Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1058

Brüsszel, 2010. augusztus 19

„Ne lőj! Humanitárius munkatárs vagyok!” – az Európai Bizottság a humanitárius elvek tiszteletben tartására szólít fel a humanitárius világnapon

Az augusztus 19-i humanitárius világnapon az Európai Bizottság tiszteletét fejezi ki a munkájuk végzése során sérüléseket szenvedett, illetve szabadságukat vagy életüket vesztett humanitárius munkatársak iránt. A Humanitárius Segélyek és a Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) révén az Európai Bizottság világszerte folyamatos jelenlétet biztosít a válság sújtotta helyeken. Az ECHO szoros együttműködést folytat a vele partnerségben álló segélyszervezetekkel, mint például az ENSZ szakosodott ügynökségeivel, a Vöröskereszttel és Vörös Félhold Mozgalommal, valamint nem kormányzati szervezetekkel. Együttes munkájukkal pártatlan és megkülönböztetésmentes módon biztosítják világszerte a civil lakosság segélyezését. A humanitárius segítségnyújtás célterületekre való eljuttatása és a humanitárius munkások biztonsága azonban egyre inkább veszélyeztetett.

Kristalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos szerint: „A humanitárius világnap jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk a humanitárius munka fontosságán, tudván, hogy általa a világ minden részén életeket menthetünk meg és gondoskodhatunk a szükséghelyzetben lévőkről. A humanitárius segítséget nyújtó személyek – gyakran nagyon is veszélyes körülmények között – az emberiséget szolgálják. Földrengések, tüzek és árvizek áldozatainak megsegítése közepette láthatjuk őket, életük azonban leginkább a konfliktusövezetekben van veszélyben. Aggasztó az a tendencia, hogy ezek az elszánt emberek egyre gyakrabban válnak célponttá. Védenünk kell a humanitárius munkatársak biztonságát, hogy mindenkor bevethetőek legyenek ott, ahol éppen szükség van rájuk. Ezért továbbra is fel fogom hívni a figyelmet arra, hogy a saját életüket kockáztató humanitárius munkatársak egyre rosszabb biztonsági feltételek mellett mentik meg mások életét. Kiemelkedően fontos, hogy megértsük és tiszteletben tartsuk a humanitárius segítségnyújtás legfőbb elveit, melyek a következők: emberiesség, pártatlanság, semlegesség és függetlenség. Megálljt kell parancsolnunk a humanitárius munkatársak ellen elkövetett erőszaknak – ha ők megsebesülnek, velük együtt vérzik a gyermekeink jövőjébe vetett remény”.

Az Egyesült Nemzetek Humanitárius Ügyekért felelős Koordinációs Hivatalának (OCHA) adatai szerint 2009-ben biztonsági vészhelyzetek alkalmával 102 humanitárius munkatárs vesztette életét és ennél is többen sebesültek meg, további 92 munkatársat pedig elraboltak.

Az ENSZ Közgyűlése 2008-ban hozta létre a humanitárius világnapot, ami első alkalommal 2009-ben került megünneplésre, hogy „fokozza a közvélemény tudatosságát a humanitárius segítség, valamint a nemzetközi együttműködés jelentősége tekintetében, továbbá hogy megemlékezzen a humanitárius ügyet szolgáló teljes humanitárius személyzet és az ENSZ saját és kisegítő személyzetéről, továbbá azokról, akik szolgálatteljesítés közben életüket vesztették.” A humanitárius világnap egyben emlékeztet bennünk azon nap eseményeire is, amikor az ENSZ iraki irodáját lebombázták és 22 ember vesztette életét. Az idei év humanitárius világnapjának a témája: „Humanitárius munkatársak vagyunk.”

A világszinten működő humanitárius rendszer szempontjából kulcsfontosságú az ENSZ és az Európai Bizottság közötti partnerség. Az EU és az ENSZ továbbra is együtt fog működni a humanitárius munkatársak biztonságának és a humanitárius elvek tiszteletben tartásának garantálása érdekében.

További információ: http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

MEMO/10/379


Side Bar