Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1145

Brüsszel, 2010. szeptember 20

Fiatal riporterek a szegénység ellen – a Bizottság felhívást intéz a fiatal újságírókhoz, hogy vállaljanak szerepet fejlesztéspolitikai kérdésekben

Az Európai Bizottság ma indítja útjára a „Fiatal riporterek a szegénység ellen” elnevezésű versenyt. Az esemény keretében felkérik az EU tagállamainak összes újságíró-hallgatóját, hogy küldjék meg fejlesztési kérdésekről szóló riportjukat. Ezek alapján választják majd ki azokat, akik a decemberben Brüsszelben megrendezésre kerülő Európai Fejlesztési Napokról közvetíthetnek. A végső győztesek helyszíni látogatáson vehetnek részt a Bizottság egyik afrikai partnerországában. A verseny a fejlesztési együttműködés szempontjából kulcsfontosságú időpontban indul útjára – már csak öt év van hátra 2015-ig, a millenniumi fejlesztési célok elérésére kitűzött határidőig, ezért a világ figyelme az ENSZ szeptember 20–22-i New York-i csúcstalálkozója felé fordul, melynek témája a millenniumi fejlesztési célok irányába történő haladás felgyorsítása lesz.

Büszkén kérem fel a millenniumi fejlesztési célokkal foglalkozó New York-i csúcstalálkozó nyitónapján az európai újságíró-hallgatókat arra, hogy csatlakozzanak a világszerte tapasztalható szegénység elleni küzdelemhez. A média nagyon fontos szerepet játszik ebben a kérdésben: a riportok nagyon fontosak a tudatosság növelése, az emberek mozgósítása és a fejlesztésnek a politikai menetrend élére kerülése szempontjából. Nagy reményeim vannak a fiatal riporterek kreativitásával és szerepvállalásával kapcsolatban, és nagyon sok szerencsét kívánok nekik a versenyhez”, nyilatkozott Andris Piebalgs, a fejlesztésért felelős európai biztos.

A „Fiatal riporterek a szegénység ellen” elnevezésű verseny, amely az Európai Újságíróközponttal (European Journalism Centre) együttműködésben kerül megrendezésre, egy olyan kezdeményezés, amely azzal a céllal szólítja meg az EU tagállamainak újságíró-hallgatóit, hogy fokozza érdeklődésüket a fejlesztési kérdések iránt. Az újságíró-hallgatók mától október 29-ig küldhetik be az EU-val és a fejlesztéssel foglalkozó írott vagy rádiós riportjukat. E riport és a jelentkezési lap alapján kiválasztott 33 jelentkező kap meghívást majd a Brüsszelben decemberben megrendezésre kerülő Európia Fejlesztési Napok műhelytalálkozóján való részvételre.

A műhelymunka folyamán az újságíró-hallgatók élő közvetítést adnak majd a Fejlesztési Napokról az e célra létrehozott, http://www.youngreporters.net/ honlapon, és lehetőség szerint saját hazájuk nemzeti és helyi médiája számára is. Az elkészített médiatermékek minősége és eredetisége alapján a résztvevőknek esélye nyílik majd arra, hogy a verseny végén a következő kategóriákban nyerjenek díjat: a legjobban megírt riport(ok), a legjobb rádióriport(ok) és a legeredetibb hírközlés. A díjazottakat az EU tagállamainak újságíróiból és újságírás-tanáraiból álló zsűri választja majd ki. A fődíj egy sajtóút lesz az EU egyik afrikai küldöttségére.

A többi média partner: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Ethnos, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist.

Július elején a Bizottság – a tavalyi után idén már második ízben – e verseny testvérrendezvényét is meghirdette „Zenével a szegénység ellen” címmel, amely a tagállamok fiatal zenészeit szólította meg azzal a céllal, hogy a világszerte tapasztalható szegénység elleni küzdelem témájában fejezzék ki magukat. A dalokat október 17-ig, a szegénység felszámolásának világnapjáig lehet beküldeni.

A fiatal riporterek a szegénység ellen verseny legfontosabb dátumai

  • Szeptember 20.: a verseny meghirdetése

  • Október 29.: a riportok és a jelentkezés benyújtásának határideje

  • November eleje: az Európai Fejlesztési Napok műhelytalálkozóján részt vevő jelentkezők kiválasztása

  • December 4-7.: az Európai Fejlesztési Napokról riportot készítő műhelymunka Brüsszelben

  • December 14: a résztvevők számára kitűzött határidő legjobb riportjaik benyújtására

  • 2011. január közepe: a végső nyertesek kihirdetése

További információ:

A fiatal riporterek a szegénység ellen verseny honlapja:

http://www.youngreporters.net/

A zenével a szegénység ellen honlapja: http://www.ifightpoverty.eu/hu/act/music-contest

A 2010. júlis 2-i sajtóközlemény a zenével a szegénység ellen verseny meghirdetéséről

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/879&format=HTML&aged=0&language=HU&guiLanguage=en

EuropeAid Együttműködési Hivatal honlapja:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_hu.htm


Side Bar