Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1094

Brussel, 7 september 2010

ICT-onderzoek: het Europese digitale erfgoed vrijwaren voor de volgende generaties

Met EU-middelen ontwikkelde open sourcesoftware moet ervoor zorgen dat digitale gegevens ook in de verre toekomst kunnen worden bewaard, opgezocht en geïnterpreteerd. Aan het CASPAR-programma van de EU (Cultural, Artistic and Scientific knowledge for Preservation, Access and Retrieval) namen onderzoekers deel uit Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Israel, Italië en het VK. Dit programma is een aanvulling op initiatieven als Europeana, de Europese digitale bibliotheek (zie MEMO/10/166). De Europese Commissie financierde 8,8 miljoen euro van de totale kostprijs van 15 miljoen euro voor het project in het kader van het financieringsprogramma voor onderzoek (Zesde Kaderprogramma 2001-2006). Grote hoeveelheden elektronische informatie, zoals officiële gegevens, museumarchieven of wetenschappelijke resultaten waren tot dusver onleesbaar of dreigden verloren te gaan omdat nieuwe technologieën die gegevens niet correct konden interpreteren of lezen. ICT-onderzoek ten behoeve van de Europese burgers en bedrijven is een belangrijk element van de Digitale agenda voor Europa, die de Commissie in mei 2010 heeft aangenomen (zie IP/10/581, MEMO/10/199 en MEMO/10/200).

Commissaris voor de Digitale agenda en vicevoorzitter van de Commissie, Neelie Kroes, zegt dat "digitale informatie uiterst kwetsbaar en tegelijk bijzonder waardevol is. Iedereen weet wel hoe frustrerend het is wanneer je door niet-compatibele technologieën geen toegang meer hebt tot familiefoto's of oude documenten. Ik ben zeer verheugd met de mogelijkheden die de CASPAR-tools en technieken bieden om waardevolle gegevens in de toekomst beter te beschermen en te bewaren."

Digitale technologie heeft de manier waarop we met kennis en informatie omgaan ingrijpend veranderd, met name op wetenschappelijke gebieden. Disciplines zoals astronomie of klimatologie vertrekken van een kwantitatieve analyse van grote hoeveelheden gegevens over een lange periode. Zo wordt reeds verschillende decennia informatie bijgehouden over de invloed van menselijke activiteiten op de opwarming van de aarde. Ondanks de vooruitgang van de technieken voor gegevensopslag, van ponskaarten en magneetbanden naar cloud computing met zware servers, blijft de mogelijkheid om ook met toekomstige technologieën toegang te krijgen tot informatie en die te interpreteren van vitaal belang voor de wetenschappelijke vooruitgang.

Grote hoeveelheden zeer diverse informatie worden digitaal geregistreerd. Sommige soorten gegevens lijken op documenten – bijvoorbeeld bibliotheken bewaren een gedrukte versie in een kast zodat mensen die in de toekomst uit de kast kunnen nemen en lezen. Het digitale equivalent betekent dat je een tekstverwerkingsbestand ook in de toekomst moet kunnen afdrukken. De rest van de digitale wereld zit evenwel anders in elkaar. Het volstaat niet om de resultaten van de aardobservatiesatellieten in de toekomst te kunnen afdrukken – je zou de getallen kunnen lezen, maar ze niet kunnen begrijpen.

CASPAR biedt een oplossing voor diverse problemen in verband met de bewaring van alle soorten digitaal opgeslagen informatie en het gebruik daarvan in de toekomst. Het kan gegevens voldoende accuraat rubriceren om ze in de toekomst te kunnen opvragen – het equivalent van ze te kunnen afdrukken. CASPAR zorgt er echter ook voor dat de getallen, en de verbanden daartussen, in de toekomst kunnen worden geïnterpreteerd en gemakkelijk kunnen worden gebruikt met ongeacht welke software en voor alle mogelijke onderzoeken.

Deze methodes werden met succes getest op verschillende soorten gegevens: wetenschappelijke data, cultureel erfgoed en audiovisuele werken.

De open source CASPAR-software kan gratis worden gedownload om te worden geïntegreerd in commerciële toepassingen.

Voor meer informatie over het CASPAR-project, zie:

http://www.casparpreserves.eu/

Om CASPAR te downloaden:

http://sourceforge.net/projects/digitalpreserve/files/

Tijdens ICT 2010, Europa's grootste ICT-evenement dat van 27 tot 29 september 2010 plaatsvindt in Brussel, zullen nog andere resultaten van met EU-middelen gefinancierd ICT-onderzoek worden voorgesteld. Journalisten kunnen dit evenement gratis bijwonen door zich in te schrijven op:

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm


Side Bar