Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1104

Bruxelles, 9 septembrie 2010

Acțiunile Marie Curie: număr record de cereri pentru burse de cercetare UE

Aproape 5 000 de cercetători au depus cereri anul acesta pentru bursele Marie Curie, finanțate de UE, o creștere de 20 % față de anul trecut și de 70 % față de 2008. Se vor acorda aproximativ 800 de burse, în valoare totală de 150 de milioane EUR, pentru cercetătorii care lucrează la proiecte de până la trei ani într-o altă țară. Pentru prima dată este disponibilă o categorie de finanțare pentru cercetătorii care doresc să își reia cariera după o pauză.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret a declarat: Investiția UE în învățământ superior și cercetare este crucială, deoarece ajută Europa să concureze pe scena mondială. Această investiție contribuie și la îndeplinirea obiectivelor Europa 2020, prin facilitarea proiectelor comune de cercetare pe teritoriul UE. Numărul mare de solicitanți ai burselor noastre Marie Curie subliniază importanța pe care comunitatea de cercetare o acordă programului și experiența internațională pe care acesta o oferă.

Cercetători în mișcare

Peste 15 000 de cercetători au primit burse individuale Marie Curie, de la înființarea acestora în 1990. Pot aplica pentru o bursă cercetători cu doctorat sau cu experiență de cercetare de cel puțin patru ani. Sprijinul este disponibil pentru cercetătorii care se deplasează în Europa, dar și în alte părți ale lumii. Bursele sunt disponibile și pentru cercetători de vârf din afara UE care doresc să realizeze proiecte de cercetare în Europa.

Cererile pentru burse sunt evaluate de către un comitet independent alcătuit din oameni de știință renumiți la nivel european și internațional. Evaluarea se bazează pe calitățile științifice ale proiectului și pe impactul probabil al acestuia asupra competitivității europene, precum și pe excelența institutului gazdă și a cercetătorului.

Ca urmare a numărului mare de solicitanți, se finanțează doar cele mai bune proiecte. Rezultatele selecției 2010 sunt așteptate spre sfârșitul anului.

Bursierii Marie Curie beneficiază de o formare profesională excelentă care îi pregătește pentru viitoare locuri de muncă. Ei primesc contracte de angajare de până la trei ani, precum și prestații sociale complete și o pensie. Bursele includ și o contribuție la costurile de cercetare și formare.

Dr Charlotte Faurie, o cercetătoare franceză care a primit o bursă pentru a studia dezvoltarea copilului la Universitatea Sheffield din Marea Britanie între 2005 și 2007 își amintește: „Marie Curie mi-a oferit libertatea și flexibilitatea care sunt atât de importante atunci când încă îți mai cauți locul și specialitatea în lumea științei.” Dr Charlotte Faurie este convinsă că bursa Marie Curie i-a impulsionat cariera, acționând ca o rampă de lansare către o poziție permanentă de cercetare în țara sa de origine.

Acțiunile Marie Curie

În plus față de bursele individuale, acțiunile Marie Curie susțin și candidații la doctorat, parteneriatele între mediul academic și industrie, schimburile pe termen scurt și reintegrarea cercetătorilor care revin din străinătate.

Acțiunile Marie Curie fac parte din programul „Persoane” din cadrul celui de-Al 7-lea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică. În 2011, acestea vor avea un buget total de 772 de milioane EUR și sunt așteptate să creeze 7 000 de noi locuri de muncă.

Pentru mai multe informații:

Pentru mai multe informații privind Acțiunile Marie Curie, inclusiv cum și când se pot depune cereri pentru obținerea unei burse:

http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/

Povești de succes Marie Curie:

http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/docs/inspiring_researchers_en.pdf


Side Bar