Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1145

Bruxelles, 20 septembrie 2010

„Tineri reporteri împotriva sărăciei” – Comisia invită tinerii jurnaliști să se implice în probleme legate de dezvoltare

Comisia Europeană lansează astăzi concursul „Tineri reporteri împotriva sărăciei”; toți studenții la jurnalism din statele membre ale EU sunt invitați să trimită un reportaj despre dezvoltare, pentru a fi selectați să relateze despre Zilele Europene ale Dezvoltării, care se vor desfășura la Bruxelles, în luna decembrie. Laureații concursului vor fi invitați să participe la o vizită pe teren într-un stat african, partener al Comisiei. Concursul a fost lansat într-un moment crucial pentru cooperarea pentru dezvoltare: cu numai cinci ani înainte de termenul limită din 2015 stabilit pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), toată lumea are privirea ațintită asupra summit-ului Organizației Națiunilor Unite, care se desfășoară la New York în perioada 20-22 septembrie și care are drept obiectiv accelerarea progresului către îndeplinirea ODM.

În ziua deschiderii summit-ului de la New York privind Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, sunt mândru să îi invit pe toți studenții europeni la jurnalism să se alăture luptei împotriva sărăciei în lume. Mass-media au de jucat un rol foarte important: reportajele din mass-media sunt esențiale pentru a sensibiliza, pentru a mobiliza și pentru a pune pe agenda politică chestiunile legate de dezvoltare. Am mari așteptări în ceea ce privește creativitatea și angajamentul tinerilor reporteri și le urez succes la concurs”, a spus Andris Piebalgs, comisar european pentru dezvoltare.

Concursul „Tineri reporteri împotriva sărăciei”, organizat în cooperare cu Centrul European de Jurnalism, este o inițiativă adresată studenților la jurnalism din statele membre ale UE cu scopul de a-i sensibiliza la aspectele legate de dezvoltare. Începând cu data de azi și până la 29 octombrie, studenții la jurnalism sunt invitați să transmită un articol sau un reportaj radio privind UE și dezvoltarea. Pe baza reportajelor transmise și a formularelor de candidatură, vor fi selecționați 33 de candidați care vor fi invitați să participe la un atelier în cursul Zilelor Europene ale Dezvoltării, care se desfășoară la Bruxelles în luna decembrie.

În timpul atelierului, studenții la jurnalism vor transmite în direct de la Zilele Dezvoltării pe un site special http://www.youngreporters.net/ și vor avea, de asemenea, posibilitatea de a transmite reportaje pentru mass media națională sau locală din țările lor de origine. În funcție de calitatea și originalitatea articolelor media produse, participanții vor putea câștiga un premiu la finalul concursului în una din categoriile: cel mai bun articol, cel mai bun reportaj radio și cea mai originală știre, selectate de un juriu alcătuit din jurnaliști și din profesori la jurnalism din statele membre ale UE. Premiul final va fi o vizită de presă în una din delegațiile UE din Africa.

Alti pateneri media sunt: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Ethnos, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist

La începutul lunii iulie, Comisia a lansat, pentru al doilea an consecutiv, concursul similar „Muzica împotriva sărăciei”, care încurajează tinerii muzicieni din statele membre să se exprime în lupta împotriva sărăciei în lume. Piesele pot fi transmise până la 17 octombrie, Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei.

Date esențiale pentru concursul „Tineri reporteri împotriva sărăciei”

20 septembrie: lansarea concursului

29 octombrie: data-limită pentru transmiterea reportajelor și a candidaturilor

începutul lunii noiembrie: selecția participanților pentru atelierul care se va desfășura în cursul Zilelor Europene ale Dezvoltării

4-7 decembrie: atelier la Bruxelles pentru realizarea reportajelor privind Zilele Europene ale Dezvoltării

14 decembrie: data-limită până la care participanții pot transmite reportajele

mijlocul lunii ianuarie 2011: anunțarea laureaților concursului

Pentru mai multe informații puteți consulta:

Site-ul internet Tineri reporteri în lupta împotriva sărăciei

http://www.youngreporters.net/

Site-ul internet Muzica împotriva sărăciei

http://www.ifightpoverty.eu/act/music-contest

Comunicatul de presă din 2 iulie 2010 privind lansarea concursului Muzica împotriva sărăciei IP/10/879

Oficiul de Cooperare Externă EuropeAid http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm


Side Bar