Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1090

Bruselj, 2. septembra 2010

Komisija je dodala dva letalska prevoznika iz Gane na seznam EU o letalskih prevoznikih, za katere velja prepoved opravljanja letov

Evropska komisija je danes posodobila seznam letalskih prevoznikov, za katere velja prepoved opravljanja letov v Evropski uniji, ter nanj uvrstila enega letalskega prevoznika iz Gane ter določila omejitve opravljanja letov za drugega prevoznika iz te države.

Podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas, pristojen za mobilnost in promet, je povedal: „Na področju varnosti v letalstvu ne moremo sklepati nikakršnih kompromisov. Kadar imamo dokaze, da letalski prevozniki ne obratujejo na varen način, ali kadar regulativni organi ne izpolnjujejo svoje obveznosti glede uveljavljanja varnostnih standardov, moramo ukrepati, da preprečimo kakršna koli tveganja za varnost.“

Nov seznam nadomešča prejšnjega in je že dostopen na spletni strani Komisije(1).

Ta posodobitev je sprejeta po izrednih ukrepih, ki sta jih sprejeli dve državi članici, ki sta zadevnima letalskima prevoznikoma prepovedali opravljanje letov na njunem ozemlju. S to posodobitvijo je prevoznik Meridian Airways iz Gane vključen na seznam prevoznikov, za katere velja prepoved opravljanja letov, zaradi več zaporednih zelo slabih rezultatov pri pregledih, ki so bili opravljeni ne le na letalih te družbe ampak tudi na zmogljivostih, ki jih ta uporablja v EU.

Pri še enem prevozniku iz Gane, Airlift International, je bil opravljen pregled v državi članici, rezultati pa so pokazali, da ne dosega mednarodnih standardov. Odbor za varnost v zračnem prometu je soglasno podprl uvedbo omejitev opravljanja letov za družbo Airlift International, da se pregledanemu letalu in dvema letaloma, ki sta trenutno v hangarjih, prepove opravljanje letov v EU. Po tej prepovedi lahko družba opravlja lete v EU le še z enim letalom. Komisija bo še naprej natančno spremljala obratovanje letalskega prevoznika ter bo okrepila svoja posvetovanja z organizacijo za civilno letalstvo iz Gane, da bi našla trajnostne rešitve za ugotovljene varnostne težave. Komisija bo primer teh dveh prevoznikov preučila na naslednjem srečanju Odbora za varnost v zračnem prometu, ki bo potekalo novembra.

Trenutno je na seznamu Unije pet posameznih prevoznikov, za katere velja popolna prepoved opravljanja letov v Evropski uniji – Afganistan (Ariana Afghan Airlines), Surinam (Blue Wing Airlines), Gana (Meridian Airways), Kambodža (Siem reap Airways International) in Ruanda (Silverback Cargo Freighters). Prepoved opravljanja letov velja za vse prevoznike (skupaj 278 družb) iz 17 držav: Angola, Benin, Demokratična republika Kongo, Džibuti, Ekvatorialna Gvineja, Gabon (razen treh prevoznikov, za katere veljajo omejitve in pogoji), Indonezija (razen šestih prevoznikov, za katere so bile omejitve v celoti umaknjene), Kazahstan (razen enega prevoznika, za katerega veljajo omejitve in pogoji), Kirgiška republika, Liberija, Filipini, Republika Kongo, Sierra Leone, Sao Tome in Principe, Sudan, Svazi in Zambija. Deset letalskih prevoznikov lahko opravlja lete z omejitvami in pogoji – Kazahstan (Air Astana), Demokratična ljudska republika Koreja (Air Koryo), Gana (Airlift International), Komori (Air Service Comores), Gabon (Gabon Airlines, Afrijet in SN2AG), Iran (Iran Air), Angola (TAAG Angola Airlines) in Ukrajina (Ukrainian Mediterranean Airlines).

1 :

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/


Side Bar