Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1145

Bruselj, 20. septembra 2010

Mladi novinarji proti revščini – Komisija vabi mlade novinarje, da se posvetijo razvojnim temam

Evropska komisija začenja danes tekmovanje „mladi novinarji proti revščini“. Vsi študentje novinarstva v državah članicah EU so vabljeni, da pošljejo prispevke na temo razvoja. Avtorji najboljših prispevkov bodo poročali z evropskih razvojnih dni decembra v Bruslju, končni zmagovalci pa se bodo udeležili ekskurzije v eno od partnerskih držav Komisije v Afriki. Tekmovanje se pričenja na dan, ki predstavlja mejnik v razvojnem sodelovanju – do leta 2015, ki je določeno kot rok za doseganje razvojnih ciljev tisočletja, ostaja samo še pet let, zato bo pozornost svetovne javnosti usmerjena na vrh Združenih narodov, ki bo potekal v New Yorku od 20. do 22. septembra in bo namenjen spodbujanju napredka pri doseganju razvojnih ciljev tisočletja.

Na dan, ko se v New Yorku začenja vrh o razvojnih ciljih tisočletja, s ponosom vabim vse evropske študente novinarstva, da se pridružijo boju proti revščini v svetu. Mediji imajo zelo pomembno vlogo; poročila pripomorejo k povečevanju osveščenosti, mobilizaciji in obravnavi razvoja v političnih razpravah. Veliko pričakujem od ustvarjalnosti in prizadevanj mladih novinarjev in želim jih veliko uspeha v tekmovanju,“ je dejal Andris Piebalgs, evropski komisar za razvoj.

Tekmovanje „mladi novinarji proti revščini“, organizirano v sodelovanju z Evropskim novinarskim centrom, je pobuda, namenjena študentom novinarstva v državah članicah EU. Namen pobude je povečati njihovo zanimanje za razvojne teme. Študentje novinarstva so vabljeni, da do 29. oktobra pošljejo pisni ali radijski prispevek o EU in razvoju. Na podlagi teh prispevkov in prijavnic bo 33 udeležencev povabljenih k sodelovanju na delavnici, ki bo potekala v okviru evropskih razvojnih dni decembra v Bruslju.

Med to delavnico bodo študentje novinarstva v živo poročali o razvojnih dneh na spletni strani (http://www.youngreporters.net/), ki bo temu posebej namenjena, lahko pa bodo poročali tudi za nacionalne in lokalne medije v svojih državah. Najboljši in najizvirnejši prispevki bodo na koncu tekmovanja nagrajeni v kategorijah najboljši članek, najboljši radijski prispevek in najizvirnejše poročilo. Nagrajene prispevke bo izbrala žirija, v kateri bodo novinarji in učitelji novinarstva iz držav članic EU. Glavna nagrada bo potovanje v eno od delegacij EU v Afriki.

Drugi medijski partnerji: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Ethnos, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist.

V začetku junija je Komisija drugič zapored organizirala tudi sorodno tekmovanje „z glasbo proti revščini“, namenjeno mladim glasbenikom v državah članicah, ki imajo tako priložnost ustvarjati na temo boja proti revščini v svetu. Pesmi je mogoče poslati do 17. oktobra, mednarodnega dneva boja proti revščini.

Pomembni datumi tekmovanja „mladi novinarji proti revščini“:

  • 20. september: začetek tekmovanja;

  • 29. oktober: rok za oddajo poročil in prijavo;

  • začetek novembra: izbor študentov, ki bodo sodelovali na delavnici v okviru evropskih razvojnih dni;

  • 4.–7. december: delavnica v Bruslju o poročanju z evropskih razvojnih dni;

  • 14. december: rok za predložitev najboljših prispevkov sodelujočih;

  • sredina januarja 2011: razglasitev zmagovalcev.

Več informacij:

spletna stran „mladih novinarjev proti revščini“:

http://www.youngreporters.net/;

spletna stran „z glasbo proti revščini“:

http://www.ifightpoverty.eu/act/music-contest;

IP/10/879 z dne 2. julija 2010 o začetku tekmovanja „z glasbo proti revščini“:

urad za zunanje sodelovanje EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm.


Side Bar