Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1150

Bruxelles, 21 septembrie 2010

Comisia Europeană adoptă o strategie externă a UE privind registrul cu numele pasagerilor (PNR)

Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet de propuneri privind schimbul de date din registrul cu numele pasagerilor (PNR) cu țări terțe, care este alcătuit dintr-o strategie externă a UE în materie de PNR și recomandări referitoare la directive de negociere pentru noile acorduri PNR cu Statele Unite ale Americii, Australia și Canada.

„În această strategie, am stabilit principiile generale pe care orice acord PNR cu o țară terță ar trebui să se bazeze. Datele PNR s-au dovedit a fi un instrument important în combaterea infracțiunilor transnaționale grave și a terorismului, dar, în același timp, ridică probleme importante cu privire la protecția datelor cu caracter personal”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmström.

Din ce în ce mai multe țări terțe utilizează datele din registrul cu numele pasagerilor (PNR) în combaterea terorismului și a infracțiunilor transnaționale grave. Autoritățile de aplicare a legii pot utiliza datele furnizate de un pasager pentru rezervarea unui zbor în scopul anchetării unor infracțiuni comise în trecut, al prevenirii comiterii unor noi infracțiuni și al efectuării unor analize de risc.

În prezent, schimbul de date PNR cu țări terțe se efectuează în temeiul unor cadre diferite. Menținerea în continuare a acestei situații într-un moment în care datele PNR sunt un instrument de securitate din ce în ce mai popular ar afecta negativ securitatea juridică și protecția datelor cu caracter personal ale pasagerilor.

Comunicarea prezentată astăzi stabilește principii generale pe care orice acord PNR cu o țară terță ar trebui să le respecte.

1. Protecția datelor cu caracter personal, care vizează protejarea drepturilor pasagerilor:

- datele PNR ar trebui să fie utilizate exclusiv pentru combaterea terorismului și a infracțiunilor transnaționale grave;

  • categoriile de date PNR care fac obiectul unui schimb ar trebui să fie limitate la ceea ce este necesar în acest scop și ar trebui să fie enumerate în mod clar în acord;

  • pasagerii ar trebui să beneficieze de informații clare cu privire la schimbul datelor lor PNR, să aibă dreptul de a vedea datele lor PNR și de a formula căi de atac administrative și judiciare efective. În acest mod, se asigură respectarea deplină a vieții private și a remedierii oricărei încălcări a vieții private;

  • deciziile care au efecte negative asupra pasagerilor nu trebuie să se bazeze niciodată pe o prelucrare automată a datelor PNR. Se impune intervenția unei persoane înainte ca unui pasager să îi fie refuzată îmbarcarea. Obiectivul este de a se împiedica „stabilirea unui profil” al persoanelor;

  • țările terțe trebuie să asigure un nivel ridicat de securitate a datelor și o supraveghere independentă efectivă a autorităților care utilizează date PNR;

  • datele PNR nu pot fi păstrate mai mult timp decât este necesar pentru combaterea terorismului și a infracțiunilor transnaționale grave și țările terțe ar trebui să limiteze în mod treptat numărul persoanelor care au acces la date în timpul perioadei de păstrare;

  • o țară terță poate pune date PNR la dispoziția altor țări (transfer ulterior) numai dacă acestea respectă standardele stabilite în acordul PNR încheiat între UE și țara terță respectivă și numai de la caz la caz.

2. Modalitățile de transfer al datelor PNR, care vizează să asigure securitate juridică transportatorilor aerieni și să mențină costurile la un nivel acceptabil: datele PNR ar trebui să fie transmise utilizându-se sistemul „PUSH” și numărul de transferuri de date efectuate înainte de fiecare zbor trebuie să fie limitat și proporțional.

3. Standardele privind monitorizarea punerii corecte în aplicare a acordului PNR, de exemplu referitor la revizuire, monitorizare, soluționare eficientă a litigiilor.

4. De asemenea, ar trebui asigurată reciprocitatea. Informațiile cu privire la terorism și infracțiuni transnaționale grave care rezultă din analizarea datelor PNR de către țări terțe ar trebui puse la dispoziția EUROPOL, EUROJUST și a satelor membre ale UE.

Pentru mai multe informații

Pagina principală a dnei Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/index_en.htm

MEMO/10/431


Side Bar