Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1131

Bruxelles, den 15. september 2010

Den Europæiske Miljøtrafikuge 2010: 'Bedre transport, bedre liv'

Fra den 16.-22. september 2010 vil hundredvis af byer overalt i Europa og udenfor deltage i Den Europæiske Miljøtrafikuge, der er den største verdensomspændende event helliget bæredygtig bytransport. 2010-kampagnens tema – Bedre transport, bedre liv – sætter fokus på de skadelige virkninger, som de aktuelle tendenser i bytransporten har på borgernes helbred. Formålet er at tilskynde lokale myndigheder til at fremme alternativer til privatbilen og fremhæve deres positive virkninger på den offentlige sundhed og miljøet.

Kommissionens næstformand med ansvar for transport, Siim Kallas, udtalte: "Størstedelen af verdens befolkning lever i byområder. De fleste af vore daglige ture starter og ender i byområder, så vi er virkelig afhængige af bytransportsystemerne. Vi lider alle under de negative virkninger af bytransport såsom trafikoverbelastning, ulykker, dårlig luftkvalitet og støj, der helt klart mindsker vores livskvalitet. Det er ikke lokale problemer - de vedrører hele EU. Ved at arbejde sammen er jeg sikker på, at vi kan finde frem til nytænkende og bæredygtige måder at takle transportproblemerne i byen på og give folk flere alternativer, der passer til deres behov."

Miljøkommissær Janez Potočnik sagde: "Alt for mange europæere bruger deres privatbiler til korte ture. Dét er et problem: jo flere der kører, jo flere ulykker på vejene og jo mere luftforurening. Temaet for Den Europæiske Miljøtrafikuge 2010 – Bedre transport, bedre liv – skal få de lokale myndigheder til at tænke mere på transportpolitikkens virkninger for bymiljøet og livskvaliteten og hjælpe folk til at træffe bedre og sundere valg."

Bedre transport, bedre liv

Den omfattende brug af køretøjer i byerne, særlig privatbiler, giver borgerne mange sundhedsproblemer. Det gælder skader og dødsfald forårsaget af trafikulykker, åndedrætsinfektioner og sygdomme på grund af luftforurening og kroniske tilstande såsom overvægt og kredsløbssygdomme på grund af den stadig mere udbredte stillesiddende livsstil. Andre risikofaktorer for fysisk og mental sundhed omfatter social isolation og opsplittede lokalsamfund forårsaget af trafikal overbelastning og stadig mindre plads i det offentlige rum, såvel som støjforurening, der fører til søvnforstyrrelse og stress.

Hensigten med miljøtrafikugen er at ændre folks kørevaner ved at tilbyde miljøvenlige alternativer til privatbilismen. Offentligheden får lejlighed til at afprøve alternative transportformer, og lokale myndigheder får mulighed for at teste nye tjenester og infrastruktur. Det er hensigten at skabe varige resultater, idet de deltagende byer opfordres til at iværksætte mindst én praktisk foranstaltning af permanent art. Ugen kulminerer med en bilfri dag, officielt udpeget til at være den 22. september, hvor de deltagende byer overlader gader og byområder udelukkende til gående, cyklister og offentlig transport.

Nogle eksempler fra miljøtrafikugen 2010

Blandt de mange events, der tilrettelægges i Bologna, Italien, er en auktion over brugte cykler, der er fundet efterladt forskellige steder i byen. Auktionen styres af studenterforeningen i samarbejde med Bologna kommune. De heldige bydere vil modtage sikkerhedsudstyr, brochurer om trafiksikkerhed, andet oplysningsmateriale og gadgets.

Londons Smithfield Market er mødestedet for hovedstadens første 'City Cycle Style'-event den 17. september, hvor cykling fejres som en moderigtig transportform. Deltagerne opfordres til at møde op i deres bedste cykeludstyr og møde cykelmodedesignere, selv prøve tøjet og sidde på sadlerne på nogle af de nyeste cykelmodeller. En del af de indsamlede midler fra dette tiltag vil gå til en velgørenhedsorganisation, der indsamler brugte cykler og sender dem til Afrika.

Byen Brno i Tjekkiet har udtænkt en række aktiviteter, der fremmer stavgang, cykling og løb på inlinerulleskøjter. Programmet byder også på byrundvisning, træning og fysiske øvelser for offentligheden ledsaget af koncerter under åben himmel.

Stadig flere deltagere

Siden den første miljøtrafikuge i 2002 er antallet af deltagende byer vokset og vokset. Sidste år deltog der et rekordstort antal byer: 2 181 byer med omkring 237 mio. indbyggere var tilmeldt. Over 4 440 permanente foranstaltninger er blevet indført som resultat af den ugelange kampagne. Den Europæiske Miljøtrafikuge er som succesmodel i stadig større omfang blevet anvendt af lande uden for Europa, herunder Argentina, Canada, Ecuador, Japan og Taiwan.

Den Europæiske Miljøtrafikuge koordineres af tre ngo'er med speciale i bymiljøproblemer: Eurocities, Energie-Cités og Climate Alliance. Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Miljø yder finansiel støtte og foretager den årlige prisoverrækkelse i forbindelse med Den Europæiske Miljøtrafikuge for det bedste program for aktiviteter og foranstaltninger.

Der er yderligere oplysninger på Den Europæiske Miljøtrafikuges websted:

www.mobilityweek.eu


Side Bar