UE, acest aspect nu se reflectă în mod necesar în cota de piață. În 2008, de exemplu, în UE s-au distribuit 167 de filme produse în SUA, în timp ce numărul filmelor produse în UE 27 care au fost distribuite în UE a fost de 726. Totuși, datorită, în parte, resurselor financiare importante aflate la dispoziția distribuitorilor americani, cota de piață a filmelor produse în SUA și distribuite în UE 27 a fost de aproximativ 65% (sursă: Observatorul Audiovizual European).

Cinematografele de artă au tendința de a proiecta mai multe filme europene decât marile lanțuri de cinematografe. Multe dintre ele aparțin rețelei „Europa Cinemas”, care a beneficiat, începând cu anul 2005, de sprijin din programul MEDIA. Rețeaua include 770 de cinematografe, dispunând de 1 945 de ecrane în 443 de orașe din UE 27 și din țările Spațiului Economic European.

Programul MEDIA contribuie cu 755 de milioane de euro la sprijinirea industriei cinematografice europene în perioada 2007 – 2013. Finanțarea ajută la îmbunătățirea distribuției și promovării filmelor europene și consolidează competitivitatea din sector.

Noul Fond MEDIA de garantare a producției va pune la dispoziție 8 milioane de euro ca garanții pentru împrumuturi în perioada 2010 – 2013 pentru a sprijini și facilita accesul la finanțare al societăților europene producătoare de film și ar putea fi unul dintre instrumentele viitoare în accelerarea digitalizării.

Pentru informații suplimentare:

http://ec.europa.eu/culture/media/index_en.htm


Side Bar