Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1090

Bruxelles, 2 septembrie 2010

Comisia adaugă două companii aeriene din Ghana pe lista neagră a UE

Comisia Europeană a actualizat astăzi lista companiilor aeriene care nu au drept de operare în Uniunea Europeană, adăugând un transportator din Ghana, în timp ce altui transportator aerian din aceeași țară i s-au impus restricții de operare.

În ce privește siguranța aviației, nu ne putem permite niciun compromis, a declarat Comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei responsabil cu mobilitatea și transporturile. Când avem dovezi că transportatorii aerieni nu operează în condiții de siguranță sau când autoritățile de reglementare nu își fac datoria de a impune standardele de siguranță, trebuie să acționăm pentru eliminarea oricărui risc.”

Noua listă, care o înlocuiește pe cea anterioară, poate fi deja consultată pe site-ul web al Comisiei (1).

Actualizarea survine după măsurile excepționale adoptate de două state membre care au interzis accesul transportatorilor respectivi pe teritoriul lor. Prin această actualizare, Meridian Airways din Ghana a fost inclusă pe lista companiilor aeriene interzise ca urmare a unei serii de rezultate foarte slabe la inspecții care au vizat nu numai aeronavele, ci și instalațiile pe care compania le utilizează în UE.

Un alt transportator ghanez, Airlift International, a fost inspectat într-un stat membru, iar rezultatele au indicat practicarea unor standarde mult sub nivelul celor internaționale. Comitetul pentru Siguranță Aeriană a susținut în unanimitate impunerea unor restricții prin care se interzice companiei Airlift International să folosească în spațiul aerian al UE nava controlată și alte două aflate în prezent în conservare. Transportatorul ghanez rămâne astfel cu o singură aeronavă care mai are drept de operare în UE. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape funcționarea companiei și își va intensifica consultațiile cu organizația pentru aviație civilă din Ghana pentru găsirea unor soluții durabile la problemele de siguranță constatate. Cazul celor doi transportatori ghanezi va fi reanalizat de Comisie la următoarea întrunire a Comitetului pentru Siguranță Aeriană, care va avea loc în noiembrie.

La ora actuală, pe lista neagră a UE se află cinci transportatori individuali complet interziși în Uniunea Europeană: Ariana Afghan Airlines din Afghanistan, Blue Wing Airlines din Surinam, Meridian Airways din Ghana, Siem Reap Airways International din Cambodgia și Silverback Cargo Freighters din Rwanda. Au, de asemenea, interdicție toți transportatorii – în total, 278 de companii – din 17 țări: Angola, Benin, Republica Democratică Congo, Djibouti, Guineea Ecuatorială, Gabon (cu excepția a trei transportatori care operează cu anumite restricții și condiții), Indonezia (exceptând șase transportatori cărora le-au fost ridicate integral restricțiile), Kazahstan (cu excepția unui transportator care operează cu anumite restricții și condiții), Republica Kârgâzstan, Liberia, Filipine, Republica Congo, Sierra Leone, São Tomé și Principe, Sudan, Swaziland și Zambia. Zece transportatori aerieni au permisiunea să opereze cu anumite restricții și condiții: Air Astana din Kazahstan, Air Koryo din Republica Populară Democrată Coreeană, Airlift International din Ghana, Air Service Comores din Comore, Gabon Airlines, Afrijet și SN2AG din Gabon, Iran Air din Iran, TAAG Angola Airlines din Angola și Ukrainian Mediterranean Airlines din Ucraina.

1 :

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/


Side Bar