Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1145

Brussel, 20 september 2010

"Jonge journalisten tegen armoede" – Commissie roept jonge verslaggevers op zich te buigen over ontwikkelingsvraagstukken

Vandaag lanceert de Europese Commissie de wedstrijd "Jonge journalisten tegen armoede" – een uitnodiging aan alle studenten journalistiek in de EU-lidstaten om een artikel of reportage over ontwikkelingsvraagstukken te maken. De beste inzendingen mogen verslag doen over de Europese Ontwikkelingsdagen, die in december in Brussel plaatsvinden. De uiteindelijke winnaars worden uitgenodigd om mee te gaan met een werkbezoek aan een van de partnerlanden van de Commissie in Afrika. De wedstrijd gaat van start op een belangrijk moment: we zijn nog maar vijf jaar verwijderd van 2015, het jaar waarin de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling zouden moeten zijn verwezenlijkt. De wereld kijkt nu naar de VN-top in New York op 20-22 september, waar moet worden besloten om de vorderingen op te voeren.

"Op de dag dat de MDG-top in New York van start gaat, roep ik Europese studenten journalistiek op om een steentje bij te dragen aan de strijd tegen de armoede in de wereld. De media spelen een cruciale rol: hun berichtgeving maakt mensen bewust, mobiliseert hen en zet ontwikkeling op de politieke agenda. Ik heb hoge verwachtingen van de creativiteit en de inzet van de jonge verslaggevers en ik wens ze veel succes bij de wedstrijd", aldus Andris Piebalgs, Europees commissaris voor Ontwikkeling.

De wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met het Europees Centrum voor de Journalistiek en is een initiatief om de belangstelling voor ontwikkelingsvraagstukken onder studenten journalistiek in de EU-lidstaten te vergroten. Tot 29 oktober kunnen de studenten een artikel of radioreportage over de EU en ontwikkeling inzenden. Op basis van deze inzending en hun inschrijfformulier worden 33 inzenders geselecteerd om deel te nemen aan een workshop tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen, die in december in Brussel plaatsvinden.

Tijdens de workshop zullen de studenten live verslag uitbrengen via de website http://www.youngreporters.net en eventueel ook via de nationale of lokale media in hun land van oorsprong. Deze bijdragen worden beoordeeld op kwaliteit en originaliteit en kunnen een prijs winnen in een van de volgende categorieën: beste artikel, beste radioreportage en origineelste nieuwsverslag. De jury bestaat uit journalisten en docenten journalistiek uit de lidstaten. De hoofdprijs is een persreis naar een van de EU-delegaties in Afrika.

Andere mediapartners zijn: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Ethnos, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist.

Begin juli heeft de Commissie ook voor het tweede opeenvolgende jaar de wedstrijd "Muziek tegen armoede" gelanceerd, waarbij jonge musici in de lidstaten de strijd tegen armoede in de wereld ondersteunen. De termijn voor de inzendingen is 17 oktober, de internationale dag voor de uitroeiing van armoede.

Belangrijke data voor de wedstrijd "Jonge journalisten tegen armoede"

  • 20 september: start van de wedstrijd

  • 29 oktober: uiterste datum voor inzending en inschrijving

  • Begin november: selectie van deelnemers voor de workshop tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen

  • 4-7 december: workshop in Brussel, verslaggeving over de Europese Ontwikkelingsdagen

  • 14 december: uiterste datum voor het inzenden van de beste bijdragen

  • Medio januari 2011: bekendmaking van de winnaars

Meer informatie:

Website "Jonge journalisten tegen armoede"

http://www.youngreporters.net

Website "Muziek tegen armoede"

http://www.ifightpoverty.eu/act/music-contest

IP/10/879 2 juli 2010 over de start van "Muziek tegen armoede"

Dienst voor externe samenwerking EuropeAid

http://ec.europa.eu/europeaid/index_nl.htm


Side Bar