Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1090

Brüsszel, 2010. szeptember 2

Az Európai Unión belül működési tilalom alá tartozó légi fuvarozók listája két ghánai légitársasággal bővült

Az Európai Bizottság a mai napon két ghánai légitársaságot vett fel az uniós légtérben tilalom alá tartozó légi fuvarozók listájára: egyikük működésére ezzel tilalmat rendelt el, másikuk működését pedig bizonyos korlátozásokhoz kötötte.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, mobilitáspolitikáért és közlekedésért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „A légi közlekedés biztonsága terén nem ismerünk kompromisszumot. Ha bebizonyosodik, hogy egy légi fuvarozó működése nem biztonságos, illetve egy szabályozó hatóság nem tud kellőképpen érvényt szerezni a biztonsági előírásoknak, a légtér és az utazók biztonságát szem előtt tartva kötelességünk közbelépni.”

Az új lista a régi helyébe lép, és már elérhető a Bizottság honlapján(1).

A lista aktualizálására azt követően került sor, hogy két uniós tagállam rendkívüli intézkedésekkel saját területén azonnali működési tilalmat léptetett életbe a szóban forgó légi fuvarozókkal szemben. A tilalmi listára így felkerült a ghánai Meridian Airways, mivel több egymást követő ellenőrzés alkalmával súlyos hiányosságokat mutatott nemcsak légi járművei, hanem az Európai Unión belül használt létesítményei tekintetében is.

Egy másik ghánai légi fuvarozó, az Airlift International működését a tagállamok egyike szintén ellenőrzésnek vetette alá, melynek során megállapítást nyert, hogy a légi fuvarozó teljesítménye jóval elmarad a nemzetközi előírások szerinti szinttől. A repülésbiztonsági bizottság egyhangúlag támogatta az Airlift International működésének korlátozását, mellyel az Európai Unióba irányuló légi forgalomból kizárta a légi fuvarozó vizsgált légi járművét és két további, forgalomból kivonva tárolt légi járművét. A légitársaság így egyetlen olyan légi járművel rendelkezik, amelyet még engedéllyel üzemeltethet az Európai Unión belül. A Bizottság továbbra is gondosan figyelemmel kíséri a légitársaság teljesítményét, a feltárt biztonsági problémák fenntartható kezelését szolgáló megoldások érdekében pedig intenzívebb párbeszédet folytat a ghánai polgári légiközlekedési szervezettel. A Bizottság a repülésbiztonsági bizottság soron következő, novemberi ülésén ismét áttekinti a két légi fuvarozó helyzetét.

Az uniós listán jelenleg öt olyan légi fuvarozó szerepel, amelynek működése teljes egészében tilalom hatálya alá tartozik az Európai Unióban: az afgán Ariana Afghan Airlines, a suriname-i Blue Wing Airlines, a ghánai Meridian Airways, a kambodzsai Siem Reap Airways International, és a ruandai Silverback Cargo Freighters. 17 olyan ország van, amelynek összes légi fuvarozójával – mindösszesen 278 társasággal – szemben működési tilalom van érvényben, ezek: Angola, Benin, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Egyenlítői Guinea, Gabon (bizonyos korlátozások és feltételek mellett működő három légi fuvarozó kivételével), Indonézia (hat légi fuvarozó kivételével, amelyek esetében már nincsenek érvényben korlátozások), Kazahsztán (bizonyos korlátozások és feltételek mellett működő egyetlen fuvarozó kivételével), a Kirgiz Köztársaság, Libéria, a Fülöp-szigetek, a Kongói Köztársaság, Sierra Leone, São Tomé és Príncipe, Szudán, Szváziföld és Zambia. A következő tíz légi fuvarozó működése különböző korlátozásokhoz és feltételekhez kötött: Air Astana (Kazahsztán), Air Koryo (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság), Airlift International (Ghána), Air Service Comores (Comore-szigetek), Gabon Airlines, Afrijet és SN2AG (Gabon), Iran Air (Irán), TAAG Angola Airlines (Angola) és Ukrainian Mediterranean Airlines (Ukrajna).

1 :

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/


Side Bar