Navigation path

Left navigation

Additional tools

ip/10/1050

Brüsszel, 2010. augusztus 12.

IKT-kutatás: az EU által finanszírozott WOUNDMONITOR segít a baktériumok azonosításában és felgyorsítja az égési sérültek gyógyulási folyamatát

Az EU-ban évente több mint 4000 ember hal meg tűzesetek következtében és további ezrek kerülnek kórházba égési sérülések miatt. Az EU által finanszírozott kutatásnak köszönhetően az orvosok gyorsabban azonosíthatják az égési sérülések által okozott sebeket elfertőző baktériumokat és gombákat, több nappal is megrövidítve a diagnosztikai és gyógyulási folyamatot. Az orvosoknak egészen idáig több napos átfutási idejű mikrobiológiai vizsgálatokra volt szükségük a fertőzést okozó baktériumok meghatározásához. Német, olasz, litván és egyesült királyságbeli kutatók egy olyan kisméretű elektronikus eszközt fejlesztettek ki, amely az általuk nagyon kis mennyiségben termelt gázok alapján néhány perc alatt meghatározza a baktériumok típusát. Minél hamarabb diagnosztizálják a fertőzéseket, annál hamarabb lehet megfelelő kezelést nyújtani a betegek számára, ami csökkentheti a hosszas kórházi kezelésből adódó költségeket. Az első sikeres prototípus eszköz kidolgozásáig az EU 1,67 millió EUR értékben támogatta a WOUNDMONITOR-hoz kapcsolódó IKT-kutatást.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke ekként nyilatkozott: „Minden nyáron láthatjuk, hogy az otthonukban bekövetkezett tűzesetek vagy az erdőtüzek következtében milyen szörnyű sérüléseket szenvednek el emberek. A WOUNDMONITOR uniós finanszírozással kidolgozott technológiája meggyorsítja a diagnózis felállítását és segítségével az orvosok hamarabb tudják a megfelelő kezelési módot alkalmazni.”

Az EU területén bekövetkezett égési sérülések nagy része otthon vagy a munkahelyen történik és főként a sérülékeny csoportokat, mint az időseket és a gyermekeket érinti. Az égési sérülteknél fellépő fertőzések korai diagnózisa és kezelése kritikus fontosságú. A modern orvostudomány minden vívmánya ellenére akár három napig is eltarthat, amíg mikrobiológiai vizsgálattal azonosíthatók a sebben található baktériumok. Az orvosok csak a pontos meghatározás után tudják kiválasztani a megfelelő kezelést.

Az orvostanhallgatókat hagyományosan úgy képezték, hogy jellegzetes szaguk alapján legyenek képesek felismeri a baktériumfertőzéseket. A WOUNDMONITOR projektben résztvevő németországi, olaszországi, litvániai és egyesült királyságbeli klinikai szakorvosok és kutatók ugyanezt a megközelítést alkalmazták, de a legújabb információs és kommunikációs technológiák (IKT-k) segítségével.

A kutatók egy olyan műszert fejlesztettek ki, amely az általuk kis mennyiségben kibocsátott, jellegzetes szagú illékony gázok alapján tudja azonosítani a baktériumok típusát. A szakértők először a baktériumok három, az égési sérüléseknél előforduló fertőzések mintegy 80 százalékát okozó fő típusát, a staphylococcus, streptococcus és pseudomonas baktériumokat azonosították. Ezután a baktériumok által az osztódás során kibocsátott illékony vegyi anyagok meghatározására került sor. Ezen információk birtokában a kutatócsoport egy nyolc gázérzékelőt tartalmazó, körülbelül A4-es mappa méretű műszert tervezett. Az érzékelők által adott válaszok mintázata tükrözi a jelenlévő vegyi anyagok jellemzőit, és ezek alapján történik a baktériumok azonosítása.

Ezt a bonyolult, de igen kisméretű műszert az Egyesült Királyságban egy manchesteri kórházban és a litvániai Kaunas orvosi egyetemének klinikáján tesztelték. Az eredmények nagyon biztatóak, és a kutatók pozitívan értékelték a műszer kockázati szintjét is. Számos kereskedelmi vállalat mutatott érdeklődést a WOUNDMONITOR műszer iránt, és tárgyalások folynak a műszer kereskedelmi használathoz szükséges tanúsításáról.

A projekt 1,67 millió EUR támogatásban részesült az EU hatodik kutatási keretprogramjából.

A WOUNDMONITOR-projektről a következő oldal nyújt bővebb tájékoztatást:

http://www.woundmonitor.manchester.ac.uk/index.html

Európa legnagyobb IKT-kutatásról szóló rendezvényén, a 2010. szeptember 27–29. között Brüsszelben megrendezendő „IKT 2010” konferencián és kiállításon sok más, az Európai Unió által finanszírozott IKT-kutatási sikertörténet kerül bemutatásra. Az újságírók az alábbi internetcímen történő regisztráció után vehetnek részt a rendezvényen:

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm


Side Bar