Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1095

Bruxelles, 7 septembrie 2010

Comisia Europeană organizează prima masă rotundă pe tema dreptului contractelor la care participă grupuri de întreprinderi și de consumatori

Comisia Europeană a organizat astăzi prima reuniune a grupurilor de întreprinderi, de consumatori și de practicieni ai dreptului pe tema dreptului european al contractelor. În prezent, din cauza diferențelor existente între legislațiile naționale în materie de contracte, costurile de tranzacționare suportate de întreprinderi sunt mai ridicate. Societățile – în special întreprinderile mici – nu pot exploata economiile de scară de pe piața unică a UE. Consumatorii au de suferit din cauza scăderii numărului de produse vândute în afara granițelor, ceea ce duce la diminuarea ofertei de produse și la creșterea prețurilor. Progresele înregistrate în vederea creării unui drept european al contractelor ar putea contribui la rezolvarea acestor probleme. Comisia face eforturi pentru a crea un consens între principalii actori privind cele mai bune modalități de creare a unui drept european al contractelor. Comisia dorește să garanteze că propunerile prezentate de un grup de experți în materie de drept al contractelor (IP/10/595) răspund atât nevoilor consumatorilor, cât și nevoilor întreprinderilor, în special ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). La 1 iulie, Comisia a prezentat un document de politică generală, în care propunea opțiuni pentru un drept european al contractelor, și a inițiat o consultare publică în acest sens (IP/10/872).

„Comisia Europeană dorește să ajute consumatorii și întreprinderile să beneficieze la maximum de piața unică. De aceea este esențial să ținem seama de părerile acestora dacă dorim să găsim soluții reale la problemele cu care se confruntă în cadrul relațiilor contractuale. De multe ori, întreprinderile mici au de suferit pentru că nu se pot extinde pe noi piețe din cauza costurilor de tranzacționare ridicate. Activitatea Comisiei Europene în domeniul dreptului european al contractelor, care se bucură de sprijin puternic din partea Parlamentului European, reprezintă, așadar, o etapă importantă care va deschide noi perspective pentru întreprinderi și va oferi unui număr de 500 de milioane de consumatori posibilitatea de a profita de piața noastră unică”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Contribuția grupurilor de consumatori și de întreprinderi, în special a IMM-urilor, este extrem de importantă pentru Comisie. Dorim să ne asigurăm că se va găsi un răspuns la așteptările consumatorilor, ale întreprinderilor și ale practicienilor dreptului. Reuniunea de astăzi arată că vom ține cont de părerea consumatorilor și a întreprinderilor europene în fiecare etapă a procesului de identificare a unor soluții privind dreptul european al contractelor.”

Începând din luna mai, au loc reuniuni ale unui grup de experți în domeniul juridic, a cărui misiune este crearea unui eventual drept european al contractelor. Principalii actori din Europa care vor fi asociați îndeaproape la activitatea acestui grup s-au întâlnit astăzi pentru prima dată. Printre participanți se numără:

BusinessEurope, EuroCommerce, Eurochambres, Uniunea Europeană a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (UEAPME) și Camera Internațională de Comerț;

Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC);

asociații de avocați, precum Consiliul barourilor europene și Consiliul notariatelor din Uniunea Europeană.

Grupul va avea reuniuni lunare și va urmări activitatea grupurilor de experți pentru a se asigura că ia în considerare atât problemele practice cu care se confruntă întreprinderile în cadrul schimburilor comerciale transfrontaliere, cât și interesele consumatorilor.

Context

La 26 aprilie 2010, Comisia a înființat un grup de experți care să exploreze posibilitatea dezvoltării unui instrument opțional care să sprijine contractele transfrontaliere.

Diferențele existente între legislațiile naționale în materie de drept al contractelor împiedică buna funcționare a pieței unice. Întreprinderile care vor să își extindă activitatea în alte state membre ale UE se confruntă cu costuri de tranzacționare ridicate. În plus, consumatorii se confruntă cu o ofertă limitată, iar prețurile rămân ridicate. În consecință, UE nu exploatează la maximum potențialul de care dispune comerțul online. Din aproape 11 000 de teste efectuate la nivel transfrontalier, 61% din numărul total de comenzi transfrontaliere online nu au fost onorate, unul dintre motive fiind refuzul comercianților de a servi țara consumatorului.

La 1 iulie, Comisia a adoptat un document de politică generală care prevede șapte opțiuni. Una dintre soluțiile sugerate este un drept european al contractelor cu caracter opțional. Consultarea publică este deschisă până la 31 ianuarie 2011.

Prin intermediul strategiei Europa 2020, lansată de președintele Comisiei José Manuel Barroso la 3 martie (IP/10/225), Comisia abordează în prezent barierele de pe piața unică pentru a impulsiona redresarea economică. Aceasta include realizarea de progrese pe calea creării unui drept european al contractelor cu caracter opțional. Crearea unui astfel de instrument reprezintă una dintre principalele acțiuni prevăzute de Comisie în Agenda digitală pentru Europa, publicată la 19 mai.

În rezoluția sa din 25 noiembrie 2009, Parlamentul European a sprijinit ideea unui drept european al contractelor cu caracter opțional. Și fostul comisar european pentru piața internă și concurență, Mario Monti, a identificat, în Raportul privind piața interna din 9 mai, avantajele de care ar beneficia consumatorii și întreprinderile în cazul introducerii unui al „28-lea sistem” opțional.

La 21 mai, Comisia a convocat un grup de experți a căror misiune a constat în transformarea unui prim proiect de drept european al contractelor din cadrul programului de cercetare al UE într-o soluție ușor de utilizat, adaptată la nevoile consumatorilor și ale întreprinderilor (IP/10/595). În prezent, grupul, format din experți în domeniul juridic din întreaga Europă, are reuniuni lunare la Bruxelles.

Pentru informații suplimentare

Sala de presă a Direcției Generale Justiție

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Pagina principală de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar