Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1152

Brussel, 21 september 2010

Digitale agenda: oude zijderoute wordt ultrasnelle route voor onderzoek en onderwijs met vijf miljoen euro van EU

De Europese Commissie steunt de verbetering van de internetcapaciteit voor onderzoekers in Centraal-Azië (Kirgizië, Tadzjikistan en Turkmenistan). Met een bijdrage van de Commissie van 5 miljoen euro voor het Central Asia Research and Education Network (CAREN) is de aloude zijderoute omgevormd tot een 21e-eeuwse digitale snelweg voor onderzoek en onderwijs. Onderzoekers, academici en studenten in Centraal-Azië hebben nu de beschikking over hoogwaardige internetverbindingen, waarmee zij ongekende mogelijkheden krijgen om internationaal een vooraanstaande rol te spelen op onderzoeksgebied. Ook Kazachstan en Oezbekistan zijn kandidaat om zich op het netwerk aan te sluiten. Daarmee verbindt CAREN meer dan een half miljoen gebruikers aan meer dan 500 universiteiten en onderzoekscentra.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie, belast met de digitale agenda: “CAREN past in de strategie van de Commissie om een groot gat in de Europese algemene onderzoeksinfrastructuur te dichten door hoogwaardige, maar kosteneffectieve dataverbindingen met Centraal-Azië tot stand te brengen. Daarmee wordt de digitale kloof overbrugd en bijgedragen aan modernisering en ontwikkeling van onderzoek en onderwijs in de regio.”

Andris Piebalgs, Europees commissaris voor ontwikkeling: “Dit project faciliteert de werkzaamheden van meer dan een half miljoen onderzoekers in Centraal-Azië. Steun voor het hoger onderwijs en snelle internetverbindingen is een investering in een betere toekomst voor innovatiecentra in Centraal-Azië. Ik heb er alle vertrouwen in dat de steun van de EU de economische groei van de betrokken landen sterk zal bevorderen.”

CAREN, het onderzoeks- en onderwijsnetwerk voor Centraal-Azië, is vandaag officieel van start gegaan in Bisjkek (Kirgizië). Het biedt zo'n half miljoen onderzoekers in de regio toegang tot de grote databases en de enorme rekencapaciteit die nodig zijn voor baanbrekend onderzoek dat de regio rechtstreeks ten goede komt. Centraal-Azië ligt op de grens tussen de Indische en de Euraziatische tectonische plaat ligt en is daardoor zeer aardbevingsgevoelig. Dankzij de snelle verbindingen die CAREN biedt, kunnen wetenschappers bijvoorbeeld de seismische gegevens van meetstations bijna realtime verkrijgen en uitwisselen. Dit maakt een betere risicobeoordeling en een effectievere rampenbeheersing mogelijk, bijvoorbeeld door verbindingen tussen onderzoekers van het Centraal-Aziatische Instituut voor Toegepaste Aardwetenschappen (CAIAG) in Kirgizië en hun collega’s van het Duitse GeoForschungsZentrum (GFZ).

Ook diverse andere kennisgebieden kunnen met de verbeterde internetcapaciteit hun voordeel doen, zoals initiatieven voor telegeneeskunde in Tadzjikistan, de voorgenomen samenwerking op het gebied van textielonderzoek tussen het London College of Fashion en partnerinstellingen in Tasjkent en de milieumonitoring door het Kirgizisch Natuurkundig Instituut en partnerinstellingen in Duitsland en de VS. Er zijn al diverse projecten voor afstandsonderwijs opgezet, bijvoorbeeld in Turkmenistan in samenwerking met de Technische Universität Hamburg en de Universitat Autònoma de Barcelona. Op het openingsevenement van vandaag zijn allerlei presentaties gegeven over dergelijke Europees-Centraal-Aziatische samenwerkingsinitiatieven die het potentieel van het CAREN-netwerk voor nauwere samenwerking onderstrepen.

Naast de snelle verbindingen tussen wetenschappers in de regio die CAREN dankzij de koppeling met de pan-Europese tegenhanger GÉANT kan bieden, verbindt CAREN hen ook met de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap wereldwijd. Onderzoekers kunnen digitale bibliotheken doorzoeken, toegang krijgen tot geografisch gespreide databases, wetenschappelijke instrumenten op afstand delen en snel en betrouwbaar grote hoeveelheden gegevens uitwisselen met de rest van de wereld.

CAREN is mede opgericht door het Bureau voor Samenwerking EuropeAid van de Europese Commissie. Van het budget van 6,25 miljoen euro is 80% (5 miljoen euro) afkomstig van de Europese Commissie, terwijl het overige deel op basis van kostendeling wordt gefinancierd door de begunstigde landen. Het project wordt geleid en beheerd door de onderzoeksnetwerkorganisatie DANTE, in samenwerking met de nationale netwerken voor onderzoek en onderwijs van de deelnemende landen.

Achtergrond

CAREN bouwt voort op de resultaten van het door de NAVO gefinancierde Silk-project, dat voorzag in onderzoeksnetwerken met de Kaukasus en Centraal-Azië. Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van satelliettechnologie met een lage capaciteit, maar relatief kort geleden is begonnen met de aanleg van glasvezelverbindingen in de grond. Nu de NAVO-financiering in juni 2010 is beëindigd, neemt CAREN de taak over om connectiviteit te bieden ten behoeve van onderzoek en onderwijs in Centraal-Azië.

GÉANT is van start gegaan in 2000 en beschikt nu over snelle verbindingen met Azië, het Middellandse Zeegebied, Latijns-Amerika (IP/08/354) en het Zwarte Zeegebied (IP/09/407). GÉANT zorgt ook voor de verbinding van Pakistan met de wereldwijde onderzoeksgemeenschap (IP/08/1590) en van de Europese kernfusieonderzoekers met zijn grote rekencentra (IP/09/117). De Europese Commissie steunt GÉANT via haar kaderprogramma voor onderzoek met een bijdrage van 93 miljoen euro voor de periode 2009–2013.


Side Bar