Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1145

Bryssel den 20 september 2010

Unga reportrar mot fattigdom – kommissionen uppmanar journaliststudenter att engagera sig i utvecklingsfrågor

Idag lanserar Europeiska kommissionen tävlingen Unga reportrar mot fattigdom – en inbjudan till alla journaliststudenter i EU:s medlemsländer att skicka in en rapport om utvecklingsfrågor för att sedan väljas ut för att få bevaka de europeiska utvecklingsdagarna i Bryssel i december. De slutliga vinnarna kommer att få vara med om en fältresa till ett av kommissionens partnerländer i Afrika. Tävlingen inleds på en dag som är ett nyckeldatum för utvecklingssamarbetet - när det bara är fem år kvar till tidsfristen 2015 för att nå millennieutvecklingsmålen. Världens ögon kommer att vara riktade mot FN:s toppmöte i New York den 20–22 september och man kommer att förvänta sig att arbetet mot målen ska gå framåt.

Den dag då toppmötet om millennieutvecklingsmålen startar i New York är jag stolt över att kunna uppmana alla europeiska journaliststudenter att engagera sig i kampen mot fattigdom i världen. Mediernas roll är fundamental: rapporteringen är ett mycket viktigt verktyg för att öka medvetenheten, för att mobilisera människor och få upp utvecklingsfrågorna på den politiska dagordningen. Jag har höga förväntningar på journaliststudenternas kreativitet och engagemang och jag önskar dem lycka till i tävlingen,” sa Andreas Piebalgs, kommissionsledamot med ansvar för utvecklingsbistånd.

Tävlingen Unga reportrar mot fattigdom anordnas i samarbete med European Journalism Centre och är ett initiativ som riktar sig till journaliststudenter i EU:s medlemsländer. Syftet är att öka deras intresse för utvecklingsfrågor. Från och med idag och t.o.m. den 29 oktober kan journaliststudenter skicka in en skriftlig rapport eller en radiorapport om EU och utvecklingsfrågor. Utifrån denna rapport och en ansökan, kommer 33 deltagare att bjudas in att delta i en workshop under de europeiska utvecklingsdagarna i Bryssel i december.

Under workshopen kommer journaliststudenterna att rapportera direkt från utvecklingsdagarna på en särskild webbplats (http://www.youngreporters.net) och eventuellt kommer de också att rapportera för nationella och lokala medier i sina hemländer. Utifrån kvaliteten och originaliteten i inslagen kommer deltagarna att ha chansen att utses till vinnare i kategorierna bäst skrivna reportage, bästa radioreportage och mest originella nyhetsrapport. Bidragen väljs av en jury som är sammansatt av journalister och lärare på journalisthögskolor i EU:s medlemsländer. Slutpriset blir en pressresa till en av EU:s delegationer i Afrika.

Övriga media partner är: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Ethnos, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist.

I början av juli lanserade kommissionen också för andra året i rad systertävlingen Musik mot fattigdom som vänder sig till unga musiker i medlemsländerna och ger dem möjlighet att uttrycka sig själva i kampen mot fattigdomen i världen. De kan lämna sina låtar fram till den 17 oktober, som är den internationella dagen för utrotning av fattigdom.

Viktiga datum i tävlingen Unga reportrar mot fattigdom

  • 20 september: tävlingen lanseras

  • 29 oktober: sista dag för att lämna in rapporter och ansökan

  • Början av november: de personer som får delta i workshopen under de europeiska utvecklingsdagarna utses

  • 4–7 december: workshop i Bryssel med rapportering om de europeiska utvecklingsdagarna

  • 14 december: sista dagen för att lämna in de bästa rapporterna

  • Mitten av januari 2011: de slutliga vinnarna offentliggörs

Ytterligare upplysningar:

Young Reporters Against Poverty (Unga reportrar mot fattigdom) webbplats:

http://www.youngreporters.net/

Music Agains Poverty (Musik mot fattigdom) webbplats:

http://www.ifightpoverty.eu/act/music-contest

IP/10/879 2 i juli 2010 om Musik mot fattigdom

Byrån för samarbete EuropeAid

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm


Side Bar