Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1107

Bruxelles, 9 septembrie 2010

Biodiversitatea: o sursă de potențiale beneficii pentru autoritățile locale din întreaga lume

Cum pot autoritățile locale să economisească bani, stimulând în același timp creșterea economică, îmbunătățind calitatea vieții și creând locuri de muncă? Conform unui nou raport, acest lucru este posibil prin includerea serviciilor ecosistemice în elaborarea politicilor. Raportul privind economia ecosistemelor și a biodiversității (The Economics of Ecosystems and Biodiversity – TEEB) destinat factorilor de decizie la nivel local și regional le arată autorităților locale cum să perceapă mai bine valoarea capitalului natural, alcătuit din păduri, parcuri și cursuri de apă, și serviciile pe care acesta le oferă și cum să valorifice aceste beneficii în domenii ale politicii locale, precum urbanismul, amenajarea teritoriului și gestionarea zonelor protejate.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Autoritățile locale și regionale responsabile cu amenajarea teritoriului dețin o putere uriașă și pot fi o adevărată forță în slujba binelui. Acest raport prezintă numeroase exemple concrete, din întreaga lume, de integrare cu succes a unei abordări favorabile biodiversității în decizii privind amenajarea teritoriului la nivel local, prezentând în detaliu și beneficiile acestei abordări pentru locuitorii zonelor respective. Multe dintre aceste cazuri reprezintă formule de succes din punct de vedere ecologic.”

Coordonatorul studiului TEEB, Pavan Sukhdev, a afirmat: „Valorile multiple și complexe ale naturii au un impact economic direct asupra bunăstării umane și asupra cheltuielilor publice atât la nivel local, cât și la nivel național. Dacă ne concentrăm atenția asupra diverselor beneficii pe care ni le aduce natura, înțelegem modurile directe și indirecte în care suntem dependenți de mediul natural, iar această percepție poate constitui un sprijin substanțial pentru elaborarea politicilor locale și administrația publică. Îndemnăm autoritățile locale să citească acest raport și să conștientizeze beneficiile oferite de natură și dimensiunea economică a capitalului natural al zonelor pe care le administrează.”

Integrarea biodiversității în politicile locale în Europa…

Noul raport, intitulat Economia ecosistemelor și a biodiversității (TEEB) pentru factorii de decizie la nivel local și regional, elaborat prin inițiativa TEEB găzduită și sprijinită de Programului pentru Mediu al Organizației Națiunilor Unite, subliniază faptul că orașele depind în mare măsură de natură și prezintă modul în care serviciile ecosistemice pot oferi soluții rentabile pentru serviciile municipale. Studiul arată, de exemplu, modul în care Roma valorifică beneficiile a 5 000 de hectare de spații publice verzi sau cum autoritățile locale din Țara Galilor ajută la îmbunătățirea sănătății populației printr-un număr tot mai mare de spații verzi. Printre recomandările studiului se numără și schemele de plăți pentru servicii ecosistemice, orientări pentru recompensarea bunei administrări a capitalului natural local și pentru crearea de sisteme certificare și etichetare.

… și pe glob

Peste 140 de experți în științe, economie și politică din peste 40 de țări ale lumii s-au implicat în activitățile de cercetare și analiză, precum și în elaborarea raportului TEEB pentru factorii de decizie la nivel local și regional, care conține studii de caz din mai multe țări, precum Africa de Sud, India, Australia, Vietnam și Peru. În plus față de importanța evaluării serviciilor ecosistemice, raportul mai subliniază încă trei aspecte esențiale care trebuie supuse atenției dacă se dorește valorificarea capitalului natural în beneficiul dezvoltării locale:

    1: Distribuția echitabilă a drepturilor de a beneficia de serviciile naturii. Modificările din cadrul politicilor afectează adesea distribuția sau accesul la aceste servicii, iar acest aspect trebuie avut în vedere în procesul de luare a deciziilor.

    2: Utilizarea la maximum a cunoștințelor științifice și a celor dobândite prin experiență, ceea ce va contribui la elaborarea unui limbaj comun pentru exprimarea punctelor de vedere diverse.

    3: Implicarea părților interesate pe parcursul întregului proces pentru stabilirea priorităților și dezvoltarea unor planuri de acțiune fezabile și eficiente la nivel local.

Context

Bunurile naturale ale planetei noastre – de la specii individuale la ecosisteme, ca pădurile, recifele de corali, apele dulci și solurile – se degradează într-un ritm alarmant. Costurile anuale generate de pierderea biodiversității se ridică la miliarde pentru economia mondială, subminând economiile, perspectivele antreprenoriale și șansele de a combate sărăcia.

TEEB – Economia ecosistemelor și a biodiversității – este un proiect finanțat de Comisia Europeană și de guverne, inclusiv de cel al Germaniei, al Regatului Unit, al Țărilor de Jos, al Suediei, al Norvegiei, al Belgiei și al Japoniei, al cărui obiectiv este de a reuni datele economice necesare pentru a schimba modul în care apreciem și gestionăm bunurile derivate din natură.

După două rapoarte destinate factorilor de decizie la nivel național și întreprinderilor, acest al treilea raport TEEB este și ultimul raport publicat înaintea prezentării rezultatelor globale ale studiului TEEB în cadrul celei de-a zecea reuniuni a părților (COP 10) la Convenția privind biodiversitatea, care va avea loc în octombrie la Nagoya.

Pentru informații suplimentare:

Toate rapoartele TEEB sunt disponibile pe site-ul internet

http://www.teebweb.org/


Side Bar