Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1104

Brüsszel, 2010. szeptember 9.

Marie Curie-fellépések: Rekordszámú jelentkezés az uniós kutatási támogatásokra

Idén csaknem 5000 kutató jelentkezett az EU által finanszírozott Marie Curie kutatói ösztöndíjakra, az előző évhez képest 20 %-kal, 2008-hoz képest pedig 70 %-kal többen. Közel 800, összesen 150 millió EUR értékű ösztöndíjban részesítenek olyan kutatókat, akik valamely más országban, egy legfeljebb hároméves időtartamú projekten dolgoznak. A program történetében először van külön kategória a pályájukat megszakítás után újrakezdeni szándékozó kutatók számára.

Andrula Vasziliou, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket mondta: „Az EU felsőoktatásba és kutatásba való befektetése alapvető fontosságú, mivel elősegíti Európa globális szintű versenyképességét. Továbbá hozzájárul az „Európa 2020” stratégia céljaihoz azáltal, hogy megkönnyíti az Európai Unión belüli közös kutatási programok végrehajtását. A Marie Curie ösztöndíjainkra jelentkezők nagy száma arról árulkodik, hogy mekkora jelentőséget tulajdonít a kutatói társadalom a programnak és az általa biztosított nemzetközi tapasztalatnak.”

Utazó kutatók

1990. évi bevezetése óta több mint 15 000 kutató kapott Marie Curie egyéni ösztöndíjat. Az ösztöndíjra legalább négyéves kutatói tapasztalattal vagy PhD fokozattal rendelkező kutatók jelentkezhetnek. A támogatásra nemcsak olyanok jelentkezhetnek, akik Európán belül kutatnak, hanem a világ más részein kutatók is. Az ösztöndíjak azon nem európai, vezető kutatók előtt is nyitva állnak, akik Európában szándékoznak kutatómunkát végezni.

Az ösztöndíj iránti kérelmeket neves európai és nemzetközi tudósokból álló független testület bírálja el. Az értékelés alapjául a projekt tudományos minősége, az európai versenyképességre gyakorolt lehetséges hatása, valamint a vendéglátó intézmény és a kutató kiválósága szolgál.

A jelentkezők nagy száma miatt csak a legjobb projektek részesülnek támogatásban. Az idei évi válogatás eredményei az év végére várhatók.

A Marie Curie ösztöndíjasok a jövőbeli munkájukra felkészítő, kiváló képzésben részesülnek. Teljes társadalombiztosítási fedezettel és nyugdíjjogosultsággal járó, három évre szóló munkaszerződést kapnak. Az ösztöndíjak kutatási és képzési költség-hozzájárulást is magukban foglalnak.

Dr. Charlotte Faurie, francia kutató, aki 2005 és 2007 között az egyesült királyságbeli sheffieldi egyetemen a gyermekek fejlődésével kapcsolatos ösztöndíjban részesült, így emlékezik vissza: „A Marie Curie ösztöndíj szabadságot és rugalmasságot adott nekem, ami nagyon fontos akkor, amikor az ember még csak keresi a helyét és szakosodását a tudomány világában.” Meggyőződése, hogy a Marie Curie ösztöndíj nagyot lendített a karrierjén, mivel ugródeszkául szolgált egy állandó kutatói helyhez a hazájában.

Marie Curie-fellépések

Az egyéni ösztöndíjakon felül a Marie Curie-fellépések támogatják még a doktorjelölteket, az oktatás és az ipar közötti partnerségeket, a rövidtávú csereprogramokat, valamint a külföldről visszatérő kutatók beilleszkedését is.

Ezek a támogatások a 7. kutatási és technológiafejlesztési keretprogram „Emberi erőforrás” programjába illeszkednek. A Marie Curie-fellépések 2011-ben összesen 772 millió EUR összköltségvetéssel rendelkeznek majd és várhatóan 7000 új munkahelyet teremtenek.

További információk:

A Marie Curie-fellépésekről szóló – egyebek közt a jelentkezés módjára és időpontjára vonatkozó – részletes információk az alábbi honlapon találhatók: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/

Marie Curie-fellépésekkel kapcsolatos sikertörténetek:

http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/docs/inspiring_researchers_en.pdf


Side Bar