Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1058

Bruxelles, 19 august 2010

Nu trageți, sunt lucrător umanitar! – cu ocazia Zilei mondiale pentru asistența umanitară, Comisia Europeană atrage atenția asupra respectării principiilor umanitare

La 19 august, cu ocazia Zilei mondiale pentru asistența umanitară, Comisia Europeană îi onorează pe lucrătorii umanitari care și-au pierdut viața sau libertatea și pe cei care au fost răniți în timp ce își desfășurau activitățile. Comisia Europeană, prin intermediul departamentului său de ajutor umanitar (ECHO), dispune de personal care este prezent în permanență în locurile confruntate cu situații de criză din toată lumea. ECHO lucrează îndeaproape cu organizații umanitare partenere, precum agențiile ONU specializate, mișcarea de Cruce Roșie/Semilună Roșie și organizațiile neguvernamentale. Împreună, acestea asigură acordarea de asistență umanitară populațiilor civile din toată lumea într-un mod imparțial și nediscriminatoriu. Accesul umanitar și securitatea personalului umanitar sunt însă expuse unor riscuri din ce în ce mai mari.

Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacție la situații de criză, a afirmat: Ziua mondială pentru asistența umanitară reprezintă o ocazie de a reflecta asupra importanței acțiunilor umanitare în ceea ce privește salvarea de vieți omenești și ajutarea persoanelor ori de câte ori acestea sunt în dificultate. Lucrătorii umanitari slujesc interesele umanității, adesea în condiții foarte periculoase. Am asistat la extinderea ajutorului pe care îl oferă în beneficiul victimelor cutremurelor, incendiilor și inundațiilor, însă aceștia își riscă cel mai mult viața în zonele de conflict. Există o tendință alarmantă de a face din acești oameni dedicați muncii lor o țintă. Trebuie să protejăm siguranța lucrătorilor umanitari pentru ca aceștia să poată interveni oriunde este nevoie de ei. În acest sens, voi sensibiliza în continuare opinia publică în ceea ce privește înrăutățirea condițiilor de securitate pentru cei care își riscă viața pentru a o salva pe a celorlalți. Este absolut necesar să înțelegem și să respectăm principiile de bază ale ajutorului umanitar: umanitate, imparțialitate, neutralitate și independență. Trebuie să punem capăt atacurilor armate împotriva lucrătorilor umanitari. Rănirea lor înseamnă rănirea speranței în viitorul copiilor noștri.

Conform Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), în 2009, 102 lucrători umanitari au fost uciși și mulți alții au fost răniți în incidente de securitate, iar 92 au fost răpiți.

Ziua mondială pentru asistența umanitară a fost instituită de Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite în 2008 și comemorată pentru prima dată în 2009 pentru a „contribui la sensibilizarea opiniei publice cu privire la acțiunile umanitare și la importanța cooperării internaționale și pentru a-i comemora pe toți lucrătorii umanitari, tot personalul Organizației Națiunilor Unite și tot personalul asociat care au lucrat pentru promovarea cauzei umanitare, precum și pe cei care și-au pierdut viața la datorie”.

Aceasta reprezintă, de asemenea, un moment de rememorare a evenimentelor acelei zile din 2003 în care Oficiul ONU din Irak a fost bombardat și 22 de persoane și‑au pierdut viața. Tema din acest an a Zilei mondiale pentru asistența umanitară este „Suntem lucrători umanitari”.

Parteneriatul dintre Organizația Națiunilor Unite și Comisia Europeană reprezintă o componentă-cheie a sistemului umanitar mondial. UE și ONU vor continua să lucreze împreună pentru a garanta siguranța lucrătorilor umanitari și pentru a asigura respectarea principiilor umanitare.

Pentru informații suplimentare: http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

MEMO/10/379


Side Bar