Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1166

Brüsszel, 2010. szeptember 23.

A belső piac működőképessége érdekében a tagállamok további erőfeszítéseire van szükség

A tagállamok még mindig jól teljesítenek a belső piaci szabályok nemzeti jogba történő átültetése terén, azonban az Európai Bizottság legfrissebb belső piaci eredménytáblája szerint az utóbbi évek pozitív tendenciája megtorpant. Átlagosan a belső piaci irányelvek 0,9%-a nem került át a megadott végrehajtási határidőn belül a nemzeti jogszabályokba, szemben a 2010. márciusi 0,7%-os aránnyal. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok még mindig eleget tesznek annak az 1%-os célkitűzésnek, amelyet az állam- és kormányfők 2007-ben határoztak meg, de már csak éppen hogy elérik azt. Az uniós jog alkalmazását illetően a hat hónappal ezelőtti állapothoz képest kissé csökkent a jogsértések száma. Mivel megállapítást nyert a polgárok belső piacon belüli mobilitásának a fontossága, az eredménytábla egyik szakasza azt vizsgálja, hogy a szakmai képesítések kölcsönös elismerése terén milyen hatékonyan alkalmazzák az uniós szabályokat.

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: „Ha ki akarjuk aknázni a belső piac adta lehetőségeket, elengedhetetlen, hogy a belső piac működőképességére irányuló európai szabályokat a tagállamokban időben és megfelelően hajtsák végre. Az aktuális eredménytábla azt mutatja, hogy noha sok tagállam jól teljesít, néhányuk részéről több erőfeszítésre van szükség. Az eredménytábla segítségével pontos és teljes képet kaphatunk a tagállamok helyzetéről, így a tagállamokkal együttműködve tudjuk orvosolni azokat a problémákat, amelyek még megoldásra várnak."

A belső piaci irányelvek végrehajtása

  • Az EU átlagos átültetési hiánya – azaz azoknak a belső piaci irányelveknek a százalékos aránya, amelyeket nem ültettek át időben a nemzeti jogba – a 27 tagállamban 0,2%-kal nőtt, és jelenleg 0,9%-on áll.

  • Összesen 18 tagállam tesz eleget az 1%-os célkitűzésnek, közülük 8 az elmúlt hat hónapban megtartotta az átültetési hiányt vagy javított rajta: ezek Dánia, Málta, Szlovákia, Finnország, Szlovénia, Belgium, az Egyesült Királyság és Írország.

  • Az élen holtversenyben Dánia és Málta áll, náluk már csak három irányelv vár átültetésre.

  • Az 1%-os átültetési célkitűzés felett 9 tagállam áll: Ausztria, Olaszország, Franciaország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Luxemburg, Lengyelország, Portugália és Görögország. Ausztria és Olaszország kivételével mindegyik tagállam növelte meglévő átültetési késedelmét.

  • A hat hónappal ezelőtti adatokhoz képest az EU átlagos átültetési késedelme 2 hónappal javult. A tagállamok jelenleg átlagosan 7 hónappal lépik túl az uniós irányelvek átültetésére kitűzött határidőt. Az átlagos átültetési késedelmet 21 tagállamnak sikerült csökkentenie. Leginkább Spanyolországban, Olaszországban és Szlovákiában javult a helyzet.

Jogsértések

  • A hat hónappal ezelőtti állapothoz képest a belső piaccal kapcsolatos jogsértési eljárások száma 2,1%-kal csökkent. A jogsértések legnagyobb területe továbbra is az „adózás és vámunió” és a „környezetvédelem”.

  • Az előző évekhez képest a folyamatban lévő jogsértési eljárások száma szerinti rangsor megváltozott. Jelenleg Belgium ellen folyik a legtöbb jogsértési eljárás, amelyet Görögország követ a sorban.

A belső piaci eredménytábla a belső piaci érdekeltségű jogszabályokról szól. Nem szabad összetéveszteni az összes európai jogszabály átültetésének és jogsértési eljárásainak általános helyzetét vizsgáló értékeléssel, amelyet az Európai Bizottság évente készít, és jövő héten jelenik meg.

A belső piaci végrehajtási táblázat

Az eredménytáblán most először végrehajtási táblázat is szerepel, amely áttekintést nyújt arról, hogy a tagállamok milyen mértékben teljesítik a belső piaci jogszabályok végrehajtását és alkalmazását. Ahhoz, hogy a szabályok hatékonyak legyenek, nem elég az irányelveket időben átültetni. Valójában az számít, hogy pontosan legyenek átültetve, és megfelelően legyenek alkalmazva (lásd a táblázatot).

A táblázat szerint a legjobban teljesítő tagállam Málta, Lettország és Szlovénia. A tagállamok túlnyomó többségénél azonban legalább egy terület – mint pl. a helytelenül átültetett irányelvek száma – nagyobb figyelmet igényel,. Érdekes módon ez azokra a tagállamokra is vonatkozik, amelyek viszonylag jó átültetési hiánnyal rendelkeznek, ami azt mutatja, hogy a helyes átültetés és a helyes végrehajtás egyaránt szükséges ahhoz, hogy a szabályok a tagállamokban hatékonyan működjenek.

Kiemelt téma: a szakképesítések elismerése

Felmérések szerint amikor a polgárok másik tagállamban vállalnak munkát, nem számítanak nehézségekre szakképesítésük elismerése terén. A polgárok elképzelései azonban nem fedik a valóságot. A Bizottságnak jelentett esetek 30%-ánál a polgárok szakképesítésük elismerésére irányuló kérelmét először elutasították, további teszteken kellett részt venniük, vagy fellebbezést kellett benyújtaniuk. Az eredménytábla nagy különbségeket mutat a tagállamok között.

A szakképesítési irányelv (2005/36/EK) átültetése kihívást jelentett a tagállamoknak, ugyanis a Bizottság közel 1200 nemzeti végrehajtási intézkedésről értesült, néhány tagállam pedig elkésett, különösen Ausztria, Luxemburg és Görögország.

Az eredménytábla szerint a belső piaci információs rendszert (IMI) széles körben alkalmazzák a szakképesítési irányelvvel kapcsolatos adminisztratív együttműködéshez. Az IMI egy olyan többnyelvű elektronikus eszköz, amely segítségével a hatóságok könnyebben és gyorsabban osztják meg egymással az információkat, ezáltal optimalizálják az elismerési eljárásokat. A hatóságok például az egyetemi oklevelek egyszerű igazolására is használhatják az IMI-t. A tájékoztatási kérelmek 71%-ánál a tagállamok két héten belül válaszoltak.

A teljes belső piaci eredménytábla a következő internetcímen érhető el:

http://ec.europa.eu/internal_market/score/index_en.htm

Annex

Internal Market Scoreboard 21:

Internal Market Enforcement Table (details)

By linking the most important indicators of the scoreboard, such as the transposition deficit, the number of pending infringement cases and the average time it takes a Member State to resolve an infringement, the enforcement table allows to give a more elaborated overview on Member States' compliance with the implementation and application of Internal Market rules.

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


Side Bar