Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1119

Brüsszel, 2010. szeptember 14.

Digitális menetrend: Az EU számítóhálózati projektje révén az európai kutatók 200 ezer asztali számítógép feldolgozókapacitásához férnek hozzá

Az Európai Bizottság által finanszírozott és ma útjára indított európai elosztott számítóhálózati infrastruktúra-projektnek (European Grid Infrastructure, EGI) köszönhetően az EU kutatói tartósan igénybe vehetik mintegy 30 ország több mint 200 ezer asztali számítógépének összevont számítási teljesítményét. A Bizottság négy éven át 25 millió euróval járul hozzá az EGI-InSPIRE projekthez, melynek célja az asztali számítógépek egyébként használaton kívüli feldolgozókapacitásának összekapcsolása annak érdekében, hogy a kutatók számára feldolgozókapacitást biztosítsanak a komplex környezetvédelmi, energetikai és népegészségügyi kihívások leküzdéséhez. Az EGI – a valaha létrehozott legnagyobb kollaboratív e-tudományos elosztott számítóhálózati infrastruktúra – úgy teszi lehetővé az egymástól kisebb-nagyobb földrajzi távolságban lévő kutatók közös munkáját, hogy az alig különbözik attól, mintha ugyanabban a laboratóriumban dolgoznának. A kutatási infrastruktúrák – például az EGI – fejlesztése a digitális menetrendnek, azaz a Bizottság arra irányuló stratégiájának részét alkotja, hogy az információs és kommunikációs technológiák társadalmi és gazdasági potenciálja a lehető legteljesebb mértékben kihasználható legyen (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200).

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „Európa kutatói a számukra biztosított nagyobb számítógépes kapacitás birtokában eredményesebben vehetik fel a harcot a jelentősebb problémákkal akár az egészségügy, akár az éghajlatváltozás terén. Az európai elosztott számítóhálózati infrastruktúra – miközben energiát és költségeket takarít meg – megszilárdítja Európa helyzetét a kutatásban, és biztosítja tudósaink számára a szükséges támogatást.”

Az az óriási számítási teljesítmény, amelyre az éghajlatváltozással kapcsolatos vagy az orvosi kutatásnak szüksége van, rendelkezésre bocsátható mind a PRACE kezdeményezés (Partnership for Advanced Computing in Europe, lásd IP/10/706) keretében kidolgozott nagy teljesítményű szuperszámítógépek segítségével, mind pedig a nagysebességű kommunikációs hálózatokban összekapcsolódó ezernyi asztali számítógép amúgy használaton kívüli feldolgozókapacitásának hasznosításával.

Egy asztali számítógép feldolgozókapacitása az üzemidő 60–85%-ában kihasználatlan. Az EGI-szerű hálózatok szétosztják a nagy adatmennyiséggel operáló számítógépes feladatokat a sok ezer különálló asztali számítógép között, hasznos munkára fogva azok kihasználatlan processzorciklusait. Az EGI-InSPIRE hozzáférést biztosít Európa kutatói számára a világszerte több mint 300 központhoz tartozó 200 ezer asztali számítógép összesített feldolgozókapacitásához. A Bizottság négy éven át 25 millió euróval járul hozzá ehhez a 73 millió eurós projekthez. A finanszírozás többi részét nemzeti források – például a nemzeti számítóhálózat-kezdeményezések – fedezik.

Az EGI előfutára, az Enabling Grid for eScience projekt mintegy 8 éven át több mint 100 millió eurónyi európai uniós támogatásban részesült. Ez a ma már 13 ezer kutató által alkalmazott rendszer segíti például azokat a fizikusokat Svájcban, akik a legkisebb ismert részecskéket tanulmányozzák a nagy hadronütköztetőben, vagy azokat biológusokat és más tudósokat, akik új gyógyszereket fejleszteni ki olyan kórok ellen, mint a madárinfluenza és a malária.

Komoly költség- és energiamegtakarítással is jár, ha a különböző kutatói közösségek képesek a meglévő számítógépek feldolgozókapacitásának igénybe vételére. Európa a következő néhány évben várhatóan több mint 2 milliárd eurót ruház be az olyan területeken alkalmazott új IKT-kutatási infrastruktúrákba, mint a fizika és a mérnöki tudományok, az energiakutatás, a környezettudományok, a biológia és orvostudomány, a társadalom- és humán tudományok, valamint az anyagkutatás és az analitika. Ha az említett ágazatokban tevékenykedő kutatók nem saját alternatív hálózataikat építik ki és nem saját szuperszámítógépeket fejlesztenek, hanem élnek az EGI nyújtotta lehetőséggel, a megtakarítás mértéke jelentős lesz. Az EGI felhasználható különböző felhő alapú technológiák és szolgáltatások tesztelésére is.

Előzmények

Az EGI-projekt koordinátora az amszterdami EGI.eu szervezet lesz, melyet az összeurópai számítóhálózati infrastruktúra irányítása és üzemeltetése céljából alapítottak 2010 februárjában. Az EGI.eu és a nemzeti számítóhálózat-kezdeményezések képviselői együtt üzemeltetik és fejlesztik tovább az EGI-infrastruktúrát, garantálva ezzel annak hosszú távú rendelkezésre állását.

További részletek az EGI-ról:

www.egi.eu

Egyéb tudnivalók az e-infrastruktúrákról:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/e-infrastructure/home_en.html


Side Bar