Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1131

Bruselj, 15. september 2010

Evropski teden mobilnosti 2010: „Potuj pametneje, živi bolje“

Od 16. do 22. septembra 2010 bo več sto manjših in večjih mest po Evropi in zunaj nje sodelovalo v evropskem tednu mobilnosti, največjem svetovnem dogodku, posvečenemu trajnostnemu mestnemu prometu. Tema kampanje v letu 2010 – Potuj pametneje, živi bolje – priznava negativne učinke, ki jih imajo trenutne smernice v mestnem prometu na zdravje prebivalcev. Cilj je spodbuditi lokalne organe k spodbujanju alternativ za avtomobile ter poudarjati njihov pozitiven učinek na javno zdravje in okolje.

Podpredsednik Komisije Siim Kallas, ki je odgovoren za promet, je povedal: „Večina svetovnega prebivalstva živi v mestih. Večina naših vsakodnevnih poti se začne in zaključni v mestih, zato smo resnično odvisni od mestnih prevoznih sistemov. Negativni učinki mestnega prometa, kot so zastoji, nesreče, slab zrak ali hrup, vplivajo na vse nas in opazno zmanjšujejo kakovost življenja. Te težave niso lokalne narave, ampak zadevajo celotno EU. Prepričan sem, da lahko s sodelovanjem poiščemo inovativne in trajnostne načine za odpravo težav v zvezi z mobilnostjo v mestih in ponudimo prebivalcem več možnosti, ki bi ustrezale njihovim potrebam.“

Komisar za okolje Janez Potočnik je povedal: „Preveč Evropejcev uporablja svoje osebne avtomobile za krajša potovanja. To je vzrok za zaskrbljenost: več prometa pomeni več nesreč na cestah in več onesnaženja zraka. Tema evropskega tedna mobilnosti 2010 – Potuj pametneje, živi bolje – bi morala spodbuditi lokalne organe k razmišljanju o učinku prometnih politik na mestno okolje in kakovost življenja ter pomagati ljudem k sprejemanju pametnejših in zdravju prijaznejših odločitev.“

Potuj pametneje, živi bolje

Razširjena uporaba vozil v mestih, zlasti osebnih avtomobilov, ustvarja veliko zdravstvenih težav za prebivalce. Te vključujejo poškodbe in smrti zaradi prometnih nesreč, okužbe in bolezni dihal zaradi onesnaženja zraka ter kronične bolezni, kot so debelost ter bolezni srca in ožilja, zaradi vse bolj sedečega življenjskega sloga. Drugi dejavniki tveganja za fizično in duševno zdravje vključujejo družbeno osamitev in propad skupnosti zaradi prometnih zastojev in manj javnega prostora ter hrup, ki povzroča motnje spanja in stres.

Teden mobilnosti je namenjen spremembi potovalnih navad ljudi, tako da se jim ponudijo okolju prijazne alternative za avtomobile. Javnost ima priložnost, da preskusi nadomestne oblike prevoza, lokalni organi pa lahko preskusijo nove storitve in infrastrukturo. Trajna zapuščina je zagotovljena, ker se sodelujoča mesta spodbujajo k uvedbi vsaj enega stalnega praktičnega ukrepa. Vrhunec tedna je dan brez avtomobila, uradno je za ta dan določen 22. september, ko sodelujoča mesta določijo območja, ki so namenjena le za pešce, kolesarje in javni promet.

Vrhunci tedna mobilnosti 2010

Med številnimi dogodki, ki se organizirajo v Bologni v Italiji, je tudi dražba rabljenih koles, ki so bila zapuščena po mestu. Ta dogodek organizira združenje študentov v sodelovanju z občino Bologna. Udeleženci dražbe bodo prejeli varnostno opremo, brošure o varnosti v cestnem prometu ter druga promocijska gradiva in pripomočke.

Londonska tržnica Smithfield bo 17. septembra prizorišče prve kolesarske prireditve City Cycle Style, na kateri se bo kolesarjenje predstavilo kot moden način prevoza. Udeležence se spodbuja, da oblečejo svojo najboljšo kolesarsko opremo, se srečajo z oblikovalci modnih kolesarskih oblačil, pomerijo opremo in preskusijo nekatere najnovejše modele koles. Del zbranega denarja bo namenjen dobrodelni organizaciji, ki zbira rabljena kolesa in jih pošilja v Afriko.

V Brnu na Češkem so pripravili več dejavnosti za spodbujanje nordijske hoje, kolesarjenja in rolanja. Program zajema vodene izlete po mestu, učenje in vadbo za javnost, vse to pa spremljajo glasbene prireditve na prostem.

Vse več sodelujočih

Od začetka tedna mobilnosti leta 2002 število sodelujočih mest ves čas narašča. Lani je sodelovalo rekordnih 2 181 mest, v katerih živi približno 237 milijonov ljudi. Kot rezultat tedenske kampanje je bilo uvedenih 4 440 stalnih ukrepov. Uspešen model evropskega tedna mobilnosti prav tako vse pogosteje prevzemajo države zunaj Evrope, vključno z Argentino, Kanado, Ekvadorjem, Japonsko in Tajvanom.

Evropski teden mobilnosti usklajujejo tri nevladne organizacije, ki so specializirane za vprašanja mestnega okolja.: Eurocities, Energie-Cités in Climate Alliance. Generalni direktorat Evropske komisije za okolje zagotavlja finančno podporo in organizira letne nagrade evropskega tedna mobilnosti za najboljši program dejavnosti in ukrepe.

Za dodatne informacije obiščite spletno stran evropskega tedna mobilnosti:

www.mobilityweek.eu


Side Bar