Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1131

Bryssel 15. syyskuuta 2010

Euroopan liikkujan viikko 2010: ”Fiksu liikenne, parempi arki”

Sadat kaupungit eri puolilla Eurooppaa ja sen ulkopuolella viettävät 16‑22. syyskuuta 2010 Euroopan liikkujan viikkoa, joka on maailman suurin kestävän kaupunkiliikenteen tapahtuma. Tämän vuoden kampanjan teemana on ”Fiksu liikenne, parempi arki”. Siinä keskitytään haittoihin, joita nykyinen kaupunkiliikenne aiheuttaa ihmisten terveydelle. Tavoitteena on kannustaa paikallisviranomaisia edistämään vaihtoehtoja autoilulle ja korostamaan näiden vaihtoehtojen myönteisiä vaikutuksia kansanterveydelle ja ympäristölle.

”Suurin osa maailman ihmisistä elää kaupungeissa. Suurin osa päivittäisistä matkoista alkaa kaupunkialueelta ja päättyy kaupunkialueelle, joten olemme riippuvaisia kaupunkien liikennejärjestelmistä. Me kaikki kärsimme kaupunkiliikenteen haitoista, kuten ruuhkista, onnettomuuksista, huonosta ilmanlaadusta ja melusta, jotka selkeästi huonontavat elämänlaatuamme. Nämä ongelmat eivät ole paikallisia vaan koskevat koko EU:ta. Yhdessä voimme löytää innovatiivisia ja kestäviä tapoja ratkaista kaupunkiliikenteen ongelmat ja antaa ihmisille hyviä vaihtoehtoja”, totesi komission varapuheenjohtaja ja liikennekomissaari Siim Kallas.

”Liian monet eurooppalaiset taittavat lyhyitä matkoja omalla autolla. Tämä on ongelma, sillä autoilun lisääntyminen lisää liikenneonnettomuuksia ja saastuttaa ilmaa. Euroopan liikkujan viikon 2010 teeman – ”Fiksu liikenne, parempi arki” – tavoitteena on saada paikallisviranomaiset pohtimaan enemmän liikenteen vaikutuksia kaupunkiympäristöön ja elämänlaatuun sekä auttamaan ihmisiä tekemään järkevämpiä ja terveellisempiä valintoja”, totesi ympäristökomissaari Janez Potočnik.

Fiksu liikenne, parempi arki

Erityisesti henkilöautot kuormittavat kaupunkeja ja aiheuttavat ihmisille terveyshaittoja. Liikenneonnettomuudet aiheuttavat vammoja ja kuolemia, ilmansaasteet aiheuttavat hengitystietulehduksia sekä muita sairauksia ja yhä suurempi liikunnan puute aiheuttaa kroonisia tiloja, kuten liikalihavuutta ja sydän- ja verisuonitauteja. Muita riskejä fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle ovat sosiaalinen syrjäytyminen ja yhteisöllisyyden hajoaminen, jotka johtuvat liikenteen ruuhkautumisesta ja julkisten tilojen vähenemisestä, sekä melu, joka aiheuttaa unihäiriöitä ja stressiä.

Liikkujan viikon tavoitteena on muuttaa ihmisten liikennekäyttäytymistä tarjoamalla auton käytölle ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Ihmiset saavat mahdollisuuden kokeilla vaihtoehtoisia liikennemuotoja, ja paikallisviranomaisilla on tilaisuus testata uusia palveluja ja uutta infrastruktuuria. Jatkuvuus taataan siten, että osallistujakaupunkeja kannustetaan toteuttamaan vähintään yksi pysyvä käytännön toimenpide. Liikkujan viikko huipentuu 22. syyskuuta Autottomaan päivään, jolloin osallistujakaupungit antavat etusijan jalankulkijoille, pyöräilijöille ja julkiselle liikenteelle.

Liikkujan viikon kohokohdat vuonna 2010

Italian Bolognassa järjestetään useita tapahtumia, joista yksi on kaupungista hylättyinä löydettyjen käytettyjen polkupyörien huutokauppa. Tapahtumasta vastaa Bolognan yliopiston opiskelijayhdistys yhteistyössä Bolognan kaupungin kanssa. Käytetyn polkupyörän huutaneille jaetaan turvavälineitä, tieturvallisuusesitteitä ja muuta mainosmateriaalia.

Lontoon Smithfield Marketilla järjestetään 17. syyskuuta Lontoon ensimmäinen City Cycle Style -tapahtuma, joka mainostaa pyöräilyä muodikkaana liikennemuotona. Osallistujia pyydetään tulemaan paikalle parhaassa pyöräilyasussaan. He voivat tavata alan muotisuunnittelijoita, sovittaa päälleen erilaisia pyöräilyasuja ja koeajaa uusimpia pyörämalleja. Osa tapahtuman tuloista menee hyväntekeväisyyteen, jonka tarkoituksena on viedä käytettyjä polkupyöriä Afrikkaan.

Tšekin Brnossa on kehitetty useita toimia sauvakävelyn, pyöräilyn ja rullaluistelun edistämiseksi. Ohjelmaan sisältyy opastettuja kaupunkikierroksia, harjoituksia ja yhteistapahtumia ulkoilmamusiikin säestyksellä.

Osallistujamäärät kasvussa

Liikkujan viikkoon on sen käynnistämisen (vuoden 2002) jälkeen osallistunut yhä useampia kaupunkeja. Viime vuonna siihen osallistui ennätykselliset 2 181 kaupunkia, joissa asuu yhteensä 237 miljoonaa ihmistä. Viikon pituisen kampanjan myötä käyttöön on otettu yli 4 440 pysyvää toimenpidettä. Euroopan liikkujan viikon malli on niin onnistunut, että sitä sovelletaan myös Euroopan ulkopuolella, esimerkiksi Argentiinassa, Kanadassa, Ecuadorissa, Japanissa ja Taiwanissa.

Euroopan liikkujan viikkoa koordinoi kolme kaupunkiympäristökysymyksiin erikoistunutta kansalaisjärjestöä: Eurocities, Energie-Cités ja Climate Alliance. Euroopan komission ympäristöasioiden pääosasto antaa tapahtumalle taloudellista tukea ja jakaa vuotuiset Euroopan liikkujan viikon palkinnot parhaille toiminta- ja toimenpideohjelmille.

Lisätietoja

Euroopan liikkujan viikon verkkosivu: www.mobilityweek.eu


Side Bar