Navigation path

Left navigation

Additional tools

ip/10/1050

Brussel, 12 augustus 2010

ICT-onderzoek: De door de EU gefinancierde WOUNDMONITOR helpt bacteriën opsporen en versnelt het genezingsproces van brandwondenpatiënten

Ieder jaar sterven in de EU meer dan 4000 mensen als gevolg van ongelukken met vuur, en nog vele duizenden meer worden ieder jaar in ziekenhuizen opgenomen om brandwonden te laten behandelen. Dankzij onderzoek dat door de EU wordt gefinancierd, zullen medische deskundigen in de toekomst schadelijke bacteriën en schimmels die zich in de wonden van brandwondenpatiënten schuilhouden en die infecties veroorzaken, sneller kunnen identificeren, waardoor de diagnose en het genezingsproces dagen sneller verlopen. Tot nu toe moesten doctoren afgaan op microbiologische tests die dagen in beslag namen, om vast te stellen door welke bacteriën een infectie was veroorzaakt. Onderzoekers uit Duitsland, Italië, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk hebben een klein elektronisch apparaat ontwikkeld dat in slechts een paar minuten kan vaststellen van welke bacteriesoort sprake is, door te bepalen welke gassen de bacteriën produceren (het gaat daarbij om minuscule hoeveelheden gas). Hoe sneller kan worden vastgesteld om welke infectie het gaat, des te sneller kan de patiënt worden behandeld, waardoor ook de kosten voor langdurig ziekenhuisverblijf worden teruggebracht. De EU heeft 1,67 miljoen euro uit fondsen voor ICT-onderzoek in WOUNDMONITOR geïnvesteerd, waarmee een eerste, succesvol prototype van het apparaat is ontwikkeld.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes zei hierover dit: "Elke zomer zien we beelden van mensen met vreselijke brandwonden die thuis of door bosbranden zijn veroorzaakt. Dankzij de financiering door de EU heeft WOUNDMONITOR deze technologie ontwikkeld, waardoor de diagnose sneller wordt gesteld en artsen de juiste behandeling veel eerder kunnen starten."

De meeste brandwonden in de EU ontstaan thuis of op het werk, het vaakst bij kwetsbare groepen als ouderen en jonge kinderen. Bij brandwondenpatiënten is het van het grootste belang snel een diagnose te stellen en snel met de behandeling van infecties te beginnen. Ondanks de vorderingen in de moderne medische wetenschap kan het echter wel drie dagen duren voordat uit microbiologische tests duidelijk wordt welke bacteriën in de wond aanwezig zijn. Pas na die diagnose kunnen artsen de juiste behandeling kiezen.

Van oudsher werd geneeskundestudenten geleerd bacteriële infecties te herkennen aan hun karakteristieke geur. Artsen en onderzoekers uit Duitsland, Italië, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk hebben voor het project WOUNDMONITOR dezelfde aanpak gekozen, maar werden daarbij geholpen door de nieuwste informatie- en communicatietechnologieën.

De onderzoekers hebben een instrument ontwikkeld dat aan de hand van een kleine hoeveelheid aan hun geur herkenbare vluchtige gassen kan vaststellen om welke soorten bacteriën het gaat. De deskundigen hebben eerst vastgesteld dat de drie grote soorten bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80 procent van de in brandwonden aangetroffen bacteriële infecties, stafylokokken, streptokokken en pseudomonas zijn. Daarna hebben zij vastgesteld welke vluchtige chemicaliën deze bacteriën verspreiden wanneer zij zich vermenigvuldigen. Met deze informatie heeft het team een instrument ontworpen – ongeveer zo groot als een A4'tje – met daarop acht gassensoren. Het reactiepatroon van de sensoren is kenmerkend voor de aanwezige chemische stoffen, en zodoende kunnen de bacteriën worden geïdentificeerd.

Dit complexe maar zeer compacte instrument is in een ziekenhuis in Manchester (Verenigd Koninkrijk) en een regionaal ziekenhuis in Kaunas (Litouwen) getest. De resultaten waren zeer bevredigend en de onderzoekers hebben het risiconiveau van het instrument positief beoordeeld. Verschillende commerciële bedrijven hebben belangstelling getoond voor het instrument WOUNDMONITOR. Momenteel wordt onderhandeld over de toelating van het instrument voor commercieel gebruik.

De EU heeft het project gefinancierd met 1,67 miljoen euro uit het zesde kaderprogramma voor onderzoek.

Voor nadere informatie over het WOUNDMONITOR-project, zie:

http://www.woundmonitor.manchester.ac.uk/index.html

Tijdens ICT 2010, het grootste evenement op het gebied van onderzoek in informatie- en communietechnologie, dat van 27 tot en met 29 september 2010 in Brussel zal plaatsvinden, zullen nog meer door de EU gefinancierde succesverhalen op het gebied van ICT-onderzoek worden voorgesteld. Journalisten kunnen dit evenement bijwonen nadat zij zich hebben ingeschreven op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm


Side Bar