Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1141

Bruxelles, 17 septembrie 2010

Comisia adoptă propunerea modificată privind programul alimentar destinat persoanelor celor mai defavorizate din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a adoptat azi o propunere modificată care vizează îmbunătățirea programului actual de distribuire de alimente către persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană. Textul adoptat azi se bazează pe o propunere din 2008 care permitea programului să recurgă în mod permanent la achizițiile de pe piață pentru a completa stocurile de intervenție disponibile. Statele membre ar urma să poată alege ce alimente să distribuie, iar planurile de distribuire de alimente ar urma să fie stabilite pentru perioade de trei ani. Alimentele ar urma să fie distribuite în continuare în colaborare cu organizațiile caritabile și cu serviciile sociale locale. În fiecare an, peste 13 milioane de cetățeni europeni beneficiază de acest program. Propunerea modificată prevede procente de cofinanțare națională stabile și mai favorabile și, în ceea ce privește contribuția UE, stabilește un plafon anual de 500 de milioane de euro. Noul text mai aduce și alte câteva modificări propunerii inițiale din 2008 și o aliniază la Tratatul de la Lisabona. Propunerea din 2008 nu a fost adoptată de Consiliu, în pofida sprijinului acordat de Parlamentul European.

„Programul destinat persoanelor celor mai defavorizate reprezintă o modalitate foarte concretă de a‑i ajuta pe unii dintre cei mai puțin norocoși membri ai societății noastre. Într‑un context în care mai multe milioane de europeni întâmpină probleme în procurarea de alimente, propunerea se înscrie în obiectivul nostru de a avea o PAC care să stabilească o legătură puternică între consumatori și producție”, a declarat Dacian Cioloș, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală. „Nu ar trebui să uităm că PAC are menirea de a aduce beneficii tuturor categoriilor sociale, nu doar agricultorilor.”

Introdus pentru prima oară în 1987, programul oferea inițial persoanelor nevoiașe stocuri excedentare de produse agricole („stocuri de intervenție”). Programul a fost modificat la jumătatea anilor ’90 pentru a face posibilă, în anumite circumstanțe, suplimentarea stocurilor de intervenție cu achiziții de pe piață.

Introducerea cofinanțării va contribui la îmbunătățirea programării și a gestionării fondurilor și va permite statelor membre să‑și asume o responsabilitate sporită față de program. Pentru a facilita participarea statelor membre, propunerea modificată prevede procente de cofinanțare națională mai favorabile (25% și 10% în cazul statelor membre care beneficiază de fondul de coeziune, față de 50% și 25% după perioada de introducere progresivă, cât prevedea propunerea precedentă). Pentru a spori și mai mult eficiența și pentru a asigura continuitatea, se prevede elaborarea unui plan de distribuire trienal.

Produsele nu ar mai fi limitate la cele care fac obiectul intervențiilor. De exemplu, fructele și legumele, precum și uleiul pentru gătit ar urma să fie, pentru prima oară, eligibile pentru distribuire. Pe viitor, autoritățile naționale ar urma să selecteze alimentele pe baza unor criterii nutriționale și să le distribuie în cooperare cu parteneri din societatea civilă, așa cum se întâmplă și acum.

Alimentele ar urma să provină din stocurile de intervenție sau de pe piață, acordându‑se prioritate utilizării stocurilor de intervenție potrivite atunci când acestea vor fi disponibile. Propunerea modificată dă curs sugestiei Parlamentului European de a oferi statelor membre posibilitatea să aleagă, de preferință, produse alimentare originare din UE. Distribuirea trebuie să fie gratuită sau la un preț care să nu depășească un nivel justificat de costurile suportate în vederea distribuirii alimentelor de organizațiile desemnate.

Statele membre au libertatea de a decide dacă să participe sau nu la program; în prezent, 19 state membre participă la program. În mod normal, ajutorul este acordat diferitelor categorii de persoane sărace, inclusiv familiilor aflate în dificultate, persoanelor în vârstă lipsite de mijloace suficiente de subzistență, persoanelor fără adăpost, persoanelor cu handicap, copiilor aflați în pericol, lucrătorilor săraci, lucrătorilor migranți și solicitanților de azil.

Ca și în cazul programului actual, statele membre care participă la program ar urma să selecteze organizații adecvate – de obicei organizații caritabile sau servicii sociale locale – care să distribuie efectiv alimentele. Spre deosebire de situația din trecut, când programarea se făcea anual, statele membre ar urma să‑și identifice nevoile pentru o perioadă de trei ani și să transmită Comisiei o solicitare corespunzătoare. Comisia ar urma să aloce apoi bugetul pentru fiecare an în parte, pentru a permite efectuarea unor ajustări dacă se schimbă situația în perioada de programare.

Deși UE are, în medie, unul dintre cele mai înalte standarde de viață din lume, unele persoane nu au posibilitatea de a se hrăni corespunzător. Se estimează că 43 de milioane de persoane din UE sunt amenințate de sărăcia alimentară, ceea ce înseamnă că nu‑și pot permite, o dată la două zile, o masă care să conțină carne, carne de pasăre sau pește.


Side Bar