Navigation path

Left navigation

Additional tools

iP/10/1145

Bruxelles, den 20. september 2010

Unge journalister mod fattigdom - Kommissionen opfordrer unge journalister til at engagere sig i udviklingsspørgsmål

I dag lancerer Europa-Kommissionen konkurrencen "Unge journalister mod fattigdom". Alle journaliststuderende i EU-medlemslandene opfordres til at indsende en artikel om udviklingsspørgsmål, som efter en udvælgelse skal dække de europæiske udviklingsdage i Bruxelles i december. De endelige vindere vil blive inviteret på en rejse til et af Kommissionens partnerlande i Afrika. Konkurrencen lanceres på en nøgledato for udviklingssamarbejdet: med kun 5 år tilbage, inden millennium-udviklingsmålene skal være realiseret i 2015, vil verden have blikket vendt mod FN's topmøde i New York den 20.-22. september for at fremskynde arbejdet med henblik på opnåelse af disse mål.

"Jeg er stolt over, at jeg på dagen for åbningen af MDG-topmødet i New York kan opfordre alle europæiske journaliststuderende til at engagere sig i bekæmpelse af fattigdom i verden. Medierne spiller en meget vigtig rolle: artikler er af afgørende betydning for at skabe øget bevidsthed om og sætte udviklingsspørgsmål på den politiske dagsorden. Jeg har store forventninger til unge journalisters kreativitet og engagement, og jeg ønsker dem held og lykke i konkurrencen", sagde Andris Piebalgs, EU-kommissær med ansvar for udvikling.

Konkurrencen "Unge journalister mod fattigdom", som arrangeres i samarbejde med Det Europæiske Journalistcenter, er et initiativ, der er rettet mod journaliststuderende i EU-medlemsstaterne for at øge deres interesse for udviklingsspørgsmål. Fra i dag og indtil den 29. oktober opfordres journaliststuderende til at indsende en skriftlig artikel eller en radioartikel om EU og udvikling. På grundlag af denne artikel og tilmeldelsesformularen vil der blive udvalgt 33 deltagere, som vil blive inviteret til at medvirke i en workshop under de europæiske udviklingsdage i Bruxelles i december.

Under workshoppen rapporterer de journaliststuderende direkte fra udviklingsdagene på et særligt websted http://www.youngreporters.net/ og muligvis også til nationale og lokale medier i deres hjemland. På basis af de indsendte artiklers kvalitet og originalitet har deltagerne mulighed for at vinde en pris ved konkurrencens slutning inden for følgende kategorier: bedste skriftlige artikel, bedste radioreportage og mest originale nyhedsreportage. Udvælgelsen foretages af en jury bestående af journalister og undervisere i journalistik i EU's medlemsstater. Vinderprisen er en presserejse til en af EU's delegationer i Afrika.

Andre mediepartnere er: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Ethnos, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist.

I begyndelsen af juli lancerede Kommissionen for andet år i træk søsterkonkurrencen "Musik mod fattigdom", som er rettet mod unge musikere i medlemsstaterne i et forsøg på at få dem til at engagere sig i bekæmpelse af fattigdom i verden. Sange kan indsendes indtil den 17. oktober - den internationale dag for udryddelse af fattigdom.

Nøgledatoer i konkurrencen "Unge journalister mod fattigdom"

  • 20. september: lancering af konkurrencen

  • 29. oktober: frist for indsendelse af artikel og tilmeldelsesformular

  • starten af november: udvælgelse af deltagere til workshop under de europæiske udviklingsdage

  • 4.-7. december: Workshop i Bruxelles - rapportering om de europæiske udviklingsdage

  • 14. december: sidste frist for indsendelse af bedste artikler/reportager

  • medio januar 2011: offentliggørelse af de endelige vindere.

Yderligere oplysninger findes på:

Young Reporters Against Poverty website http://www.youngreporters.net/

Music Against Poverty website http://www.ifightpoverty.eu/act/music-contest

IP/10/879 2 July 2010 on Music Agains Poverty launch

EU's eksterne samarbejdsprogrammer http://ec.europa.eu/europeaid/index_da.htm


Side Bar