Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1113

Bruxelles, 13 septembrie 2010

30 November 2010: ultimul apel pentru întreprinderi la înregistrarea produselor chimice

Comisia le reamintește întreprinderilor că trebuie să înregistreze produsele chimice cel mai des folosite sau cele mai periculoase până la termenul limită de 30 noiembrie anul acesta, adică în mai puțin de 12 săptămâni. Înregistrarea este unul dintre reperele REACH, regulamentul UE privind produsele chimice și folosirea acestora în condiții de siguranță. Întreprinderilor li se reamintește și faptul că trebuie să notifice clasificarea și etichetarea produselor chimice la Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) până la 3 ianuarie anul viitor.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat și comisarul pentru mediu Janez Potočnik au declarat: „Industria noastră chimică trebuie să fie viabilă. Prin urmare, facem apel la toate întreprinderile vizate să își depună dosarele la timp și în integralitate. Aceste cerințe pentru întreprinderi sunt grele, dar ele reprezintă și o investiție care își va arăta roadele prin promovarea rolului de prim rang al industriei chimice europene. Beneficiile vor apărea sub forma unei competitivități sporite, a mai multor inovații și a mai multor locuri de muncă într-un mediu mai curat și mai sănătos.”

La 10 septembrie erau depuse la ECHA aproximativ 4 000 de dosare, iar numărul lor crește foarte repede. Li se cere întreprinderilor să își finalizeze dosarele și să le depună cât mai repede posibil. Principalii posesori de produse care trebuie supuse înregistrării sunt încurajați să o facă până la 30 septembrie pentru a se lăsa o marjă de siguranță în cazul unor probleme cu înregistrările lor și timp suficient pentru alți posesori de produse care trebuie supuse înregistrării pentru a-și introduce dosarele înainte de sfârșitul lunii noiembrie. Întreprinderile trebuie să depună dosarele pe cale electronică prin intermediul instrumentului REACH-IT.

Comisia și ECHA fac tot ce pot pentru a sprijini industria în acest exercițiu. Un grup de cadre de conducere de la Comisie, ECHA și asociațiile industriale au reușit să fluidizeze procesul de înregistrare. ECHA și-a întețit eforturile de a publica orientări detaliate în 22 de limbi ale UE.

Trebuie să se recunoască și eforturile industriei. Termenul limită se apropie rapid și este dificil să se realizeze și să se gestioneze fluxul de lucru în forumul pentru schimbul de informații despre substanțe, în care se face schimbul de date privind produsele chimice în scopul înregistrării.

Procesul de înregistrare nu afectează numai industria chimică, ci și operatorii care nu aparțin direct sectorului produselor chimice, precum producătorii din metalurgie sau industria textilă.

Utilizatorii de produse chimice depind de disponibilitatea substanțelor pe piață și de înregistrarea la timp a produselor. Mai mult, în urma înregistrării, aceștia trebuie să respecte recomandările pentru îmbunătățirea siguranței venite din partea furnizorilor lor sau, în anumite cazuri, să facă propriile evaluări de risc pentru utilizările lor specifice.

Termene limită pentru noile norme de clasificare a substanțelor

Li se reamintește, de asemenea, întreprinderilor, că trebuie să reclasifice substanțele pe care le vând în conformitate cu noi norme privind clasificarea și etichetarea până la 1 decembrie 2010 și apoi să notifice clasificările la ECHA până la 3 ianuarie 2011. Geert Dancet, directorul executiv al ECHA a adăugat „Sfatul nostru pentru întreprinderile care se pregătesc pentru clasificare, etichetare și ambalare este să fie gata de notificare la timp. ECHA și birourile naționale de asistență stau la dispoziția industriei cu ajutor și sprijin, în special pentru IMM-uri, pentru ca acestea să își poată respecta obligațiile.” Clasificarea este esențială pentru a se determina dacă un produs chimic este periculos pentru sănătate și mediul înconjurător și va determina informațiile de pe etichetele produselor pe care le folosesc lucrătorii și consumatorii. Este important să se remarce că aceste notificări se pot trimite și pentru cantități mici de produse chimice. Aceasta înseamnă că sunt afectate mult mai multe întreprinderi, inclusiv IMM-uri.

Informații suplimentare: MEMO/10/400

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/index_ro.htm

http://ec.europa.eu/environment/chemicals/index.htm

http://echa.europa.eu/news/clp_presskit_en.asp


Side Bar