Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1152

Βρυξέλλες, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφιακό θεματολόγιο: χρηματοδότηση με 5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ συμβάλλει στην μετατροπή του Δρόμου του Μεταξιού σε μια διαδικτυακή ερευνητική και εκπαιδευτική λεωφόρο πολύ υψηλής ταχύτητας

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην αύξηση της διαδικτυακής χωρητικότητας που τίθεται στη διάθεση των ερευνητών της περιοχής της Κεντρικής Ασίας (Κιργιζία, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν). Με τη συνεισφορά της Επιτροπής προς το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Δίκτυο της Κεντρικής Ασίας (Central Asia Research and Education Network - CAREN), ο Δρόμος του Μεταξιού αναβαθμίστηκε σε μια διαδικτυακή ερευνητική και εκπαιδευτική λεωφόρο υψηλής ταχύτητας του 21ου αιώνα. Ερευνητές, πανεπιστημιακοί και φοιτητές της περιοχής αυτής αποκτούν πλέον πρόσβαση σε διαδικτυακή σύνδεση υψηλής χωρητικότητας που τους προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο ερευνητικό στίβο. Με την προσχώρηση στο δίκτυο αυτό του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, που είναι υποψήφιες χώρες, το CAREN θα συνδέει πάνω από μισό εκατομμύριο χρήστες από περισσότερα από 500 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο έκανε την εξής δήλωση: «Το CAREN αντανακλά την στρατηγική της Επιτροπής για την κάλυψη ενός σημαντικού κενού στην παγκόσμια ερευνητική υποδομή της Ευρώπης παρέχοντας οικονομικά συμφέρουσα και υψηλής χωρητικότητας σύνδεση για επικοινωνίες δεδομένων με την Κεντρική Ασία. Μειώνει το ψηφιακό χάσμα και συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στην περιοχή.»

Ο κ. Andris Piebalgs, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το σχέδιο αυτό θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το έργο περισσότερων από 500 000 ερευνητών στην Κεντρική Ασία. Η υποστήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης και της σύνδεσης με το διαδίκτυο αποτελεί επένδυση με την οποία συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα κέντρα καινοτομίας της Κεντρικής Ασίας. Είμαι βέβαιος ότι η βοήθεια από μέρους της ΕΕ θα έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής.»

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Δίκτυο της Κεντρικής Ασίας (CAREN) που εγκαινιάσθηκε επίσημα σήμερα στο Bishkek της Κιργιζίας, παρέχει σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ερευνητές της περιοχής πρόσβαση σε μεγάλες βάσεις δεδομένων και σε τεράστια υπολογιστική ισχύ, στοιχεία απαραίτητα για τη διεξαγωγή προηγμένης έρευνας που θα ωφελήσει την περιοχή αυτή. Για παράδειγμα, σε αυτήν την σεισμογενή περιοχή που βρίσκεται στη διασταύρωση της ινδικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας, το υψηλής ταχύτητας CAREN θα επιτρέψει σε επιστήμονες να αποκτήσουν πρόσβαση και να ανταλλάσσουν σεισμολογικά δεδομένα από σταθμούς παρακολούθησης σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Με τον τρόπο αυτόν, θα βελτιωθεί τόσο η αξιολόγηση της επικινδυνότητας όσο και η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών, για παράδειγμα μέσω της διασύνδεσης ερευνητών από το Ίδρυμα Εφαρμοσμένων Γεωεπιστημών Κεντρικής Ασίας (Central Asian Institute for Applied Geosciences - CAIAG) με ομολόγους τους στο γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ).

Από την βελτίωση της διαδικτυακής χωρητικότητας θα ωφεληθούν και διάφοροι άλλοι τομείς, όπως οι πρωτοβουλίες τηλεϊατρικής στο Τατζικιστάν, οι προγραμματιζόμενες ερευνητικές συνεργασίες στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα μεταξύ του London College of Fashion και συνεργαζόμενων με αυτό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Τασκένδη και η από κοινού περιβαλλοντική παρακολούθηση της λεκάνης Issyk-Kul από το ίδρυμα φυσικών επιστημών της Κιργιζίας και συνεργαζόμενα με αυτό ιδρύματα της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Έχουν ήδη δρομολογηθεί διάφορα σχέδια τηλεδιδασκαλίας, όπως αυτό του Τουρκμενιστάν σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Διάφορες παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα κατά τα εγκαίνια για τέτοιες κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας τόνισαν τις δυνατότητες αυξημένης συνεργασίας που παρέχει το δίκτυο CAREN.

Εκτός από την παροχή συνδέσεων υψηλής ταχύτητας μεταξύ επιστημόνων από ολόκληρη την περιοχή, χάρη στη διασύνδεσή του με το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό δίκτυο GÉANT, το CAREN θα τους συνδέει με την παγκόσμια ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Οι ερευνητές θα μπορούν να κάνουν αναζητήσεις σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, να έχουν πρόσβαση σε γεωγραφικά κατανεμημένες βάσεις δεδομένων, να μοιράζονται επιστημονικά όργανα εξ αποστάσεως και να ανταλλάσσουν γρήγορα και αξιόπιστα μεγάλους όγκους δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συγχρηματοδότησής του από την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Βοήθειας – Γραφείο συνεργασίας, το CAREN λαμβάνει το 80% (5 εκατ. ευρώ) του συνολικού του προϋπολογισμού (6,25 εκατ. ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπόλοιπο προέρχεται από τις χώρες-αποδέκτες στο πλαίσιο καταμερισμού των δαπανών. Την λειτουργία και διαχείριση του σχεδίου έχει αναλάβει η οργάνωση ερευνητικής δικτύωσης DANTE σε συνδυασμό με τα εθνικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά δίκτυα των συμμετεχουσών χωρών.

Ιστορικό

Το CAREN οικοδομεί πάνω στα επιτεύγματα του χρηματοδοτηθέντος από το ΝΑΤΟ σχεδίου Silk το οποίο εισήγαγε τη δικτύωση για ερευνητικούς σκοπούς με τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε χαμηλής χωρητικότητας δορυφορική τεχνολογία, αλλά πρόσφατα άρχισε η αναβάθμιση σε επίγεια δίκτυα οπτικών ινών. Η χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ασία έληξε τον Ιούνιο του 2010, με αποτέλεσμα το CAREN να έχει αναλάβει την παροχή διασύνδεσης για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς στην Κεντρική Ασία.

Το δίκτυο GÉANT, που εγκαινιάστηκε το 2000, διαθέτει σύνδεση υψηλής ταχύτητας με την Ασία, την Μεσόγειο, την Νότιο Αφρική, την Λατινική Αμερική (IP/08/354) και τον Εύξεινο Πόντο (IP/09/407). Συνδέει επίσης το Πακιστάν με την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα (IP/08/1590) καθώς και την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα για θέματα σύντηξης με τα κέντρα υπερυπολογιστών της Ευρώπης (IP/09/117). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το GÉANT στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα με χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 93 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009-2013.


Side Bar