Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1096

Bruxelles, 7 septembrie 2010

Biodiversitate: Comisia așteaptă opinii cu privire la viitoarele opțiuni de politică a UE în domeniul biodiversității

Comisia Europeană a lansat o consultare online pentru a aduna opinii de la o gamă largă de părți interesate cu privire la opțiunile de politică pentru strategia de după 2010 a Uniunii Europene în domeniul biodiversității. Se doresc opinii din partea cetățenilor, a părților interesate, a administrațiilor publice, a agenților economici și a societății civile, privind aspecte precum deficiențele politicii actuale în domeniul biodiversității, noua abordare pe care o propune Comisia, agricultura și biodiversitatea, economia biodiversității și guvernanța biodiversității în UE și în afara acesteia. Rezultatele vor fi folosite la formularea noii strategii, aflată în curs de elaborare. Consultarea se încheie la 22 octombrie 2010.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Europenii sunt de acord că este necesar să ne intensificăm eforturile de combatere a pierderii biodiversității. Îi încurajez pe toți cei care sunt interesați de acest subiect vital să contribuie și să ne ajute la formularea politicii noastre în acest domeniu foarte important."

Un nou obiectiv pentru combaterea pierderii biodiversității

În martie 2010, Consiliul Uniunii Europene și-a dat acordul în ceea ce privește o viziune pentru perioada de după 2010, precum și un nou obiectiv pentru 2020 privind biodiversitatea, care să înlocuiască actualul obiectiv pentru 2010, ce va expira în curând. Noul obiectiv vizează „să stopeze pierderea biodiversității și deteriorarea serviciilor ecosistemice în UE până în 2020 și să le refacă în măsura în care acest lucru este realizabil, sporind totodată contribuția UE la combaterea pierderii biodiversității la nivel mondial”.

Consiliul a cerut Comisiei să elaboreze o strategie completă axată pe un set limitat de obiective secundare măsurabile pentru diferite ecosisteme, pe cauzele majore ale pierderii biodiversității și pe măsuri de combatere.

Această consultare are ca scop sondarea opiniilor cu privire la diversele opțiuni de politică disponibile pentru rafinarea noii strategii și la pașii necesari pentru a se asigura obținerea rezultatelor dorite. Sondajul cuprinde în special întrebări referitoare la domeniile în care legislația actuală a UE este percepută ca fiind inadecvată sau necesitând consolidare, precum și la opțiunile pentru ameliorarea integrării în alte domenii a politicii privind biodiversitatea.

Context

Numeroase rapoarte întocmite de experți recunoscuți confirmă că biodiversitatea globală se află în continuare în mare pericol, ritmul pierderilor situându-se la un nivel de la 100 până la 1 000 de ori mai mare decât ar fi normal. Mai mult de o treime din speciile evaluate riscă să dispară și circa 60% din ecosistemele Terrei s-au degradat în ultimii 50 de ani. În 2001, UE și-a stabilit obiectivul de a stopa pierderea biodiversității pe teritoriul său până în 2010. În consecință, eforturile de combatere a pierderii biodiversității au fost intensificate și, în 2006, Comisia a adoptat Planul de acțiune al UE pentru biodiversitate, în vederea accelerării progreselor. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor depuse până în prezent, există semne clare că UE nu a reușit să își îndeplinească obiectivul. Prin urmare, este necesară o nouă abordare.

Informații suplimentare:

Chestionarul pentru consultare poate fi completat la adresa

http://ec.europa.eu/environment/consultations/biodecline.htm


Side Bar