Navigation path

Left navigation

Additional tools

ip/10/1050

Bryssel, 12. elokuuta 2010

EU:n rahoittama WOUNDMONITOR diagnosoi bakteerit ja nopeuttaa palovammojen paranemista

Tulipalojen aiheuttamien onnettomuuksien vuoksi EU:ssa kuolee vuosittain yli 4 000 henkeä. Lisäksi tuhannet joutuvat sairaalahoitoon palovammojen vuoksi. EU:n rahoittaman tutkimuksen ansiosta lääkärit voivat nopeammin havaita palohaavoissa mahdollisesti piilevät infektioita aiheuttavat haitalliset bakteerit ja sienet, mikä nopeuttaa diagnosointia ja vammojen paranemista useilla päivillä. Tähän saakka lääkärit ovat joutuneet käyttämään mikrobiologisia testejä, mutta näillä testeillä kestää kuitenkin päiväkausia ennen kuin infektion aiheuttava bakteeri saadaan diagnosoitua. Saksalaiset, italialaiset, liettualaiset ja brittiläiset tutkijat ovat kehittäneet pienen elektronisen laitteen, jolla bakteerin tyyppi voidaan diagnosoida muutamassa minuutissa. Diagnosointi perustuu bakteerien vähäisessä määrin tuottaman kaasun määrään. Mitä nopeammin infektiot voidaan diagnosoida sitä nopeammin potilaat voidaan hoitaa. Tämä voi puolestaan vähentää pitkien laitoshoitojen aiheuttamia kustannuksia. EU on investoinut 1,67 miljoonaa euroa WOUNDMONITORin tieto- ja viestintätekniseen tutkimukseen, jonka tuloksena ensimmäinen prototyyppi on nyt saatu valmiiksi.

Komission varapuheenjohtaja ja digitaalisista sisällöistä ja palveluista vastaava komissaari Neelie Kroes muistutti, että joka kesä lukuisat ihmiset saavat vakavia palovammoja joko kotona sattuneiden onnettomuuksien tai metsäpalojen vuoksi. ”EU:n rahoittaman WOUNDMONITORin ansiosta diagnosointiin tarvittava aika on lyhentynyt ja lääkärit voivat määrätä asianmukaisen hoidon paljon nopeammin”, hän lisäsi.

Useimmat palovammoista saadaan EU:ssa joko kotona tai työpaikalla. Riskiryhmiin kuuluvat erityisesti vanhukset ja nuoret lapset. Nopea diagnosointi ja infektion käsittely ovat kriittiset tekijät palovammojen hoidossa. Lääketieteen kehittymisestä huolimatta voi kestää jopa kolme päivää ennen kuin haavoissa olevat bakteerit voidaan diagnosoida mikrobiologisilla testeillä. Vasta tämän jälkeen lääkärit voivat valita asianmukaisen hoidon.

Lääketieteen opiskelijoita on perinteisesti opetettu tunnistamaan bakteeri-infektiot niiden hajun perusteella. WOUNDMONITOR-hankkeeseen osallistuvat saksalaiset, italialaiset, liettualaiset ja brittiläiset kliinikot ja tutkijat noudattivat samaa periaatetta, mutta käyttivät hyväkseen modernia tieto- ja viestintätekniikkaa.

Tutkijat kehittivät laitteen, jolla eri bakteerityypit voidaan diagnosoida niiden vähäisessä määrin erittämien haihtuvien kaasujen hajun perusteella. Asiantuntijat jakoivat bakteerit kolmeen päätyyppiin, joita ovat stafylokokit, streptokokit ja pseudonomas-bakteerit. Niiden osuus kaikista palovammoissa havaittavista bakteeri-infektioista on noin 80 prosenttia. Tämän jälkeen tutkijat yksilöivät haihtuvat kemikaalit, joita bakteerit levittävät jakautuessaan. Näiden tietojen avulla tutkijat kehittivät kahdeksan kaasuanturia sisältävän laitteen, joka on noin A4-arkin kokoinen. Antureiden mittaustuloksista saadaan kemikaalien ominaisuudet, joiden perusteella asianomaiset bakteerit voidaan diagnosoida.

Tätä monimutkaista mutta erittäin kompaktia välinettä on testattu yhdessä manchesterilaisessa sairaalassa Yhdistyneessä Kuningaskunnassa ja Kaunasin aluesairaalassa Liettuassa. Tulokset ovat olleet erittäin myönteisiä. Tutkijat ovat myös tyytyväisiä arvioituun riskitasoon. Useat liikeyritykset ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita WOUNDMONITOR-laitteesta. Neuvotteluja käydään parhaillaan laitteen soveltuvuudesta kaupalliseen käyttöön.

EU rahoitti hanketta 1,67 miljoonalla eurolla tutkimuksen kuudennesta puiteohjelmastaan.

Lisätietoja WOUNDMONITOR-hankkeesta on verkkosivulla:

http://www.woundmonitor.manchester.ac.uk/index.html

Lisää EU-rahoitteisia tieto- ja viestintäteknologian tutkimuksen menestystarinoita esitellään ICT 2010 -messuilla, Euroopan suurimmassa alan tapahtumassa Brysselissä 27.–29. syyskuuta 2010. Toimittajat voivat ilmoittautua tapahtumaan osoitteessa:

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm


Side Bar