Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/10/ 10

Brüsszel, 2010. január 8.

Essen 2010-ben Európa kulturális fővárosa – a megnyitón részt vesz José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso 2010. január 9-én Essenbe látogat, hogy részt vegyen a város Európa kulturális fővárosává avatásán az „Essen a Ruhr-vidékért” mottó égisze alatt. Az eseményen részt vesz Németország államfője, Horst Köhler úr is. A megnyitót kétnapos, a nagyközönség számára is látogatható, rendkívüli kulturális fesztivál követi, melynek helyszínét az UNESCO Világörökségi Listájára felvett Zollverein Szénbánya ipari komplexum adja. „Essen a Ruhr-vidékért” harmadmagával, Isztambullal (Törökország) és Péccsel (Magyarország) együtt viseli 2010-ben a kulturális főváros címet.

Barroso elnök a következőket nyilatkozta: „Essen és a Ruhr-vidék a nagy hagyományokkal rendelkező nehézipari komplexumaival együtt az európai integráció kezdeteit idézi fel bennünk: fél évszázada az Európai Unió a szén és acél vonatkozásában megvalósított, határokon átívelő békés együttműködéssel vette kezdetét. Így a Ruhr-vidék európai terveink megvalósításának egyik bölcsője. Napjainkban gyökeres átalakuláson megy keresztül a régió, melynek sikere nem jár jellemző arculatának feladásával. Ezen átalakulásban − Európa kulturális fővárosaként − katalizáló szerepe van Essennek, valamint Pécsnek és Isztambulnak egyaránt. Kultúra nélkül Európa és polgárai nem tudnának honnan inspirációt meríteni, és hiányozna a kreativitás és az újító szellem a közös európai terv megvalósításához. Elismerésemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik elképzeléseikkel és erőfeszítéseikkel szolgálják európai kulturális fővárosaikat. Ezáltal mindaz, ami 25 éve elkezdődött, továbbra is olyan vezérprogram az Európai Unióban, melynek sikere polgárai elkötelezettségén nyugszik.”

Essen a Ruhr-vidéket is be kívánta vonni a 2010. év európai kulturális fővárosaként szervezett programjába. A rendezvény megítélésének kritériumai alapján egy független szakértőkből álló zsűri igen pozitívan értékelte a programot. Ezt követően Essent („Essen a Ruhr-vidékért”) 2006 novemberében – Pécs (Magyarország) és Isztambul (Törökország) mellett – a 2010. év európai kulturális fővárosává választották.

A 2009-es címek odaítélése óta minden évben két tagállam ad otthont a rendezvénynek: 2010-ben ez a Német Szövetségi Köztársaság és Magyarország. A két uniós tagállamon kívül mindeddig egy nem európai uniós ország is lehetőséget kapott arra, hogy házigazdája legyen a rendezvénynek. Ily módon 2010-ben Isztambult is jelölték Európa kulturális fővárosának attól függően, hogy az eseményre beterjesztett program teljesíti-e az előírt feltételeket.

A hivatalos megnyitót Pécsett 2010. január 10-én tartják, míg Isztambulban január 16-án veszi kezdetét a program.

Jövőre Turku (Finnország) és Tallin (Észtország) lesz Európa kulturális fővárosa, azt követően 2012-ben Guimarães (Portugália) és Maribor (Szlovénia), míg 2013-ban Marseille (Franciaország) és Kassa (Szlovákia).

Az „Essen a Ruhr-vidékért” kezdeményezést az Európai Unió az uniós „Kultúra” program keretében odaítélt Melina Mercouri-díjjal járó 1,5 millió euróval, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 69 millió euróval támogatja.

További információ :

Az Essen (Ruhr-vidék) 2010 Európa kulturális fővárosa program honlapja:

http://www.essen-fuer-das-ruhrgebiet.ruhr2010.de/en/home.html

A Pécs 2010 Európa kulturális fővárosa program honlapja:

http://www.pecs2010.hu/

Az Isztambul 2010 Európa kulturális fővárosa program honlapja:

http://www.en.istanbul2010.org/index.htm

Az Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóság „Kultúra” honlapja:

http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm


Side Bar