Navigation path

Left navigation

Additional tools

ip/10/1050

Bruselj, 12. avgusta 2010

Raziskave na področju IKT: monitor za rane, ki ga financira EU, pomaga odkrivati bakterije in pospešuje zdravljenje opeklin

V EU vsako leto v nesrečah, ki jih povzročijo požari, umre več kot 4 000 oseb, tisoči pa so hospitalizirani zaradi opeklin. S pomočjo raziskav, ki jih sofinancira EU, bodo lahko zdravniki v opeklinah hitreje odkrili škodljive bakterije ali glivice, ki povzročajo okužbo, ter tako pospešili diagnosticiranje in zdravljenje za več dni. Do zdaj so morali čakati na rezultate mikrobioloških testov več dni, da so lahko ugotovili, katere bakterije povzročajo okužbo. Nemški, italijanski, litovski in britanski znanstveniki so razvili majhno elektronsko napravo, ki zazna drobcene količine plina, ki ga proizvajajo bakterije, in tako v samo nekaj sekundah določi vrsto bakterij. Prej ko se okužbe diagnosticirajo, prej se lahko paciente zdravi, kar lahko tudi zmanjša stroške, ki jih povzročajo daljša bolnišnična bivanja. EU je v monitor investirala 1,67 milijona evrov iz sredstev, namenjenih raziskavam IKT, in tako pomagala razviti prvo uspešno prototipno napravo.

Podpredsednica Evropske komisije in komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je ob tej priložnosti povedala: „Vsako poletje vidimo slike ljudi, ki se težje poškodujejo doma ali v gozdnih požarih. S pomočjo sredstev EU bo tehnologija monitorja za rane pospešila diagnosticiranje in zdravnikom omogočila, da bodo lahko veliko hitreje predpisali ustrezno zdravljenje.“

V EU se večina ljudi opeče doma ali na delovnem mestu, najpogostejše pa so opekline pri občutljivih skupinah, npr. starejših in otrocih. Zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje okužb, ki so jih povzročile opekline, je bistveno. Kljub napredku v moderni medicini pa lahko mikrobiološki testi za odkrivanje bakterij v rani trajajo do tri dni. Šele takrat se lahko zdravniki odločijo za ustrezno zdravljenje.

Do zdaj so se študentje medicine učili, da lahko bakterijske okužbe prepoznajo po njihovem značilnem vonju. Nemški, italijanski, litovski in britanski klinični zdravniki in znanstveniki so pri monitorju za rane uporabili isti pristop, vendar so si pri tem pomagali z najsodobnejšimi informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami (IKT).

Znanstveniki so razvili inštrument, ki lahko vrste bakterij določi na podlagi majhne količine hlapljivih plinov, ki jih je moč prepoznati po vonju. Najprej so opredelili tri glavne vrste bakterij: stafilokoke, streptokoke in pseudomonase, ki predstavljajo približno 80 odstotkov vseh bakterijskih okužb v opeklinah. Nato so opredelili hlapljive kemikalije, ki jih bakterije oddajajo pri razmnoževanju. S pomočjo teh podatkov je skupina zasnovala inštrument z osmimi plinskimi senzorji v velikosti približno lista A4 formata. Vzorec odgovorov, ki jih zaznajo senzorji, predstavlja lastnosti prisotnih kemikalij, s pomočjo katerih je bakterije mogoče opredeliti.

To zapleteno pa vendarle majhno napravo so testirali v bolnišnici v britanskem Manchestru in v regionalni bolnišnici v litovskem Kaunasu. Rezultati so bili zelo obetavni, znanstveniki pa so pozitivno ocenili tudi stopnjo tveganja inštrumenta. Za monitor za rane se zanima več podjetij, pogajanja o dovoljenju za komercialno rabo inštrumenta pa že potekajo.

EU je projekt financirala v okviru šestega okvirnega programa za raziskave z 1,67 milijona evrov.

Več o projektu monitor za rane na:

http://www.woundmonitor.manchester.ac.uk/index.html

Več zgodb o uspehu s področja raziskav IKT, ki jih je financirala EU, bo predstavljenih na največji evropski prireditvi na področju raziskav, t. i. IKT 2010, ki bo potekala v Bruslju od 27. do 29. septembra 2010. Novinarji morajo udeležbo potrditi na:

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm


Side Bar